Temaforslag vinsmaking

Når du starter opp med vinklubb er det ofte enkelt å finne på tema til vinsmakinger, men ofte går man ut for bredt med tema som «Frankrike», «Italia» eller liknende. Det kan være greit som en start, men etter hvert ønsker du å grave deg dypere ned i materien. Her er temaforslag til vinsmaking med litt informasjon om temaene og lenke til vinsmakinger, arrangement eller vinreiser med Joa Vinklubb. Se også Vinsmakinger.
Vi har utviklet oss siden 2009. Beskrivelsen fra de første vinsmakingene er tynn. Det er mye mer informasjon fra de siste smakingene.

Hvordan vi gjennomfører vinsmakinger:
– Vi er 5 mann som rullerer på å arrangere og å velge tema.
– Vi har vanligvis 6 flasker vin pr smaking.
– Vi smaker ofte 2 og 2 viner mot hverandre, men ikke alltid.
– Vi benytter vårt smakeskjema som du finner varianter av her: Smakskjema
– Vi spytter når vi smaker. Da stiller vin nummer 6 på lik linje som den første. Etter smakingen drikker vi.
– Vi diskuterer underveis og en av oss noterer lukter og smaker for referat.
– Vi gir 2 karakterer: Terningkast vekter egen preferanse og pris. 100-poeng skalaen er absolutt.

LAND

LandOm temaLenke til vinsmaking
ArgentinaMest kjent for sine kraftige «grillviner», men her har du også elegante røde og hvite viner.Argentina
AustraliaEt stort land som du gjerne kan dele opp i forskjellige områder, men ta gjerne en introduksjon først der du viser forskjellige stiler og omfang.Australia

Australia II
CanadaCanada er et spennende vinland med gode viner. De har et utvalg av viner produsert på Pinot Noir, Chardonnay og Riesling, samt en del musserende viner.Canada
ChileChile har stor variasjon av viner, fra masseproduserte enkle viner til komplekse kvalitetsviner.Chile
DanmarkDet er stor fremgang og progresjon i vinproduksjonen i Skandinavia. Spesielt musserende viner blir snakkiser.
EnglandMange sier at England er det eneste landet som kan konkurrere med Champagne når det gjelder kvalitet på musserende viner. Vi har testet både musserende, røde, hvite or roséviner fra landet.England
FrankrikeOgså et alt for stort tema, men som nybegynner kan det være greit med en introduksjon før en graver seg ned i hvert enkelt område. Hva med en vin fra hvert av de mest kjente områdene?
GeorgiaKanskje verdens eldste vinland! Her har de produsert vin i over 8000år, og mange produserer fortsatt på den tradisjonelle måten med nedgravde qvevri.Vinens vugge
HellasHellas har tatt lange steg i kvalitetstigen de siste årene! Der lager de flotte hvite, rosè og røde viner.Hellas
ItaliaIgjen et stort vinland der du må gå i dybden, men en introduksjon for å sette områdene på kartet og vise hvor stor variasjon det er fra nord til sør kan være en god begynnelse.Barbera

Campania
LibanonNoen av de flotteste Bordeaux-blends kommer fra Bekaadalen i Libanon.Levanten
New ZealandKjent for sine tydelige Sauvignon Blanc viner, men de byr på så mye mer!Pinot Noir fra New Zealand
NorgeVi er kanskje ikke så kjent for våre viner, men det finnes noen! Kanskje sammenlikne norske viner med norsk sider?Sidersmaking Åkre Gard
PortugalPortugal har også mange vinområder og stiler å velge mellom. Her kan det også være lurt med en introduksjon før du tar hvert enkelt vinområde.Vintur til Portugal
SlovakiaNabo med Østerrike og Ungarn. Lager viner av stedegne druer og samme de samme druene som nabolandene (med annet navn). Lager blant annet gode oransjeviner.
SloveniaEt mindre kjent vinland for de fleste, men det grenser til mange andre vinproduserende land, så alt ligger til rette
SpaniaDet landet i verden med størst dyrket areal for vindruer.Vintur til Priorat og Montsant

Vintur til Empordá
SveitsMidt imellom Frankrike og Østerrike. Lager en del vin, men eksporterer lite. Noe finnes på polet.
Sør-AfrikaMange tenker at det er for varmt til å lage vin i Sør-Afrika, men mye på grunn av kalde havstrømmer er landet ideelt til vinproduksjon.Sør-Afrika
TysklandMest kjent for Riesling her på berget, men det lages mye god vin av flere forskjellige druetyper.Tysk aften

Vintur til Pfalz
UngarenEn av de gamle vinproduserende nasjonene. Mest kjent er de for sin søte dessertvin Tokaji Azou, men det produseres mange gode tørre viner også. Verdt en vinsmaking!Ungarn
UruguayEt litt nytt vinland for oss nordmenn, men Uruguay ligger perfekt til for å lage kvalitetsvin! Og det er det de gjør der; kvalitetsvin. De klarer ikke å konkurrere med nabolandene i mengde, men kvalitet….
ØsterrikeVi har en tendens til å glemme Østerrike når det gjelder vin, og det er synd! Østerrikets «nasjonaldrue» er Gruner Veltliner, og kan minne om Riesling. Men de lager mange typer vin!Østerrike

OMRÅDER

OmråderOm temaLenke til vinsmaking
AfrikaSør Afrika, Marocco, Kenya m.fl. Hvis du får tak i viner fra andre Afrikanske land enn Sør-Afrika…Afrika
Adriaterhavet rundtItalia, Kroatia, Hellas, Slovenia, Montenegro, Bosnia og Hercegovinia. Ta en liten reise til Adriaterhavet…Adriaterhavet
AlsascDet nordligste vinområdet i Frankrike ligger beskyttet bak Vorges-fjellene og er det tørreste vinområdet i Frankrike.
AsiaKina, India, Thailand, Aserbajdsjan. Du kan finne noen få viner fra Asia på vinmonopolet.
Barossa ValleySouth-Australia. Barossa er kjent for sine viner av Shiraz, Grenache og Semillon.Australia
BaskerlandHelt nord i Spania, langs den vestlige delen av Pyrineene finner du Baskerland. Kjent for hvitviner med høyt syrenivå laget av druen Hondarribi Zuri.
BordeauxDet største vinområdet i Frankrike. Kan med fordel deles opp i «vestside» og «østside» da det er ganske stor forskjell i jordsmonn og dermed druetyper.Bordeaux

Bordeaux – Stavanger Vinforum
BeaujolaisBeaujolais er kanskje mest kjent for de årsferske vinene Beaujolais Nouveau som slippes tredje torsdag i november hvert år, men det er mer til dette vinområdet! Beaujolais
BurgundBurgund er ikke så stort, klassifiseringen er enkel og druetypene er enkle. Men der stopper det enkle; Det er små jordlapper med mange eiere og store variasjoner i terroir.Burgund – Pinot Noir
CampaniaI nærheten av Napoli og Vesuv finner du vinområdet Campania. Her dyrkes druer som Fiano, Greco og Aglianico. Spennende viner og et touch av vulkansk jordsmonn.Campania
CataloniaStort område som strekker seg fra Enpordá i nord til Terra Alta i sør. I tillegg er det i Catalonia de lager mest Cava.Vintur til Priorat og Montsant
ChampagneChampagne har 5 underområder som spesialiserer seg på forskjellige druer. Det er mange forskjellige stiler i Champagne, så det kan være vanskelig å ta alt på en kveld.Champagne
ChiantiChianti er det mest kjente vinområdet i Italia, og her er det druen Sangiovese som gjelder. De beste vinene finner du i Classico og Rúfina, men det er totalt 8 underområder.Chianti
CremantMusserende viner fra flere regioner. Her kan du prøve å finne ut om forskjellige druer i basevinen utgjør stor forskjell i smaken.
DaoDao er en av de eldste vinregionen i Portugal.
EmpordáHelt nord-øst i Spania finner vi denne spennende vinregionen.Vintur til Empordá
Friuli-Venezia GiuliNord-øst i Italia finner du fjellregionen Friuli-Venezia Giuli som er kjent for sine friske hvitviner av Pinot Grigio, men her har de mange lokale druetyper! Friuli-Venezia Giuli
GattinaraNord i Piemonte finner vi denne lille regionen der de lager viner som kan konkurrere med sine mer kjente naboer Barolo og Barbaresco.Gattinara
JuraØst for Burgund ligger denne lille men spennende regionen. Jura
LambruscoI den italienske regionen Emilia-Romagna lager de denne musserende røde vinen!
Languedoc-RoussillonDet sørligste vinområdet i Frankrike med mange spennende druer og viner.
LevantenLevanten er en eldre geografisk betegnelse av et ikke spesifikt definert område i indre middelhavet. Liora Levi tok med Georgia sammen med Hellas, Israel og Libanon.Levanten med Liora Levi
LoireLoire-dalen strekker seg fra vestkysten i Frankrike og inn til midten av landet langs elven Loire. Dalen er delt opp i flere underområder som har sine egne druer og sin egen stil.Loire
Margaret RiverMargaret River i Western Australia regnes av mange som det beste området for Cabernet Sauvignon utenfor Bordeaux, men også Sauvignon Blanc og Semillon trives her.Australia
MiddelhavsvinerHvis du vil zoome litt ut og hente en vin fra flere land rundt Middelhavet?Middelhavsviner
MontalcinoBrunello di Montalcino lyder vakkert i ørene til de fleste vinkjennere. Vi er i Toscana, druen er Sangiovese-klonen Brunello og kvaliteten er fantastisk!Brunellosmaking
Napa ValleyDen mest kjente regionen i California og hele USA.
OregonNord for California, og med et klima som er ypperlig for Pinot Noir og Chardonnay.
PiemonteOmrådet der du blant annet finner Barolo, Barbaresco og Barbera d’Alba. Et fantastisk vinområde nord i Italia.Vintur til Piemonte
PrioratSpanias andre DOCa er en liten region i Catalonia. Her gjør de underverker med druen Garnacha.Vintur til Priorat og Montsant
PugliaSørøst i Italia finner du Puglia som kanskje ikke er kjent for å produsere de aller beste vinene i Italia, men det er allikevelvel en viktig vinregion.
RhonedalenBlant de viktige regionene en vinsmaker må kjenne til. Delt opp i Nord-Rhône der Syrah dominerer og Sør-Rhône der det er vanlig med Grenache, Syrah og Mourvedre m.fl.Rhonedalen
Ribera del DouroMot grensen til Portugal, og starten av Douro-elven (Douro i Spania) ligger Ribera del Douro. Området ligger høyt og har derfor stor variasjon mellom dag og natt-temperatur.Ribera del Duoro
Rias-BaixasHelt Nord-vest i Spania. Området lager flotte viner av Albariño-druen.
RiojaSpanias viktigste vinområde og det første til å få DOCa-status. Kjent for å bruke en del nye fat tidligere, men nå er tendensen litt mindre fatbruk. Flotte lagringsviner.Rioja
Santa BarbaraLitt sør i California, nesten ved Los Angeles finner vi Santa Maria Valley. Denne dalen bringer kald havluft innover i landet, og det er her vi finner Santa Barbara.
SavoieØst av Burgund og litt sør av Jura ligger den lille fjellregionen Savoie med sine spennende viner av lokale druetyper.Savoie og Mondouse
Sonoma CountyNest etter Napa er Sonoma County det viktigste vinområdet i California.Sonoma County
SupertoscanereEn litt vanskelig gruppe viner. Opprinnelig oppstod denne stilen ved at det var vinmakere i Chianti som ikke ville holde seg til regelverket i Chianti. De begynte å dyrke franske druer i Toscana, og resultatet ble fantastisk!
TasmaniaDen lille øya sør for fastlandet i Australia har et kaldt klima som bl.a. gir flotte musserende viner.Australia
ToscanaToscana består av mange vinområder; Chianti, Montalcino, Montepulciano, Bolgheri, Elba med flere.Chianti
ValpolicellaStort vinområde nord i Italia. Her finner vi mange av de kjente vinene fra Italia; Valpolicella, Amarone, Prosecco m.fl.
Vinens VuggeArmenia/Georgia. Er det her vinen kommer fra? Her har de produsert vin i over 8000år, og mange produserer fortsatt på den tradisjonelle måten med nedgravde qvevri.
WashingtonMellom Canada og Oregon. Merlot og Cabernet Sauvignon er viktigste druer her, men også Chardonnay og Riesling.

RØDE DRUER

DruetypeOm temaLenke til vinsmaking
AglianicoViner laget på Aglianico kalles ofte «Barolo from the south». Hovedsaklig fra Campania i Italia.Campania
BagaPortugals mest utbredte vindrue.Høstviner
BarberaFriske viner med lite tanniner fra Nord-ItaliaBarbera
BlaufrankishKjent fra Østerrike, men enda mer utbredt i Ungarn der den heter Kékfrankos.
Cabernet FrancEn av de 3 store i Bordeaux, men den leverer flotte viner alene – for eksempel i Loire, Argentina og USA. Dette er «faren» til Cabernet Sauvignon.Blindsmaking med en luring
Cabernet SauvignonVerdens mest populære rødvinsdrue. Kommer fra Bordeaux i Frankrike, men er plantet rundt omkring i hele verden. Er interessant tema som CS fra hele verden vil vise forskjellen på viner av druemateriale fra kjølig klima mot varmt klima.Bordeaux

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon (2)
CarménèreRegnes som Chiles nasjonaldrue, men kommer opprinnelig fra Bordeaux i Frankrike.Chile
DolchettoI skyggen av de mer kjente druene Barbera og Nebbiolo, men Dolchetto er det de drikker mest av i Piemonte. Dyrkes også i Australia og Argentina.
GamayGamay er mest kjent fra Beaujolais i Frankrike, men er en populær drue som dyrkes i flere land. Blant annet Sveits, Italia, Canada og Australia har tatt til seg Gamay.Beaujolais
Grenache/GarnachaGrenache er den mest dyrkede druen sør i Rhône-dalen, men også i Catalonia der den kalles Garnacha. Men druen dyrkes også med suksess i bl.a. Australia.Rhonedalen

Catalonia
Pinot Noir/ SpätburgunderKanskje den mest prestisjetunge vindruen? Opprinnelig fra Bourgogne i Frankrike der de mest elegante vinene av Pinot Noir blir dyrket. I Tyskland heter den Spätburgunder og er den mest populære rødvinsdruen. Dyrkes over hele verden, men er vanskelig å få til.PN Burgund

PN fra New Zealand

Spätburgunder
Syrah/ShirazKalles Syrah i Frankrike der de beste vinene blir produsert i Nord-Rhône, mens i den nye verden går den under navnet Shiraz.
Veldig forskjellig karakter om den dyrkes i kjølige områder i forhold til varme områder.
Syrah´s mange ansikter
MalbecArgentinas nasjonaldrue som bl.a. dyrkes i fjellområdet Mendoza. Kommer også opprinnelig fra Frankrike og er en av druene som er tillatt i Bordeaux.Argentina
MerlotEn av de mest utbredte druetypene i verden, og den vanligste i Bordeaux.Bordeaux
MondouseFinnes hovedsaklig i den franske regionen Savoie.Savoie og Mondouse
NebbioloDyrkes mest i Piemonte i Nord-Italia og benytes til å lage noen av verdens mest annerkjate viner som Barolo og Barbaresco. Kan gi svært tanninrik vin som kan lagres lenge.Piemonte

Vintur til Piemonte
NegroamaroDyrkes hovedsaklig sør i Italia.
Nero d’AvolaDen viktigste rødvinsdruen på Sicilia, Italia.Azienda COS Agricola
PinotageSør-Afrikas egne rødvinsdrue. En krysning av Pinot Noir og CinsaultSør-Afrika
PrimitivoItaliensk rødvinsdrue som dyrkes mest i Puglia, hvor den inngår i flere viner. Går under navnet Zinfandel i USA, hvor den dyrkes mest i Calefornia.
SangioveseFra Italia. Den viktigste druen i Chianti.Chianti
TannatTannat er en svært mørk vindrue med høyt nivå av antioksidanter. Den kommer opprinnelig fra Frankrike, men dyrkes i en rekke andre lang, bl.a. Uruguay.
TempranilloSpanias viktigste drue – kjent fra Rioja.Rioja
Touriga NacionalPortugals viktigste rødvinsdrue. Vintur til Portugal
XinomavroViktigste drue i Naoussa-regionen i Hellas. Både røde og rosa viner av god kvalitet på det norske markedet de siste årene.
ZweigeltEn krysning av St. Laurent og Blaufränkisch som kommer fra Østerrike.


HVITE DRUER

DruetypeOm temaLenke til vinsmaking
Albarino/AlvarinhoGrønn aromatisk drue fra Portugal og Spania.Alvarinho / Albarinho
AssyrtikoDyrkes stort sett på den greske øya Santorini. Gir flotte friske viner med en touch av salt og mineralitet.Hellas
ChardonnayVerdens mest dyrkede hvitvinsdrue. Prøv f.eks. med eller uten fat, eller hva med «Chardonnay fra hele verden». Forskjell på kalde og varme områder.
Chenin BlancLoire mot Sør-Afrika. Forskjellige områder i Loire (inkludert musserende).Loire

Chenin Blanc
FianoFra Campania, Italia.Campania
FurmintHoveddrue i Ungarn. Brukes i både tørre og søte viner.Ungarn
GewurztraminerSvært aromatisk drue som lukter av roser, litchi og tropisk frukt.Blindsmaking fra 4 land
GrecoFra Campania, Italia.Campania
Gruner Veltliner«Nasjonaldruen» i ØsterrikeBrundlmayer
Schloss

Gobelsburg

Domäne Wachau

Nikolaihof Wachau
Moscato/MuscatVarianter av denne druen er en av de mest brukte i dessertvin rundt i verden.
Pinot BlancDisse druene blir til lette og elegante hvitviner. Weissburgunder i Tyskland.
Pinot Gris /
Pinot Grigio
En mutasjon fra Pinot Noir. Dyrkes i bl.a. Alsace i Frankrike, Nord-Italia og USA og kan gi viner i forskjellige stiler. Mye brukt til å lage oransjevin.Pinot Gris / Pinot Grigio
RieslingFantastisk anvendelig drue som produserer alt fra tørre viner til søte dessertviner. Dyrkes i kalde områder som Tyskland, Østerrike, USA og Australia.Riesling

Vintur til Pfalz
Sauvignon BlancDen tredje mest dyrkede hvitvinsdruen i verden.Sauvignon Blanc
SemillonMest dyrket i Bordeaux og i Australia. Mest kjent fra Sauterne.
Silvaner/SylvanerSilvaner i Tyskland og Sylvaner i Frankrike. Nydelig aromatisk drue som kan minne litt om Riesling,Silvaner
ViognierKjent fra Rhone-dalen og Condrieu-vinen, men en del dyrket i Australia og Amerika.

ANDRE TEMAER

TemaforslagOm temaLenke til smaking
Barolo: Tradisjonalister vs. modernisterTradisjonalistene i Barolo bruker borti (store fat) slik som de alltid har gjort, mens modernistene bruker barriques (små fat). Er forskjellen stor?
Billig vs dyrtBlindsmaking der du sammenlikner to og to viner for å se om du finner ut hvilken som er rimelig og dyr.Reiseviner
BilligvinerFinnes det gode viner i prisklassen 100-120kr?Budsjettviner
Biodynamiske vinerØkologisk og biodynamisk jordbruk blir mer og mer utbredt. Smaker det annerledes? Lær litt om hva det innebærer.Biodynamiske viner
BlindsmakingEn spennende måte å lære om smaking og utvikle deg. Joa Vinklubb har hatt mange blindsmakinger!Blindsmaking
BoblerHva er forskjell på Prosecco, Cava og Champagne?Bobler
ChampagneGå litt dypere i Champagne. Områder, druer, stiler….Champagne
CrémantMusserende viner fra flere regioner. Her kan du prøve å finne ut om forskjellige druer i basevinen utgjør stor forskjell i smaken.Crémant
DessertvinerTokaij, Sautern, TBA, Eiswein osv.
Heftig å ha en hel smaking med dessertviner 🙂
Eik – Fransk eller amerikansk?Det kan være interessant å finne produsenter som lager liknende viner, men der den ene bruker Fransk eik mens den andre bruker Amerikansk eik.
Eks: Lopez de Heredia (am) vs CVNE Contino (FR)
EndruevinerSe under hvite og røde druer.Endrueviner
EplesiderSlå et slag for «den norske vinen»!
Det er mye god kvalitet i norsk eplesider!
Sidersmaking Åkre Gard
Fat vs. uten fat hvitvinF.eks. Chardonnay fra Chablis vs. California eller sentralburgund.
Fat vs. uten fat rødvinKjøp en ueiket Tempranillo. Lell halvparten over i en flaske med litt eikechips (spør på vinmonopolet) og la det trekke i kjøleskap over natten. Smak mot hverandre.Smaken av fat
FjellvinKan være så mangt, bl.a. vin av druer som er dyrket i høyden.
FlaskestørrelseSamme vin fra halvflaske vs vanlig vs magnumflaske.
Gjerne en vin med litt alder. Utvikler vinen seg forskjellig i de forskjellige flaskestørrelsene?
Fortified wineMadeira, Portvin og Sherry. Viner som er tilsatt sprit.Portugal
GrillvinerLitt kraftige viner som passer til grillmat.
HorisontalsmakingSmak viner fra samme vin- område fra én årgang for å teste årgangen. Mest interessant for områder med marginalt klima.
HøstvinerHøstens viner skal gjerne passe til høstens mat, som i Norge er synonymt med lam.Høstviner
JulevinerViner som passer til tradisjonelle julemåltider.Juleviner

Vin til julematen
Kartong vs flaskeTest en eller to viner som finnes både på BiB og flaske.
Er det forskjell?
Kvinner i vinSmak viner laget av kvinnelige vinmakere.
Luis Pato / Filipa PatoVeldig spesifikt temaforslag.
Smak vinene fra far og datter Pato i Portugal.
Mat og vinUtømmelig tema! Hva og hvordan påvirker maten vinen vi drikker? Salt, syre, sødme, umami, chili.
Musserende vinerForskjellige metoder for å lage musserende viner; Tradisjonell, tank (charmant), PetNat (Ancestral) mmBobler
NaturvinHva er naturvin? Det er ingen godkjenning for naturvin, og de som produserer vinen kaller det helst naturlig vin. Minst mulig intervensjon i åkeren og i kjelleren.Kurs
Les Équilibristes
OransjevinHvitvin med skallkontakt gir både farge og smak til vinen som skiller den fra hvitvin.
Dette er Oransjevin – den originale måten å lage vin.
Petillant Naturel / PetNatMusserende viner laget etter på gamlemåten.Petillant Naturel
PizzavinerVin som passer til pizzaPizzavin
PåskevinVin som passer til påskelammet?
Rosè fra flere landRosè kan lages på mange måter, av mange druer og i mange stiler!Rosè fra flere land
Slørviner eller florvinViner som er laget med påvirkning av «flór». Et sopplag som beskytter vinen fra oksidering. f.eks. Jura (vin jeaune), Tokai Szamorodni, Fino Sherry m.fl.Jura

Ungarn
Stilforskjeller i hvitvinPinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay m.fl.Vinterapi 3 – Hvitviner
Stilforskjeller i rødvinPinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, m.fl.Vinterapi 4 – Rødviner
USA vs. FrankrikeBattle of wine. Er de gamle fortsatt best, eller kan USA utfordre? Vin av samme druer fra begge land smakes mot hverandre.
UtfordrervinerNy verden mot gammel verdenUtfordrerviner
Utvikling i vinHvordan utvikler vinen seg med lagring?Utvikling i vin
VertikalsmakingSmak forskjellige årganger av samme vin ved siden av hverandre. Hvordan er årgangsforskjellen?Chianti
Solveigs Pinot
Vin fra én vingårdPlaneta, Gaia Gaia, Georg Brauer m.fl.
Prøv flere viner fra samme produsent. Har de en egen stil? Hva kjennetegner denne produsenten? Lær litt om området og folkene bak vinen.
Anselmo Mendes

Azienda COS Agricola
Vulkanske vinerHva er det som kjennetegner viner som kommer fra vulkanske områder? Kjenner du røyksmak? svovellukt? eller noe annet?
Kanariøyene, Sicilia, Azorene m-fl.
Vulkanske viner

Vulkanske viner vol. 2.0


Translate »