Reiser,  Vinsmaking

Vingårdsbesøk: Universo Ferris

Rett utenfor Torrevieja, Mellom Playa Torrevieja og Punta Prima holder Rafa Bernabé på å anlegge en ny vingård rett ved havet! Det er fascinerende å besøke en nyoppstartet vingård som enda ikke har begynt å høste egne druer på gården. Rafa startet Universo Ferris i 2022, og har foreløpig plantet litt over 10.000 vinplanter. Det er tidkrevende å anlegge vingård, og i mellomtiden lager han vin av druer som han kjøper fra andre vingårder. Han lager blant annet vin sammen med sin venn Pepe Mendoza, en anerkjent vinmaker som holder til i La Mata, litt nord for Benidorm.

Tilbake til omvisningen! Rafa er utdannet agronom, og er opptatt av mangfold på gården sin. Palmer er viktig! I den sørøstlig delen av gården står det en klynge med palmer som inkluderer de 4. største palmetrærne i Spania! Disse trærne er flotte å se på, men hjelper også å beskytte vingården mot den sterke vinden som kan være i området.
Et stort problem for palmene er en bille som de kaller for «the red devil» som rett og slett spiser opp kjernen i palmetrærne, noe som raskt fører til at trærne dør. Disse billene kom fra Egypt for over 100 år siden. For å hindre at disse billene angriper trærne har Rafa plassert ut rundt 35 feller med feromoner som lokker til seg billene dersom de skulle dukke opp.
Rafa velger ut avleggere fra de beste palmetrærne og planter dem på gården året etter. En morsom sak er at palmene som er av hunnkjønn vokser i klynger (det vokser små palmer ut av foten på mor-palmen), mens hannkjønn vokser alene og blir veldig høy.

Litt fakta: Av plantene som er plantet på gården er det rundt 20% blå druer til rødvinsproduksjon. Det er av typen Monastrell, og består av 3000 planter. Av de grønne druene har han 2500 planter med Garnacha Blanca og 5000 planter av Moscatel. Videre har han planer om å plante rundt 2000 planter med blå druer bestående av 3 kloner med Garnacha. Rafa har også planer om å plante malt som skal brukes til å lage en mikstur som skal bli mat eller gjødsel til drueplantene etter hvert. Et annet prosjektet som han holder på med er å plante oliven av en type som vokser vilt i området. Dette er en type som tåler vinden godt, og som også vil beskytte vinplantene. Planen er å plante rundt 2000 olivenplanter, og å produsere olje fra disse.
Foreløpig trenger alle de små plantene kunstig vanning. Han vanner med traktor på en måte som simulerer regn, noe som han kaller «artificial rain».

Vi gikk videre til en vei som han kaller for «Street of Lavender» der han har plantet lavendel på begge sider av veien. Rafa har plantet mange urteplanter på gården, og tanken er at pollen og duftstoffer fra urtene skal legge seg på drueskallet og være med på å gi vinen ekstra kompleksitet. Her fikk vi også klippe en del lavendelblomster som vi la i små tøyposer til å ta med hjem og legge under hodeputen eller der vi ønsker litt god duft. Det var en del av opplevelsen med besøket.
I dette området var der planter som ble plantet i 2023, og Rafa fortalte at disse plantene allerede har røtter som graver seg over 2 meter ned i jorda for å lete etter vann. Over jorda er plantene bare 20cm høye…

Jeg spurte litt om oppbinding av plantene. Han planlegger å ha et system for oppbinding med ståltråd for de fleste plantene sine, men monastrell-plantene vil stå som «bush vine», altså uten oppbinding, eller bare knyttet opp med seg selv.

Vi gikk tilbake til starten og så oss litt rundt i området ved inngangen. Rafa har ikke bygget noe bygg på gården enda, men har laget til et platå med solseil for vinsmaking, samt en kontainer der han har toalett og butikk. Han har også bygget opp et basseng der han samler opp vann som han kan bruke til vanning. På eiendommen er det mur fra et gammelt vannreservoar som han ønsker å bruke som grunnmur til et vingårdsbygg. Det vil være en god base til vinkjeller. Han er veldig opptatt av gjenbruk og bærekraft.


Vinsmaking: Siden det ikke blir laget viner på denne gården enda fikk vi servert 4 viner fra andre gårder. De to første fra Valencia er eksempler på en type vin som Rafa ønsker å lage, mens de to siste er viner som Rafa har laget sammen mer Pepe Mendez av druene fra Pepe’s gård i La Mata.


Soldadito Marinero 2021 – Pris: 6€
Produsent: El Angosto
Druer: Muscat Alejandría, Muscat Blanc

Lys strågul farge. En duft av fersken, ananas, hvite blomster (sitronblomst), urter, pære og sitrus.
God oljeaktig munnfølelse med medium syre og fin balanse. Medium+ lengde.

Terningkast: 5 / 88 poeng


La Tribuna Cosmopolitan 2022 – Pris: 6€
Produsent: El Angosto
Druer: Syrah, Garnacha, Bobal

Lys rød. Lukter mørke og røde bær (kirsebær, skogsbær) og fiol.
I munnen har den høy syre, elegante tanniner og fin balanse. Smaker av røde og mørke bær, krydder, urter og sjokolade.
Metode: 5 dagers kaldmaserasjon. Har lagt 4 mnd i 225l eikefat før den fikk enda 4 mnd i store fat (6000l). Eiken er ikke fremtredende.

Terningkast: 5 / 89 poeng


Nankurunaisa 2021 – Pris: 12€
Produsent: Rafa Bernabé + Pepe Mendoza
Druer: Gironet (Garnacha) 90% + 10% field blend av grønne druer

Lys rød farge. Dufter av røde bær (jordbær og rips), blomster og urter.
Smak: høy syre og myke grønne tanniner. Elegant, frisk, fruktig og god vin med flott balanse. Lang ettersmak! Minner om en god Beaujolais.
Metode: Spontanfermentert med 40% hele klaser og har lagt 6 mnd i amfora.

Terningkast: 6 / 92 poeng


Universo Ferris Nanku 2022 – Pris: 12€
Produsent: Rafa Bernabé + Pepe Mendoza
Druer: Gironet (Garnacha) og Garnacha Tintorera

Dette er en ung vin. Medium dybde, rød med blå kant.
Lukt av mørke bær (blåbær, bjørnebær og sure kirsebær), samt urter.
Smak: God syre, medium tannin og lengde. Enkel men naturlig smak av mørke bær og urter.
Metode: Fottråkket, 6 med i ståltank. Dyrket i 700m høyde i Ferez. Tintorera er en drue som har mørket druekjøtt (såkalt teinturier-drue).

Terningkast: 5 / 88 poeng


Selv om vingården enda ikke produserer vin er det absolutt interessant å besøke vingården til Rafa Bernabé. Det skal bli spennende å komme tilbake om noen år og se hvordan han har fått det til! En ting er sikkert; Rafa er en veldig engasjert og dyktig mann som ønsker å ta vare på jorden og å lage god vin!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.