Vinsmaking

Crémant

Vi har vært gjennom Champagne på en tidligere vinsmaking, men det finnes mange andre distrikter for musserende viner i Frankrike. Mange av dem kommer under paraplyen Crémant, og her er mangfoldet stort. Hver av appellasjonene har sine egne regler for hvilke druen som kan benyttes, og det er i hovedsak slik at de kan benytte druer som er vanlig i stillevinene fra området. Spørsmålet er om vi kan smake forskjell på de forskjellige?
Inspirasjonen kom fra Vinmonopolets podcast nummer 338 der de gikk gjennom de forskjellige appellasjonene for Crémant med regler og tall.


Generelle regler for Crémant som gjelder alle appellasjoner:

  • Druene må plukkes for hånd
  • Kan plukkes når det er nok sukker til å lage vin med 9% alkohol. 
  • Må ha maks 13% alkohol.
  • Maksimalt 50g/l restsukker i vinen. 
  • Lages med tradisjonell metode (annengangs gjæring på flaske)
  • Minimun 9 mnd bermelagring og minimum 12 mnd flaskelagring (inkl. bermelagring)
  • 150kg druer -> maks 100 liter most
  • Minst 4 atmosfærer trykk

Crémant d´Alsace

  • Crèmant står for 22% av den totale vinproduksjonen
  • Viktigste druesort er Pinot Blanc
  • Andre; Chardonnay, Riesling, Pinot Gris og Pinot Noir
  • Chardonnay kan ikke brukes i andre viner i Alsace
  • Største appellasjon for Crèmant
  • 33 millioner flasker pr år
  • Fruktig, ung og enkel vin med kort bermelagring

Boeckel Crémant d’Alsace Brut 2021 – Pris: 249,-
Produsent: Èmile Boeckel
Område: Frankrike, Alsace, Crémant d’Alsace
Druer: Pinot Blanc 100%

Lys strågul. God intensitet av eple, pære, sitrus, blomst og lett brødbakst som luftes vekk i glasset.
Medium fine bobler som varer lenge. Eple, pære, brødbakst og sitron på smak. Lett bitter utgang, lang ettersmak.

Terningkast 5 / 87 poeng


Crémant de Bourdeaux

  • Viktige druetyper: Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon
  • Andre: Merlot, Muscadelle, Semillion, Carmenere, Malbec, Petit Verdot m.fl.
  • 6,4 millioner flasker pr år

Bastoney Crémant de Bordeaux Rosé – Pris: 200,-
Produsent: Ch. Bastoney
Område: Frankrike, Bordeaux, Crémant de Bordeaux
Druer: Merlot 75%, Cabernet Franc 25%

Lys lakserosa. Lukt av røde bær (bringebærdrops), nestle/nype/malt og brødbakst.
I munnen får vi smaken av svart te, nype, røde bær (dropsaktig), bakst og grapefrukt. Ganske bitter.

Terningkast 4 / 85 poeng


Crémant de Bourgogne

  • Viktigste druer: Pinot Noir og Chardonnay
  • Hele Burgund – fra Chablis til nordlige områder av Boujoulais
  • 19 millioner flasker pr år

Bruno Dangin Cuvée Blanche Crémant de Bourgogne – Pris: 360,-
Produsent: Bruno Dangin
Område: Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne
Druer: Pinot Noir 100%

Den er er lys gul med litt rosaskjær. Dufter av gult eple, steinfrukt, litt røde bær (rips, jordbær), nestle og mineralitet.
Smaker steinfrukt, melon, sitron, kjeks, nøtt og saltaktig mineralitet. Elegant, krisp og veldig presis vin! Lang ettesmak av sitron.

Terningkast 5 / 89 poeng


Crémant du Jura

  • Viktigste druetyper er Chardonnay og Pinot Noir.
  • Også Poulsard og Trossau er vanlig i rosé-cremant, men s Savagnin kan brukes i hvit Cremant.
  • Jura lager friske og komplekse viner som kan minne om Champagne
  • Mange lagrer sin Crèmant mye lengre enn minimum
  • Ca 30% av total vinproduksjon i Jura er Crèmant
  • De produserer ca 1,7 millioner flasker i året

Frédéric Lornet Cremant du Jura Vieilles Vignes Brut – Pris: 240,-
Produsent: Frédéric Lornet
Område: Frankrike, Jura, Crémant du Jura
Druer: Chardonnay 100%

Medium gul farge. God intensitet. Moden frukt (pære, eple), sitrus, bakverk, blomst og urter.
Fin mousse og smak av eple (kjerne), pære, sitron/grapefrukt, kjeks, urter, blomst og mineralitet. Fin balanse mellom syre og sødme. Lang!

Terningkast 5 / 88 poeng


Crémant de Limoux

  • Liger i vinregionen Languedoc – litt inni landet og i høyden (ca 400moh)
  • Ble en appellasjon i 1990
  • Historisk sett er dette opprinnelsen til den første musserende vinen i 1531
  • Druetyper: Chardonnay og Chenin Blanc (minst 90% av blenden må være disse to til sammen)
  • Støttedruer: Mauzac og Pinot Noir

Aubert & Mathieu Baburu Crémant de Limoux – Pris: 270,-
Produsent: Aubert & Mathieu
Område: Frankrike, Languedoc, Crémant de Limoux
Druer: Chardonnay 50%, Chenin Blanc 40%, Mauzac 10%

Lys gyllen. Mye reduktivitet som måtte luftes vekk i glasset, noe som førte til at alle boblene forsvant… Lukter av gjærbakst, modent eple, melon, gummi og sitrus. Kan minne om Cava.
På smak: Kjellerepler, melon, sitron/appelsin. Bitter og tørr utgang.

Terningkast 4 / 83 poeng


Crémant de Loire

  • Ligger hovedsaklig rundt byen Semur
  • Viktigste druetype er Chenin Blanc
  • Andre druer: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grolleau, Pinot Noir
  • Det lages Demi-sec vin i Crèmant de Loire som inneholder opp mot 50g/l restsukker
  • Det produseres 17 millioner flasker pr år
  • Det finnes 6 andre appellasjoner for musserende viner i Loire

Raphaël Midoir Crémant de Loire Blanc – Pris: 200,-
Produsent: SARL Raphaël Midoir
Område: Frankrike, Loire, Crémant de Loire
Druer: Chardonnay 30%, Chenin Blanc 65%, Cabernet Franc 5%

Medium gul/gyllen farge. Reduktiv. Lukt av honning/malt, grønne urter (mynte/solbærblad), melon, sitrus og fjøs.
Gode bobler som varer i muncnnen, men vi luftet dem vekk i glasset. Smak av sitrus, grønne urter, modent gult eple og malt. Lett bitter utgang.

Terningkast 4 / 84 poeng


Crémant de Savoie

  • Crèmant de Savoie appellasjonen ble opprettet i 2014
  • Friske viner med dempet fruktighet
  • Druetyper: Jaquere (minst 40%), Altesse (totalt minst 60% av disse to druene)
  • Andre druer: Chasselasse, Aligote, Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, Mondeuse
  • Har lov til å sette «Cru» bak navnet på etiketten (ikke vanlig i andre Crèmant-appellasjoner)
  • Det produseres ca 350.000 flasker Crèmant de Savoie pr år

Maison du Vigneron Cuvée 8 Crémant de Savoie – Pris: 200,-
Produsent: La Maison du Vigneron
Område: Frankrike, Savoie, Crémant de Savoie
Druer: Chardonnay 25%, Altesse 25%, Jacquère 50%

Medium gyllen. God frukt på nesen. En elegant duft av epler, kamfer, druer, lett gjærbakst og aprikos. Kompleks men vanskelig å ta igjen.
Hissige bobler på denne. Smaker eple, pære, melon, lett gjærbakst, og litt marmelade (aprikos, fersken).

Terningkast 5 / 87 poeng


Crémant de Luxemburg

  • En av to Crèmant-appellasjoner utenfor Frankrike
  • Ligger langs Mosel-elven (Mosell) i Luxembourg
  • Druetyper: Riesling, Chardonnay, St. Laurent, Elbing
  • Årgangsviner i denne appellasjonen må ligge minet 24 mnd på berme

Dom. Kox Crémant de Luxemburg Blanc de Noir – Pris: 300,-
Produsent: Dom. Laurent & Rita Kox
Område: Luxemburg, Crémant de Luxemburg
Druer: St. Laurent 100%

Lys lakserosa. God intensitet av røde bær, blomster, julekrydder, røyk, brød, ost, honning, appelsin og nøtt.
Fine bobler på denne, og smak av modne røde epler, røde bær, gul plomme, melon, nøtt, røykaktig mineralitet, honning og steinfrukt. En spennende vin!

Terningkast 5 / 87 poeng


Det var disse vinene fra 8 av appellasjonene som jeg fant på vinmonopolet, men det finnes faktisk to til:
Crémant de Die (Rhône), og enda en fra utsiden av Frankrike; Crémant de Wallonie som er en bitteliten appellasjon i Belgia. Testen gir oss allikevel en god oversikt over mangfoldet av Crémant. Vi ble litt overrasket over at det var såpass stor forskjell siden dette er en «metodevin» der de plukker druene så tidlig at man skulle tro de ikke har utviklet så mye smak.

Som vanlig etter en vinsmaking ble det litt å bite i og mange røverhistorier 🙂

Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »