Vinsmaking

Utvikling i vinen og test av glass

Planen var å ha en vanlig vinsmaking, men etter at 3 av 5 måtte melde forfall satt Morten og Karl Petter igjen alene og kunne ikke smake på 6 forskjellige viner… Da dro Morten frem 2 viner som han har planlagt å smake over flere år for å lære hvordan vin utvikler seg ved lagring. Den første, Soalheiro, smakte vi også for 3 år siden, mens Kloster Eberbach fikk sin første smaking i år.
Vinsmakingen utviklet seg etter hvert også til å bli en test av glass. Bakgrunnen var at Morten har arvet vinglassene «Kongle» fra Magnor Glassverk. Disse var i sin tid noe av det flotteste en kunne få i vinglass, men i dag er trenden helt annerledes med glass i tulipanform. Vi testet mot Holmegaard Fontain som er Mortens foretrukne glass til vinsmaking. Når vi først testet glass dro Morten frem to Zalto Burgunder-glass som skal være ekstra gode til Pinot Noir. Resultatet av denne testen finner du nederst.


Soalheiro Primeras Vinhas 2018 – Pris: 265kr (kjøpt for 230kr i 2019)
Produsent: Quintas de Soalheiro
Portugal, Vinho Verde, Minho
Druer: Alvarinho 100%

Gul farge med medium dybde. Her er det god intensitet med lukt av grønne og tørkede urter, asparges, nøtt, mineralitet, røyk og litt tørket aprikos. I munnen er det høy syre og et lett bittert bitt. Den har god struktur og oljeaktig munnfølelse. Smaker sitrus, nøtt, urt, mineralitet, eple og klementin eller appelsin. Hint av petroleum.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Kloster Eberbach Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder 2021 – Pris: 350kr
Produsent: Kloster Eberbach
Tyskland, Rheingau
Druer: Spätburgunder 100%

Lys rød farge og god intensitet. Røde bær (jordbær, rips, kirsebær), eik, vanilje og blomst/urt. Biter litt i nesen – nesten som luktesalt.
Veldig frisk vin med god fylde. Smaken tendenserer litt mot umoden frukt, krydder, fat, grønne urter og sort te. Lett munnfølelse og fine tanniner.

Terningkast: 5 / 89 poeng


Litt om utvikling.

Soalheiro Primeras Vinhas har endret seg siden sist! Den friske frukten har falmet, men de grønne tonene er der fortsatt. Samtidig har vi fått litt tertiæraromaer som nøtter, tørket frukt og petroleum.
Hvordan tror vi den vil utvikle seg de neste 3 årene? Mer tørket frukt, honning og petroleum…

Kloster Eberbach Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder er på sin første runde i Morten´s test av utvikling i vin, og vi kan bare spekulere i hvordan vi tror den vil utvikle seg de neste tre årene:
Vi håper at den kanskje vil vise litt mer frukt, men også utvikle lagringsaroma som for eksempel kaffe, lær og lakris. Det blir spennende å se!


Test av glass.

Smaksnotatene fra Soalheiro ble gjort med Holmegaard-glasset, og vi sammenlikner med dette.
Kongle: Her var det lite lukt. Smaken er relativt lik, men den får en følelse av enda høyere syre i dette glasset.
Zalto: Dette glasset gjør faktisk at at vinen lukter mer av frisk frukt, høy mineralitet og tydelig nøtt. Dette glasset løfter frem «bassen» i vinen og tydeliggjør duftene. Syren fremstår som høyere her også enn i Holmegaard.
Holmegaard gir kanskje den mest balanserte opplevelsen, og er det beste glasset til denne vinen.

Smaksnotatene fra Kloster Eberbach ble gjort med Zalto-glasset.
Kongle: Vinen lukter nesten ingenting i dette glasset. Vi kan strekke oss til å si at det lukter svakt av røde bær. Smaken derimot overrasket oss! Dette glasset gir vinen mer frisk frukt. Markjordbær og mynte. Overraskende god smak fra dette glasset.
Holmegaard: Lavere duftintensitet enn i Zalto. Lukter våt skogbunn, lær og røde bær. Smaken er fyldigere og rundere enn i Zalto. Mindre syre og mer tannin.
Zalto-glasset er nok en gang det som åpner opp og presenterer vinen som mest kompleks. Det klart beste lukte-glasset, men i munnen brakte det ikke frem den friske frukten og runde munnfølelse like godt som de to andre.

Dette var en veldig uhøytidelig test, men vi ble litt overrasket av resultatene! Ikke overraskende forsvinner det meste av lukten fra Kongle, men samtidig gav det den beste smaken av Spätburgunderen.
Zalto åpner opp duftene på en måte som ingen av de andre glassene evner, mens Holmegaard er nok det beste allround-glasset til vinsmaking.

Hos Morten

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.