Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk – Kantina Isak

Jeg fikk anledning til å besøke en vingård da jeg var på ferie i Albania også. Denne turen tok jeg med Apollo, men det var det lokale selskapet Riviera Travel som stod for utflukten. Det tar ca en halv time å kjøre fra Saranda til Kantina Isak. Gården ligger på flaten bak fjellene som skiller Saranda fra innlandet, og er lett tilgjengelig med bil/taxi.
Det er en relativt stor familiedrevet gård som startet i 1999 og de holder fortsatt på med utvidelser. Vinproduksjon (og raki) er bare en del av gårdsbruket, og de har både oliven-produksjon og store drivhus der de dyrker grønnsaker – alt økologisk. I tillegg har de en liten restaurant på gården.


De har investert i en del produksjons-utstyr fra Italia, og andre vinbønder kommer til Isak for å presse druer og oliven. Mye av vinproduksjonen tappes på store plastflasker som selges til lokale resturanter for umiddelbar bruk, mens vinene som tappes på flasker ligger i 3 år før de slippes på markedet.
Olivenolje er en viktig del av det albanske kostholdet, og lokalbefolkningen kjøper vanligvis hele årets forbruk (ca 20 liter pr person) direkte fra olivengårdene i store kvanta. Det tar over 5 år fra et tre er plantet til det gir avlinger, og etter det får de gode avlinger annenhvert år mens de andre årene gir små avlinger. De trenger 5-6 kg med oliven for å lage 1 liter olivenolje.

Etter en runde for å se på produksjonslokalene for vin og olivenolje etterfulgt av en tur inn i drivhusene der de blant annet dyrker tomater, agurker, paprika, chili og lime, så var det klar for smaksprøver av produktene. Bordet ble dekket med grønnsaker, olje, vin og raki som vi kunne nyte


Isak Delvine Shesh i Bardhë
Druer: Shesh i Bardhë

Som bildet viser er dette vin fra 5 liters emballasje som vi fikk servert i mugge. Druen «Shesh i Bardhë» er stedegen fra Albania og betyr «Hvit Shesh». Vinen lukter av urter og krydder. Den har litt restsødme og bare medium syre. Krydder, urter, melon og litt tropisk på smak. Enkel.

83 poeng


Isak Delvine Shesh i Zi
Druer: Shesh i Zi

Shesh i Zi er den mest dyrkede rødvinsdruen i Albania, og den er også en stedegen drue. Navnet betyr «Svart Shesh», men det er ukjent om de to druene har noe slektskap. Denne lukter av rød bær og urter og er temmelig enkel. Litt som saft.

81 poeng


Isak Delvine Moskat Rose
Druer: Muskat

Jeg vet ikke hvilken muskat-drue denne er laget av. Den lukter i hvert fall av røde bær, nype og urter. Den er lett bitter og har medium syre. Kort og enkel.

82 poeng


Vinene var nokså enkle, men ikke dårlige. Alle tre blir nok mest solgt som husets vin (6€ for 0,5l) på lokale restauranter i Albania. De fungerer godt som tørstedrikk i varmen. Det var uansett spennende å besøke gården, og både grønnsakene og olivenoljen var veldig gode!
Jeg valgte en annen vin som jeg har kjøpt med meg hjem – en hvit blend som blant annet inneholder riesling og som har lagt på fat. Den er ikke testet enda.
I butikkene i Saranda var det flest viner av riesling, chardonnay, cabernet sauvignon og merlot. Som vinland virker det som Albania har litt igjen før kvaliteten blir like høy som i nabolandet Hellas, men det er jo ikke så lenge siden kvaliteten i Hellas heller ikke var på topp…

Ellers er nok Raki en drikk med mye stolthet i Albania. Jeg smakte på et par selv om jeg ikke er så begeistret for brennevin, og det er nok spennende produkter. De hadde også en brandy som var veldig lettdrikkelig.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.