Ungdomsvinsmaking

14. september 2018

Karl Petter arrangerte vinsmaking/vinkurs for noen av klubbmedlemmenes ungdommer. Tanken var å presentere ungdommen for hva vi i vinklubben holder på med, samt å gi dem et innblikk i vinens verden. Det er for eksempel en uskreven regel som sier at ungdom bare liker søt vin. Er dette sant?

Vi smakte på 6 viner fra 3 forskjellige druer. Rimelig mot dyrt (Sauvignon Blanc). Søtt mot surt (Riesling). Liten/lett mot kraftig/stor (Chardonnay). Vinene ble smakt mot hverandre to og to.


Vi startet med Sauvignon Blanc. Begge fra den «nye verden», men to veldig forskjellige viner. Den første var kveldens rimeligste. En enkel vin som vi i vinklubben har satt pris på tidligere. Den andre er en gjenganger fra New Zealand. Kanskje den vinen som fikk landet på vinkartet? En fatlagret og kompleks vin som viser potensialet til druen. Når det gjelder sukker og syre er vinene nokså like. Greywacke har noe mindre sukker enn Vina Maipo, men den New Zealandske vinen fremstår som mye mer fruktig, og oppleves kanskje som søtere.

1. Vina Maipo Mi Pueblo Sauvignon Blanc 2017 – Pris: 92,-
Chile – Central Valley
Sauvignon Blanc 100%
Lys grønngul vin med relativt svak intensitet. Lukter grønne epler, urter (sitronmelisse), stikkelsbær og pære. I smaken fant vi sitron, stikkelsbær, eple og grapefrukt. Litt for mye syre.

Terningkast 3


2. Greywacke Wild Sauvignon 2015 – Pris:260,-
New Zealand – Marlborough
Sauvignon Blanc 100%
Samme drue, men er totalt forskjellig vin! Lukter modent eple, røyk, vanilje, krydder, nellik (kanelaktig), smør, fersken og ananas. Smaken var spicy med stikkelsbær, eple, fersken, lime og mandarin. Ungdommen imponerer!

Terningkast 4


Riesling! Druen som kanskje fremstår som det sikre valget til ungdom? Jeg ville smake en søt mot en syrlig riesling. Karen som hjalp meg på vinmonopolet foreslo en søt vin av litt høyere klasse, og med en del mindre sukker (rundt halvparten) enn det som ungdommen ofte velger. Den andre vinen var fra Georg Mosbacher (som vinklubben besøkte i 2017), og viser hvor forskjellig vin fra samme drue kan være.


3. Nahetal Rosengarten Riesling Feinherb 2016 – Pris:130,-
Tyskland – Nahe
Riesling 100%
Relativt svak intensitet, men vi fant sitrus, fersken, eple, blomst (hyllebær) og urt (basilikum) i lukten. Lettdrikkelig vin som minner om mozell. Pære, eple og sitrus.

Terningkast 5


4. G. Mosbacher Deidesheimer Rsl Tr 2016 – Pris:160,-
Tyskland – Pfalz
Riesling 100%

Veldig frisk. Sitrus, eple, røyk, kjeller og mineralsk (salt/reker). Lukter litt søtlig. Oljeaktig munnfølelse. Grønt eple. Bitter.

Terningkast 3


Over til Chardonnay; Verdens mest brukte hvitvinsdrue! Her startet vi med en vin fra Langedoc-Roussillon som er vinifisert i ståltanker og brukte fat. En litt lett/enkel vin. Motstykket fra California skulle ha mye fat, og gi en helt annen smaksopplevelse.


5. Desvignes Chardonnay Reserve 2016 – Pris:140,-
Frankrike – Langedoc-Roussillon
Chardonnay 87%, Sauvignon Blanc 13%
Lys gyllen vin med god intensitet. Pære, eple, sitrus og mango (tropisk frukt) i lukten. Sitrus, eple, pære(snop) og aprikos i smaken.

Terningkast 3


6. Wente Morning Fog Chardonnay 2016 – Pris:170,-
USA – California
Chardonnay 100%
Intens lukt. «Dramaqueen» blir den kalt av panelet 🙂 Lukter moden frukt; eple, fersken og aprikos. Salt/søtt. Smør, (rømme?), fat/vanilje, appelsinskall og tobakk. Mye som skjer her! Den har en rund, kornete munnfølelse. Sitrus, modent eple og fat. Litt som god duftsåpe.

Terningkast 5


Kan vi konkludere etter kvelden? Jeg vil trekke frem et par ting;

Ja, vi liker søte viner, men det er ikke nødvendigvis sukkeret som trekker opp. Fruktighet kan mange ganger kompensere for lite sukker. Se på den siste vinen for kvelden. Den har kun 1g sukker (mot den søte rieslingen som har 23g), og panelet likte disse like godt.

Fat! Ungdommen foretrekker smaken av fat. Californiske viner er kanskje lettere å like enn franske?

Nese for vin; Ungdommen imponerte med å finne lukter og smak i vinen. Det er ikke alt de klarte å sette ord på (hvordan lukter stikkelsbær?), men de fant mange komponenter med tanke på at de ikke har trent på dette før.

Det var uansett en koselig kveld som vi avsluttet med ost og kjeks og gode samtaler!

Hos Karl Petter

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.