Reiser,  Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk: Theotoky Estate

Theotoky Estate ligger midt på øya Korfu i Hellas, omtrent 25 minutter med bil fra Korfu by. Gården er regnet som den eldste vingården på øya, og har vært i familien i over 130 år og 6 generasjoner i en familie med en imponerende historie. Familien som er en av de eldste på Korfu har røtter tilbake til Konstantinopel, og de har hatt flere greske ministere i gjennom historien.
Eiendommen er på rundt 120 ha, og det dyrkes vindruer på rundt 7 ha av dette. Gården har vært sertifisert organisk siden 2016. De har stor variasjon av planter og dyr på gården, og de følger den biodynamiske kalenderen når de planter og høster.

På vingården har de hovedsakelig 3 druesorter; Cabernet Sauvignon til rødvin, Syrah til rosevin og Robola til hvitvin. Robola er en lokal druesort og må ikke blandes med den italienske Ribolla. Rundt 70% av drueplantene er Robola. De plukker druene for hånd, og høsten starter vanligvis i september. Druene presses samme dag som de plukket, og de benytter lang skallmaserasjon i ståltank før gjæringen som foregår med stedegen naturgjær. Hvitvin og rosévin ligger kunn på ståltank, mens rødvinen ligger 6 måneder på franske fat. De sier selv at vinene har godt av å ligge et par år før de konsumeres.
Korfu er forresten et av stedene som ikke har blitt angrepet av phyloxera.

De har også rundt 4000 oliventrær på gården, og de har den senere tiden investert i en ny presse som presser ved lavere temperatur som gir høy kvalitet på olivenoljen. Her er det også viktig å presse samme dag som de plukker for å få den beste oljen. For at de skal kunne kalle oljen for «Extra virgin Olive Oil» må den inneholder maksimalt 0,8g syre pr 100g olje, og her på gården er de godt innenfor denne grensen.

Vi bestilte «smaking med»Tour & Wine Tasting with light snack» gjennom nettsiden til Theotoky til 18€ per person, og vi hadde leiebil for å komme frem til gården. Det er interessant terreng på øya med høye fjell og store daler og veldig grønt over alt. Med leiebil fikk vi også mulighet til å se oss litt rundt på øya.

Vi kom litt tidlig frem til Theotoky og ble ønsket velkommen av Stefania som førte oss inn til smakerommet der vi fikk vente i fin temperatur frem til det var vår tur. Stefania tok oss med på en tur i vinkjelleren og produksjonslokalene før vi fikk se en video som viste litt om gården og produksjon av olje og vin. Etter dette ble vi vist tilbake til smakerommet der maten stod klar. Stefania serverte oss viner og vi hadde anledning til å stille flere spørsmål samtidig som vi smakte de to vinene som var med i pakken.

Mine mange spørsmål, samtid som at jeg mente at 2022 var bedre enn 2020-årgangen av deres hvite vin, gjorde at Stefania tok meg med inn til vinmakeren Spyros for å prate med ham. Saken er at Stefania også foretrekker 2022, mens Spyros foretrekker 2020 🙂 Vi hadde en liten prat rundt temaet, samtidig som Spyros fylte glass med 2023 som ikke er ferdig enda, men som var helt annerledes enn de to andre. Den har vært litt på fat, men har grønnere toner av stikkelsbær, eple, fersken, sitron, fat og litt petroleum. God syre og fin lengde. Vinen hadde nettopp vært gjennom filtrering og trenger i hvert fall 2 mnd hvile. Godt potensiale!

Før jeg kommer med smaksnotatene vil jeg avslutte med en morsom sak som vi fikk se på slutten av filmen de viste. Det var fra James Bond-filmen «For your eyes only» som var delvis innspilt på Korfu. Her bestiller James Bond og Kristatos et måltid på restaurant. Samtalen er som følger:

Bond: I’ll have the Preveza prawns, Savara salad and Bourdetto.
Kristatos: Oh, an excellent choice, I’ll have the same. May I suggest a white Robolo wine from Caponia, my home place.
Bond: Well, if you’ll forgive me, I find that a little too scented for my palate. I prefer the Theotaki Aspero.

Sjekk ut klippet her.


Theotoky Cuvée Spéciale White 2020
Druer: Robola 100%

Lukter først litt svovel/asparges som luftes vekk i glasset. Etterpå kjenner vi gul melon, petroleum, sitron/lime og noe urter.
På smak er der i tillegg grapefrukt og salt. God syre og lengde.

89 poeng


Theotoky Cuvée Spéciale White 2022
Druer: Robola 100%

Mer frukt enn på 2020. Gul frukt. Melon, eple, sitrus, fersken og lett petroleum.
Høy syre, salt mineralitet. Fin struktur. God lengde. Lett bitter utgang.

90 poeng


Theotoky Rosé 2022
Druer: Syrah 100%

Rosévin laget av syrah-druer. Her er det rød frukt som bringebær og jordbær, samt litt urter. Ganske mild.

88 poeng


Theotoky Cabernet Sauvignon Bio Dry 2021
Druer: Cabernet Sauvignon 100%

En interessant Cabernet Sauvignon. Milde toner av kirsebær, solbær og rips. Litt dypere fattoner med karamell og sjokolade. Tanninene er tilstede, men milde og runde. Alt i alt en lett og deilig rødvin.

88 poeng


Alt i alt et meget interessant besøk på en vingård som har mye å tilby. Jeg fant en del vingårder på Korfu i søk på google maps, men fikk anbefalt å besøke denne. Det angrer jeg ikke på. Men jeg vil også nevne at jeg hadde et par av vinene fra Pontiglio Winery helt sør på øya som smakte nydelig. Det kan også være et alternativ selv om nettsiden fremstår som veldig kommersiell.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.