Vinsmaking

Santa Barbara, CA

I serien av viner fra USA kom vi denne kvelden til Santa Barbara County – godt kjent fra blant annet filmen «Sideways» fra 2004. Tittelen spiller på at dalen ligger på tvers av de fleste dalene i California. Santa Barbara County er faktisk den lengste dalen som går øst-vest på stillehavskysten mellom Alaska og Sør-Amerika. Dette fører den kjølige luften fra Stillehavet inn gjennom dalen, og gjør klimaet mye kaldere enn de omkringliggende områdene. Det er for eksempel mye kjøligere her enn i Napa Valley som ligger ca 600km kjøretur lengre nord i California! Klimaet i området er varierer veldig mellom de kjøligste delene lengst vest (og nærmest havet), og de varmere delene innerst i dalen lengst øst.

Området har en vinhistorie som strekker seg tilbake til 1782 da presten Junipero Serra plantet vinplanter som han hadde tatt med seg fra Mexico, mens den første vingården som startet opp etter forbudstiden startet opp i 1962. Det er Chardonnay og Pinot Noir som er mest plantet i Santa Barbara, og da mest i de kjølige områdene i vest. Lengre inne i dalen får de moden Cabernet Sauvignon, og ellers er det vanlig med flere Rhône-druer som f.eks. Grenache, Syrah og Viognier.

Vi kommer ikke unna filmen Sideways når vi snakker om Santa Barbara. Området var selvsagt et populært vinområde før 2004, men filmen hadde stor påvirkning på både produksjon og konsum av vin i California. Uten å gå for langt inn i handlingen kan jeg fortelle at en av filmens hovedpersoner, Miles, har et lidenskapelig forhold til viner laget av Pinot Noir. Han er på tur sammen med en kompis for å komme unna sin egen skilsmisse fra ekskona som var glad i Merlot. Et av filmens mest kjente sitater går slik:
«No, if anyone orders Merlot, I’m leaving. I am NOT drinking any f***ing Merlot! «

Kort tid etter at filmen gikk sin seiersgang droppet markeder for Merlot i vestlige Amerika med mer enn 2%, og i samme periode økte markedet for Pinot Noir med 16%. Dette er tall som har holdt seg i ettertid. Det finnes også andre tall som er mye høyere.


AmByth Sauvignon Blanc O.W. 2021 – Pris: 349,-
Produsent: AmByth Estate
USA, California, Santa Barbara County
Druer: Sauvignon Blanc 100%

Kveldens første var en oransjevin. Dyp oransje farge med litt grums.
Medium+ intensitet av appelsinskall, ferskenjuice, hyllebær og litt solbærblad. I begynnelsen var den litt reduktiv, men det forsvant med litt luft. Mye de samme smakene i munnen, men litt mer direkte sitron, fersken og mandarinskall + salt. Lang ettersmak.

Terningkast: 4 / 88 Poeng


Tatomer Kick-on Ranch Riesling 2019 – Pris: 470,-
Produsent: Tatomer
USA, California, Santa Barbara
Druer: Riesling 100%

Lys gulgrønn farge. Tiltalende duft av honning, petroleum, steinfrukt (fersken), våt skifer, flint/røyk, lime og bandasje. Smaken derimot var ikke helt på høyde med lukten; Petroleum, eplekjerne, grapefrukt og melon. Ganske lang.

Terningkast: 4 / 88 poeng


Paul Lato Belle de Jour Chardonnay 2018 – Pris: 729,-
Produsent: Paul LAto Wines
USA, California, Santa Barbara County
Druer: Chardonnay 100%

Fargen på denne var medium gyllen, mens duften var rund og fin med innslag av modent eple, urter, fat, ost, sitrus, røyk, vanilje og blomst.
I munnen var den konsentrert og kompleks! Fat, eple, sitron, popcorn/smør, nøtter, urter, steinfrukt og mineralitet. Fyldig og strukturert med integrert fat og lang ettersmak!

Terningkast: 5 / 92 poeng


Storm Santa Barbara County Pinot Noir 2021 – Pris: 450,-
Produsent: Storm Wines
USA, California, Santa Barbara County
Druer: Pinot Noir 100%

Lys rød farge. God intensitet av rips, kirsebær, markjordbær, urter, røyk/flint, røde blomster og jordaktig mineralitet.
Smaken var fint balansert. Kirsebær, jordbær, rips, krydder, urter og fat.

Terningkast: 5 / 90 poeng


Sans Liege The Prophetess 2018/2019 – Pris: 571,-
Produsent: Sans Liege Wines
USA, California, Santa Barbara County
Druer: Syrah 80%, Mourvedre 20%

Rød med medium dybde. Intens lukt av mørke og røde bær, stall, plommer, urter, krydder, blomster, røyk og vanilje. Lukter litt alkohol.
Stor munnfølelse med høy alkohol. Smak av kokte mørke bær, pepper, urter, krydder og fat.

Terningkast: 4 / 88 poeng


Silver Nebbiolo North Block 2017 – Pris: 400,-
Produsent: Silver Wines
USA, California, Santa Barbara County
Druer: Nebbiolo 100%

Lys rødbrun farge som indikerer litt lagring. Nebbiolo har en tendens til å oksidere litt raskere enn andre druer. God intensitet av kirsebær, fat, fiol, krydder, lær, tobakk, skogbunn og nyper.
I smaken er den frisk og krydret. Kirsebær, vanilje, krydder, blomst, tobakk, tjære om lakris.

Terningkast: 5 / 90 poeng


En bonusvin som Karl Petter tok med seg i forbindelse med hans 50-års dag til uken.
Ikke helt amerikansk, men en flott dessertvin!

L’Archiviste Rivesaltes 1974 – Pris: 800,-
Produsent: Ma’s Del Vin
Frankrike, Roussillon, Rivesaltes
Druer: Grenache 60%, Grenache Blanc 20%, Grenache Gris 20%

Lys brun farge, Intens duft av karamell, maltekstrakt, svisker/tørket frukt, fiken og sigarboks. Konsentrert smak med lang ettersmak! Meditasjonsvin!

Terningkast: 5 / 91 poeng


Etter vinsmakingen disket Tore som vanlig opp med mye snadder som vi nøt sammen med vinene. Vi var alle enige om at Amerika leverer igjen, om enn til litt høyere pris enn før. Dyrtiden fortsetter, og det har blitt dyrere å interessere seg for god vin!

Hos Tore

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.