Vinglass

Et verktøy eller en nødvendighet?

Første gang publisert april 2024.

Jeg har lest veldig mange artikler om glass på nett, og de fleste konkluderer med at det er viktig å velge rett glass til vinen. Men hva er rett glass? Det er enighet om at gode vinglass skal ha en tulipanform som har en ganske stor klokke som smalner inn mot toppen. Dette for at lukten skal konsentreres mot nesen til den som lukter på vinen. Men så kommer du til produsenter som Riedel som har laget et utall forskjellige glass som er tilpasset forskjellige druer eller vinstiler! Jeg har selv vært på en Riedel-smaking som beviste dette, og jeg var skeptisk på forhånd!
Når det er sagt er det flere som mener at vinglass ikke har så stor betydning, og at ett glass er nok… Jancis Robinson er en av de mest anerkjente vinanmelder i verden, og en av dem som mener at vi ikke trenger ett glass til hver drue. Sammen med Richard Branson har hun utviklet et glass som skal passe til alle viner!
Vinmonopolet har gjennomført en blindtest av vinglass. Artikkelen finner du her. De konkluderer med at det er liten forskjell på gode vinglass, og at vi blir påvirket av sanser som syn og følelse når vi ser og tar på et vinglass. «It’s not the taste – it’s the feeling!»

I Joa Vinklubb har vi etter hvert prøvd en del vinglass, og vi deler gjerne erfaringer med andre. Vi har ikke bare testet de dyreste glassene, men også noen rimelige og gode glass. Vi har også noen mindre gode erfaringer selvsagt…
Våre tester er ikke veldig vitenskapelige, men oppsummerer kort hva vi mener om glassene som vi selv bruker på vinsmakinger. Glassene kommer i tilfeldig rekkefølge.


Zalto Universal
Størrelse: 53 cl
Pris: ca 700kr
Type: Munnblåst

Mange har dette glasset som en favoritt!
Smalt og elegant vinglass med fin balanse. Veldig tynn stilk som øker følelsen av eleganse. Et universalglass som er fint å bruke på vinsmaking med mange forskjellige viner. Vi la merke til at alle vingårdene vi besøkte i Kremstal, Kamptal og Wachau benyttet dette glasset, og det presenterte deres Gruner Veltliner og Riesling-viner fint.


Gabriel Glass StandArt
Størrelse: 51 cl
Pris: ca 200kr (1100kr for 6pk)
Type: Maskinlaget

«Kåret til verdens beste universalglass» står det i reklamen.
Dette er det maskinblåste glaset, men det finnes også i en munnblåst variant til ca 750kr pr glass. Glasset har en veldig tilfredstillende form for oss som driver med vinsmaking. Det er veldig lett å snurre vinen i glasset, og det har en flott balanse.
Ivar bruker dette på vinsmakinger.


Jancis Robinson – The wineglass
Størrelse: ? (Designed for 125ml)
Pris: 600kr (3600kr for 6 stk)
Type: Munnblåst

En av verdens mest anerkjente vinskribenter og Master of Wine – Jancis Robinson mener at vi kun trenger ett vinglass. Dette glasset er tynt (med tynn stilk) og elegant med fin balanse, og det har en stor stett for stabilitet. Det er flott til musserende viner og slanke hvitviner. Det er helt ok til de fleste viner, men noen viner (Burgund / rike Champagner) trenger større klokke. Ikke så ulikt Zalto Universal-glasset.
Karl Petter bruker dette på vinsmakinger.


Grassl Vigneron Liberte vinglass
Størrelse: 46 cl
Pris: ca 570 kr
Type: Munnblåst

Et glass som likner ganske mye på Gabriel Glass. Erfaringen her er at det ikke er like balansert og det har litt stor stett.


Riedel Veritas Riesling / Zinfandel
Størrelse: 39,5 cl
Pris: ca 450kr (900kr for 2pk)
Type: Maskinlaget

Et annet godt allroundglass som vi benyttet på WSET-opplæringen hos Jarles Vinskole. Laget for Riesling og Zinfandel som navnet tilsier. Her er det mange glass som likner hverandre, noen som er litt større eller mindre i nesten samme form.


Hadeland Glassverk Odyssé Allround Vinglass
Størrelse: 56 cl
Pris: Ca 200kr (1200kr for 6 stk. Er ofte på halv pris.)
Type: Maskinlaget

Disse glassene har litt tykk stett og glass, men har den rette formen – og rommer en grei mengde. Det er helt greit å se på og holde i, og kan brukes til de fleste typer vin uten å bli feil.
Hadeland Odyssé glassene har knusegaranti, og dersom du knuser ett glass får du nytt i butikken! Relativt liten stett, og noen kan mene at det gjør glasset ustabilt.
Karl Petter bruker disse som sine hverdagsglass.


Zwiesel Vervino allround rødvinsglass
Størrelse: 68 cl
Pris: Ca 300kr (600kr for 2 stk)
Type: Maskinlaget

Flotte allroundglass som kan benyttes til både røde, hvite og musserende viner. Disse har gravert laser-hakk bunnen for å konsentrere boblene i musserende viner (som mange champagneglass). Maskinlaget glass av fin kvalitet. Kanskje litt stor klokke for å være allround-glass?
Vi fikk dette glasset på Stavanger Vinfest 2024.


Holmegaard Perfection Bourgogneglass
Størrelse: 59 cl
Pris: ca 180kr
Type: Maskinlaget

Et greit glass med medium+ klokke som Holmegaard mener passer til Burgund-viner. Det er et greit glass til rødvin i hvert fall, og kan også brukes til hvitvin. Til Burgund-viner ville jeg gjerne valgt en enda større klokke. Glasset er relativt fint balansert og har gode proposjoner.


Holmegaard Fontain rødvinsglass
Størrelse: 29 cl
Pris: ca 350kr
Type: Munnblåst

Disse har veldig høy stilk og ganske liten klokke, men har en fin form på klokken som samler duftene. Sjekk denne artikkelen der vi tester 2 viner i 3 forskjellige glass.
Morten sine foretrukne glass på vinsmakinger.


Magnor Glassverk Kongle
Størrelse: 23 cl
Pris: Opphørt (kan kjøpes på finn.no)
Type: Munnblåst

I 1993 vant Per Spook sin andre ”De d’’Or” for samarbeidet med Magnor Glassverk og Kongle krystall (1996) som er et av landets mest solgte vinglass. Det er et vakkert glass, men som smakeglass er det ubrukelig. Her forsvinner lukten helt, og selv om vi fant ut at vinen smakte godt fra glasset er det ikke til å anbefale for vinsmaking! Dette er et eksempel på hvorfor klokken skal smalne innover!


Riedel Vitis Pinot Noir
Størrelse: 77 cl
Pris: Discontinued (Kostet rundt 700kr)
Type: Munnblåst

Et glass vi fikk på Riedel-kurs for mange år siden. Stor klokke som er beregnet til Pinot Noir, men passer også til fatlagret Chardonnay (Chardonnay-glasset er likt, men ca 1 cm lavere i toppen). Et flott glass som trigger alle sanser! Brukt i Spätburgunder-smakingen vår tilbake i 2020. Glasset har et design som gjør at klokken går litt ned i stilken. Elegant, men det vanskeliggjør rengjøring.


Zalto Burgundy vinglass
Størrelse: 96 cl
Pris: ca 750kr
Type: Munnblåst

En favoritt blant Burgund-elskerne! Dette testet vi også i denne artikkelen der vi tester 2 viner i 3 forskjellige glass. Et glass som åpner opp for utrolig mange dufter som du kanskje ikke finner i glass med mindre klokke, men størrelsen gjør at det kanskje ikke er det mest anvendelige glasset?


Zwiesel Conterno Sensory
Størrelse: 96 cl
Pris: ca 800kr
Type: Munnblåst

Et glass som er designet sammen med Roberto Conterno, leder av det ikoniske Barolo og Barberahuset Giacomo Conterno. Et vinglass designet for deres Nebbiolo-viner, og som vi benyttet på vår Nebbiolo-smaking i 2024. En stor klokke som også passer godt til Pinot Noir og Chardonnay. Geir Salvesen mener dette er verdens beste glass (lenke til artikkel nederst på denne siden). Igjen et voldsomt stort glass som gjør det litt upraktisk, men flott for vinelskere!


Det finnes en mengde gode tester av vinglass der ute. Mange artikler bærer preg av sponsing, så det er vanskelig å forholde seg til om de er upartiske eller ei.
Her er noen gode artikler:

I glasset har laget en grundig test av mange vinglass. En god inspirasjon for mange!

New York Magazine har også laget en liste over sine favoritter:

https://nymag.com/strategist/article/best-wine-glasses-sommelier-approved.html


Finansavisen har intervjuet Kristoffer Aga om vinglass:

https://www.finansavisen.no/premium/vin/2021/11/11/7770973/hvilke-vinglass-bor-man-bruke-arets-sommelier-kristoffer-aga-fra-re-naa-gir-deg-svaret


En av våre favoritt nettsider er Nattverden.com.
De har også gått grundig til verks i sine tester:


Winefolly har selvsagt også testet vinglass:

https://winefolly.com/video/we-tested-5-of-the-worlds-best-wine-glasses


Geir Salvesen har også skrevet en fin artikkel om glass:


Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.