Vinsmaking

Australia

Det er sikkert flere år på overtid, men endelig fikk Joa Vinklubb bli kjent med Australia som vinland! Med en veldig rask utvikling har Australia en funnet sin plass i vinverden med både store kommersielle viner og andre mer elegante kvalitetsviner. Det er de sistnevnte vi ville prøve å bli kjent med.
Vi smakte viner fra Margaret River i vest, til Victoria i øst og ikke minst Tasmania et stykke sør for fastlands-Australia.

A by Arras – Pris: 240,-
Produsent: House of Arras Bay
Australia, Tasmania
Chardonnay 40%, Pinot Noir 50%, Pinot Menuier 10%

Denne har en litt svak pirrende lukt av lime, blomster, eple, pære, gjærbakst og lett tropisk frukt. I munnen er den fløyelsmyk og behagelig meg fine obler. Eple, pære, sitrus, nektarin og en lett bitter mineralsk ettersmak. Ganske lang ettersmak.

88 poeng / Terningkast: 5


Pewsey Vale Riesling 2020 – Pris: 235,-
Produsent: Pewsey Vale Vineyard
Australia, South Australia, Eden Valley
Riesling 100%

En Riesling med god intensitet. Det føste som slo oss var petroleum på lukten som vi luftet litt vekk i glasset. I tillegg var det eple, pære og blomster, samt noe vegetalt på nesen. Den var klart bedre på lukt enn smak, der vi fant eplekart, sitrondrops, urter og noe steinaktig. Litt tynn utgang.

85 poeng / Terningkast: 4


Leeuwin Prelude Vineyards Chardonnay 2019 – Pris:325,50-
Produsent: Leeuwin Prelude Vineyards
Australia, Western Australia, Margaret River
Chardonnay 100%

Denne var helt klart lagret på fat! Fataroma som eik og nøtter på lukt, i tillegg til smør, gult eple, urter og sitrus. I munnen fant vi igjen eple, nøtter, eik, smør/popcorn, ost, og sitrus. En flott oljeaktig munnfølelse med lang ettersmak. Nydelig sammen med hummer på smørstekt brød.

87 poeng / Terningkast: 5


Lethbridge Pinot Noir 2018 – Pris:325,-
Produsent: Lethbridge Wines
Australia, Victoria, Geelong
Pinot Noir 100%

Vi starter smakingen av røde viner med en Pinot Noir. Ganske god intensitet av røde bær, krydder og blomstertoner i tillegg til noe fataroma. I munnen fant vi igjen mye av det samme med røde bær, urter og pepper. Vi fikk en litt brennende munnfølelse i ettersmaken.

89 poeng / Terningkast: 5


Howard Park Leston Cabernet Sauvignon 2014 – Pris:234,-
Produsent: Howard Park Wines
Australia, Western Australia, Margaret River
Cabernet Sauvignon 100%

Denne Cab’en fra Margaret River har en behagelig duft av solbær, pepper, kaffe, sjokolade og mint. Smaken er godt balansert, og vi finner solbær, eukalyptus, pepper og brent kaffe eller kakaobønner. Denne bærer sine 14,5% alkohol utrolig godt!

90 poeng / Terningkast: 6


Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2013 – Pris: 500,-
Produsent: Peter Lehmann
Australia, South Australia, Barossa
Shiraz 100%

Over til Shiraz som Australia kanskje er mest kjent for. Denne 10 år gamle vinen har en stor duft av mørke bær, krydder, eukalyptus, lett animalsk og eik/vanilje. Den er konsentrert med lang ettersmak! Finslepne tanniner som vil gli fint inn sammen med en kjøttrett. Bjørnebær, solbær, menthol, fat og pepper.

89 poeng / Terningkast: 4


Dr Nadeson Riesling 2019 – Pris: 275,-
Produsent: Lethbridge Wines
Australia, Victoria, Geelong
Riesling 100%

Siste vin ut i kveld er en Riesling med en del restsødme (45g/l). Relativt svak lukt, men vi finner petroleum, sitrus, eple, blomster og honning. På smak er der honning, eple, blomster, tropisk frukt og melon. Selv om den har en del restsødme balanserer det veldig godt med syren. En elegant vin som passer fint til ostefatet.

87 poeng / Terningkast: 4


Australia har vist seg fra sin beste side i kveld. Det er et enormt stort land som gir veldig varierte forhold for vinbønder. Hovedøya er større enn de klassiske vinområdene i Europa, men når det er sagt er det kun de sørligste områdene som egner seg til vindyrking. De største produsentene har kjøpt opp en rekke mindre gårder, og Australiensk vinindustri er derfor dominert av noen få gigantiske selskaper. Men på grunn av landets frie vinlover er det veldig stor utvikling og variasjon blant små produsenter.

Ivar arrangerte en uhøytidelig luktetest fra sitt luktesett som vi ikke skal snakke så høyt om 🙂
Han serverte hummer på smørbakt brød sammen med de hvite vinene. Etter smakingen var ferdig fikk vi som sedvanlig et rikholdig ostefat.

Hos Ivar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.