Arrangement,  Blindsmaking

Juleølsmaking 2023

Tradisjonen tro ble det blindsmakinger av juleøl i år også. 11 øl ble pakket inn i aluminiumsfolie og smakt blindt som vanlig.
I årets test hadde vi en så klar vinner at det var det eneste som fikk terningkast 6. Samtidig fikk vi mange på terningkast 5 som alle er gode øl. Vi smakte noen spennende øl som skiller seg veldig fra de tradisjonelle juleølene og som trolig ville scoret høyere i en test av den type øl. Det er viktig å sette rammene for en slik test, og i denne testen lette vi etter et mørkt øl med god balanse mellom malt og humle som skal passe til ribbe eller pinnekjøtt.


Ringnes Juleøl Sterk
Pris: 40,90-
Størrelse: 0,33l

Første øl ut denne kvelden. Her er det karamell, kaffe og røyk, men den har en vannete munnfølelse og litt dårlig balanse. Ikke en vinner, men om man veier kvalitet mot pris er denne rett under toppen. Derfor får den terningkast 5.

Poeng: 29-36 / Snitt: 32,1
Terningkast: 5


Haandbryggeriet Bestefar
Pris: 79,90-
Størrelse: 0,5l

Her var det mye skum som døde fort i glasset. Veldig mørkt på farge med kaffe, mørk sjokolade og krydder. Har en munnfølelse som kan minne om Guinness, og en smak som gav enkelte assosiasjoner til hostesaft.

Poeng: 27-39 / Snitt: 33,6
Terningkast: 5


Gouden Carolus Christmas
Pris: 79,90-
Størrelse: 0,33l

Vårt utenlandske alibi – fra Belgia. Denne har mye skum som varer lenge og et flott utseende. Spennende lukt av salt lakris og kaffe. I smaken fant vi lakris, tropisk frukt (banan, aprikos) og julekrydder (nellik). Syrlig!

Poeng: 27-37 / Snitt: 32,9
Terningkast: 4


Ølbæks Bryggeri Brun Jul
Pris: 88,20-
Størrelse: 0,33l

Det ble ytret ønske om noen lokale øl til smakingen, og dette er så lokalt som det går! Bryggeriet er fra Tananger, men det er laget og tappet hos Jåttå Gårdsbryggeri. Dette lukter som i en pose med kaffe, i tillegg til karamell og røyk. Smaker kaffe, karamell og vanilje (eller blomster?). Litt rar følelse av at det tørker ut munnen (som tanniner).

Poeng: 25-36 / Snitt: 31,6
Terningkast: 4


Berentsens Julefnugg
Pris: 58,60-
Størrelse: 0,33l

En klassiker på våre juleølsmakinger. Her er det kaffe, karamell, krydder og røyk. Fin syre! Et klassisk godt juleøl!

Poeng: 29-41 / Snitt: 34,8
Terningkast: 5


Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret
Pris: 44,40-
Størrelse: 0,33l

Nok et klassisk juleøl som ikke prøver for mye. Karamell, kaffe og røyk, samt noe jordaktig i smaken. Litt vannete munnfølelse. Veldig lettdrikkelig!

Poeng: 31-42 / Snitt: 34,8
Terningkast: 5


Kinn Solsnu
Pris: 119,-
Størrelse: 0,75l

Her ble vi overrasket over den lyse fargen. Dette ser ut som pils, og det lukter som pils. I munnen er det veldig syrlig med fruktig smak av eple, sitrus, krydder og furunål. Et øl som er laget til kalkun og lutefisk.

Poeng: 26-35 / Snitt: 31,2
Terningkast: 4


Aass Vellagret Juleøl
Pris: 49,90-
Størrelse: 0,33l

Når denne kom i glasset var det mange som smilte fornøyd! Det ble snakk om at dette var kveldens vinner selv før vi hadde kommet gjennom alle. Full pott på både utseende og lukt. Ikke mye å trekke for i det hele tatt. Fin syrlighet og smak av kaffe, karamell, krydder og røyk. Godt balansert, fruktig og med lang ettersmak. What´s not to like?

Poeng: 32-46 / Snitt: 39,8
Terningkast: 6


Nøgne Ø Grønn Jul India Pale Christmas Ale
Pris: 49,90-
Størrelse 0,33l

Et lite sjokk etter å ha drukket Aass. En IPA som mange sliter med å beskrive som et juleøl. Veldig fruktig med duft av tropisk frukt (banan), appelsin og barnål (vaskemiddel). For dem som ikke liker tradisjonelt juleøl kan denne være svaret. Panelet spriket veldig på denne!

Poeng: 17-34 / Snitt: 26,4
Terningkast: 3


Amundsen Bourbon BA
Pris: 147,90-
Størrelse: 0,5l

Fra den ene ytterligheten til den andre! Nesten helt uten skum, og heller ikke klar. Veldig mye lukt! Karamell, sjokolade, whiskey, kaffe, toffifee og tjære. Smaker som en blanding av flytende sjokolade og kaffe (Baileys?). Søt lakris og vanilje nevnes også. Scorer lavt på drikkbarhet!

Poeng: 23-34 / Snitt: 28
Terningkast: 2


Jåttå Fatnissen (2022)
Pris: 130,20-
Størrelse: 0,33l

Denne hadde jeg liggende fra smakingen i 2022 da jeg hadde for mange øl. Den var også helt død med mye lukt av ekstra mørk sjokolade, kokos, vanilje og litt fusel. Syrlig smak av barskog, kaffe og seljetre… Dårlig balanse.

Poeng: 20-30 / Snitt: 24,6
Terningkast: 1


Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Pris: 119,90
Størrelse: 0,75l

En bonusøl som Harald hadde med. Vi smakte denne uten å pakke den inn. Et flott utseende på denne og god maltlukt. Blomster, honning, karamell og såpevann. I smaken fant vi også moden banan. Fin balanse og veldig drikkbar.

Poeng: 26-41 / Snitt: 33,2
Terningkast: 5


Etter smakingen ble det tradisjonen tro spekemat med eggerøre, potetsalat og annet tilbehør. I år ble det også hjemmelaget flatbrød som falt godt i smak.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.