Vinsmaking

Savoie, Mondeuse og utvikling i vin

Morten hadde en smaking med tema Savoie og lagringsviner for snart 2 år siden. Denne smakingen er en oppfølger til denne, med flere viner fra Savoie, en Mondeuse fra USA, samt 2 viner som har fått to år i kjelleren siden sist. Dette var særdeles interessant å se da begge vinene har utviklet seg i en god retning siden sist.

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Première 2021 – Pris: 180,-
Produsent: Jean-Paul Brun
Frankrike, Burgund, Beaujolais
Gamay 100%

Første vin kan vi kalle en bonus da vi er inne i beste Beaujolais Nouveau tid!
En ganske dyp rødfarge med fiolett skjær. Lukt av mørke røde bær, nøtter, jord, petroleum, jern og rose. I munnen finner vi igjen mange av de samme smakene. Den har en fin syre og fine tanniner. En behagelig vin!

85 poeng / Terningkast: 4

Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2018 – Pris: 230,- (for 2 år siden)
Produsent: Quintas de Soalheiro
Portugal, Minho, Vinho Verde
Alvarinho 100%

Her har vi en gammel kjenning som vi har drukket flere ganger! Denne har Morten kjøpt inn flere av for å smake på utviklingen, og den har virkelig hatt godt av et par år i kjelleren! Her er det eple, steinfrukt, sitrus, nyslått gress, honning og flint på nesen. I munnen blir smakene enda spissere; Grønt eple, urter, sitron, blomst, steinfrukt og mineralsk. En oljete munnfølelse med god balanse og lang smak!

92 poeng / Terningkast: 6

Apremont La Pierre Hachée 2020 – Pris: 160,-
Produsent: Vignobles Perceval
Frankrike, Savoie, Vin de Savoie
Jacquére 100%

Lys gul med grønnskjær. God intensitet preget av modent gult eple, vegetal, asparges, sopp og røyk. Lett og vegetal munnfølelse med smak av eple, sopp, smør, urter og røyk. Noe mineralsk. En spennende vin som har lagt på bunnfall i 6 måneder.

85 poeng / Terningkast: 5

Fabien Trosset Avalanche Arbin Mondeuse 2017 – Pris: 190,-
Produsent: Fabien Trosset
Frankrike, Savoie, Vin de Savoie
Mondeuse 100%

Dyp rød, mot mørk. God intensitet av skogsbær/mørke bær (bjørnebær, kirsebær og solbær), urter, krydder og stall. Konsentrert munnfølelse preget av mørke bær, pepper, lakris, kaffe, eukalyptus og urter. God snerp med finslepne tanninger. Denne har blitt mye bedre siden vi hadde den for 2 år siden!

87 poeng / Terningkast: 5

Dom. des Ardoisières Argile Rouge 2017 – Pris: 345,-
Produsent: Dom. des Ardoisières
Frankrike, Savoie, Vin des Allobroges
Mondouse 25%, Gamay 65%, Persan 10%

Denne var lys rød på farge. God intensitet av røde bær/skogsbær (rips, kirsebær og tranebær), urter, stall og jord. Litt tynn munnfølelse som mister smaken etter litt. Rips, bringebær, vanilje, lakris, pepperrot og urter. Finslepne tanniner. Denne vinen er både vegansk og naturvin.

85 poeng / Terningkast: 4

Jaimee Motley Argillet Mondeuse 2017 – Pris: 430,-
Produsent:Jaimee Motley Wines
USA, California, Santa Maria Valley
Mondeuse 100%

Siste vin ut er fra USA, men laget på 100% Mondeuse. Mørk rød frukt. Bjørnebær, solbærblad, tobakk, urter, fjøs, petroleum, modne plommer, krydder og mynte. En lett reduktiv lukt i starten. I munnen fant vi mørke bær/skogsbær, tobakk, sjokolade, vanilje, pepper, urter og en mineralsk undertone. Vinen har god balanse og fine tanniner!

92 poeng / Terningkast: 5

Det var en interessant vinsmaking med mange faktorer. Vi begynte med årets nye vin, smakte på utvikling i viner som vi har smakt på tidligere, og vi har sammenliknet Mondeuse fra Savoie med vin på samme drue fra USA. Vi var til og med innom en naturvin 🙂
Etter vinsmakingen vartet Morten opp med Pizza, og senere også litt ost.

Hos Morten

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.