Arrangement

Prosecco DOC – Vinsmaking på Spiseriet

Kveldens utvalgte

19. mars 2021

Tre av medlemmene i klubben tok med sine respektive fruer på Proseccosmaking i 5 etasje på Spiseriet i Stavanger. Denne uken skulle Stavanger Vinfest arrangeres, men på grunn av pandemien ble denne flyttet til neste år. Spiseriet valgte å arrangere denne smakingen for en liten gruppe på 40 personer for å ivareta smittevernreglene. Selve smakingen ble arrangert på teams av representanter fra Prosecco DOC i Italia.
Prosecco har blitt veldig populært, men er av mange kjennere lite anerkjent. Det er er et utbredt «faktum» at Prosecco er søt og kjedelig, men i kveld fikk vi smake en rekke forskjellige viner som viser at det er et mangfold i Prosecco også.
Spiseriet serverte en smårett tilpasset hver av vinene. Vin nummer 4 var dessverre feilsendt – det skulle vært en Prosecco DOC Rosè – og retten til denne vinen var ikke spesielt tilpasset vinen. Det fungerte allikevel 🙂

Bottega Gold Treviso Prosecco Brut – Pris; 225,-
Produsent; Dist. Bottega
Italia – Prosecco
Glera 100%

Kveldens første fikk vi først som aperitif, og så med påfyll servert til en rett bestående av løkpure, sylteløk, løpestikke og karse. Vinen løftet smaksopplevelsen, og fungerte like godt sammen med maten som alene.
Lys strågul farge. Små men mange bobler. Smaker pære, eple, sitrus (lime) og urter.

Terningkast: 4

Bianca Vigna Prosecco DOC Brut – Pris; ?,-
Produsent; Famiglie Cuzziol e Moschetta
Italia – Prosecco
Glera 100%

Retten som vi fikk til denne vinen var østers med lime, eplegranulat og koriander. Her komplimenterte vinen og maten hverandre veldig godt.
Denne vinen får vi ikke kjøpt på polet, noe som er veldig synd siden dette er den beste Proseccoen jeg har smakt! Små kremete bobler. Smak av grønt eple, mineraler og lime. Hint av pære. Denne vinen har 9g/l restsukker.

Terningkast: 5

Maschio Treviso Prosecco Exstra Dry – Pris; 143,-
Produsent; Cant. Maschio
Italia – Prosecco
Glera 85%, Andre druer 15%

Til denne fikk vi servert salta kamskjell med reddik og bønnespirer. God match igjen! Prøvde vin nummer 2 også til denne, og det var ikke like bra.
Gyllen farge og godt med kremete bobler. Smaker av urter, blomster, eple, pære, grapefrukt og lime. God syre og fin balanse. Dette er extra dry og har 13g/l restsukker.

Terningkast: 4

Villa sandi Il Fresco Prosecco Bio – Pris; ?,-
Produsent; Villa Sandi
Italia – Prosecco
Glera 100%

Her skulle vi hatt Villa Sandi sin Rosèvin, og maten var laget til den. Hjortekarpatio med sellerirotpurre og karse. God kombinasjon allikevel. Ikke på polet.
Lys strågul med små bobler som varer ganske lenge i munnen. Urter, blomster og gult eple. Såpe ble nevnt rundt bordet. Ganske lang ettersmak på denne. 12g/l restsukker.

Terningkast: 4

Scanavino Prosecco Exstra Dry – Pris; 149,-
Produsent; Scanavino
Italia – Prosecco
Glera 100%

Til denne fikk vi servert blekksprut i misosaus og vårløk. En veldig salt rett som fikk en mildere grønnsaksmak sammen med vinen.
Denne hadde få eller ingen bobler i glasset, men litt i munnen. Pære, eple, lime og hvit fersken. En typisk Extra Dry Prosecco. 15g/l restsukker.

Terningkast: 3

En spennende smaking som åpnet øynene for forskjellen og mangfoldet i Prosecco. Det finnes jo Extra Brut og Brut Nature også som har enda mindre sukker (og Dry samt Demi-Sec med mer sukker), så en kan finne en Prosecco som passer de fleste. Prosecco er laget på tankmetoden (Charmant-metoden), og får derfor ikke smak fra gjæren slik som Champagne og andre musserende som lages på tradisjonell metode. Den er derfor ikke så kompleks, og kanskje er det derfor den er så lett å like for de fleste?
I 2020 ble det tillatt å tilsette opp til 15% Pinot Nero i Prosecco for å lage Rosèvin. Vi fikk dessverre ikke smake det under vinsmakingen, men når vi kom hjem fant Karl Petter frem en flaske fra kjelleren. Dette er ikke en Prosecco DOC Rosè, men en musserende vin lager på 100% Pinot Nero. Notatene under er litt enklere.

Albino Armani Rosè Exstra Dry – Pris; 147,-
Produsent; Albino Armani
Italia – Prosecco
Pinot Nero 100%

Lett rosa farge. Dropsaktig lukt av røde bær. Jordbærsmågodt, syntetisk, sitrus. Litt bitter. Mange og små bobler. Dette var rett og slett en mindre god opplevelse. 14,5g/l restsukker.

Terningkast: 2

Elegante småretter servert til vinene. Utsikten fra 5. etasje på konserthuset er upåklagelig!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.