Spätburgunder

Kveldens viner

1. mai 2020

Inspirert av omtaler og smaking av tysk Pinot Noir (eller spätburgunder som druen heter i Tyskland), handlet vi inn 6 viner laget på druen til kveldens vinsmaking.
Druen kom til Baden i Sør-Tyskland allerede rundt år 800 og spredte seg sakte nordover. Det er kjent at druen ble dyrket i Rheingau på slutten av 1400-tallet.
I dag er Tyskland verdens 3. største produsent av Pinot Noir, og frem til nå har de drukket mesteparten av vinen produsert på denne druen selv. Historisk sett har kvaliteten på viner av Pinot Noir i Tyskland vært ganske variabel, men de siste årene har den blitt langt bedre.
Vi valgte 6 viner fra 6 forskjellige distrikter – fra Württemberg i sør, til Ahr i nord. Produsentene bruker Spätburgunder og Pinot Noir litt ut fra stil på vinen og hvilke marked de satser på. Vi har brukt det som importørene opplyser på vinmonopolet.no

Von Buhl Rosé Brut 2016 – Pris: 315,-
Tyskland, Pfalz
Spätburgunder 100%

Fin rosa farge. Grei intensitet av røde bær, gjærbakst, nyperose, eple og mandel. Ganske konsentrert smak av nypete, gjærbakst og røde bær. Lang ettersmak.

Terningkast: 4

Dautel Spätburgunder 2017 – Pris: 195,-
Tyskland, Württemberg
Pinot Noir 100%

Dagens overraskelse! Denne er dyrket i det sørligste distriktet blant kveldens viner. God intensitet av røde bær (jordbær, rips og moreller/kirsebær), urter, krydder og animalsk (stall). Konsentrert og lang smak av jordbær, rips, kirsebær, pepper, urter og fat. Litt bitter ettersmak. Finslepen og behagelig snerp.

Terningkast: 5+

Weing. Thörle Hölle Spätburgunder 2016 – Pris: 400kr
Tyskland, Rheinhessen
Spätburgunder 100%

Denne vinen åpnet seg mye med litt tid i glasset! God intensitet av kirsebær, jordbær, bringebær, krydder, pels (animalsk), tobakk, kamfer og litt petroleum. Utrolig kompleks og nyansert smak! Noe utviklet. Rips, bringebær, jordbær, krydder, tobakk, vanilje og nype. Meget behagelig.

Terningkast: 5

Georg Müller Edition PW Spätburgunder Trocken 2017 – Pris: 300kr
Tyskland, Rheingau
Pinot Noir 100%

God intensitet. Utpreget animalsk (lær), vanilje, bringebærdrops, kamfer og jordbær. Konsentrert smak av jordbær, krydder og jordsmonn. Svak tobakk.

Terningkast: 4

Maximin Grünhäuser Pinot Noir 2016 – Pris: 400kr
Tyskland, Mosel
Pinot Noir 100%

Intens duft. Animalsk helt i starten, men det forsvant litt etter hvert. Modne bær (solbær, kirsebær og jordbær), svart pepper, kvae, tobakk, vanilje og steinstøv. Lukter litt «grønt».
Konsentrert og lang ettersmak. Modne bær, svart pepper, vanilje, krydder og mineralsk. Spennende!

Terningkast: 5

Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017 – Pris: 349,-
Tyskland, Ahr
Spätburgunder 100%

Siste Spätburgunder for kvelden er også den nordligste. Intens lukt av røde bær og noe animalsk. Stikkelsbær(blad), rips, solbær, tobakk (fat), jordsmonn og litt mineralsk.
Frisk, konsentrert og lang! Grønn smak av denne. Lime, umodne stikkelsbær og røde bær (bringebær og rips). Denne er nok en god matvin til lyst kjøtt og kanskje sjømat?

Terningkast: 5

Bonusvin!

Winnica Rodziny Stecow Hibian XVI 2017
Polen, Małopolska
Bianca og Hibernal

Denne kjøpte Karl Petter på et marked i Krakow, Polen.
Ganske grønn lukt. Kan minne om Sauvignon blanc vin. Kiwi, solbærblad, melon, petroleum/løsemiddel og tropisk frukt. På smak finner vi sitrus og pære. Ikke en høydare, men spennende å se hva de lager i Polen også.

Terningkast: 3

Dyp konsentrasjon!

Alle er enige om at Tyskland virkelig kan behandle Pinot Noir riktig slik at de får frem meget gode viner! Frukt og krydder er stikkord, men det er så mye mer! Komplekse og gode viner som er verd å betale litt ekstra for. Favorittene i kveld var Maximin Grünhäuser, Julia Bertram og Weing. Thörle, men når det gjelder pris/kvalitet er det nok Dautel som stikker av med seieren! En fantastisk vin til under 200kr. (Merk at disse vinene var kjøpt inn før prisjustering 1. mai.)
Etter vinsmakingen hadde Karl Petter laget til koronavennlig mat; Ost og spekemat på fat, og vi fikk nyte vinene sammen med maten.

Hos Karl Petter

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.