Arrangement

Vinterapi – Hvitvin

I forbindelse med at to av medlemmene i vinklubben har meldt seg på WSET2-kurs hos Jarles Vinskole, fikk vi tilgang til web-kurset Vinterapi. Dette er «back to basic» vinkurs som tar for seg smaketeknikk, og episode 3 som vi gjennomførte denne gangen omhandler hvitvin. 4 viner laget av forskjellige druer som viser variasjonen i hvitviner. Kurset beskriver hvilke type vin vi skulle velge, men vinene valgte vi selv.

Villa Chiòpris Pinot Grigio 2020 – Pris: 165,-
Produsent: Villa chiòpris
Italia, Friule-Venezia Giulia, Friuli Grave
Pinot Grigio 100%

Vi startet lett med en Pinot Grigio fra nord-Italia. Lys gyllen på farge, og en middels intensitet av pære(drops), sitrus og eple. På smak fant vi stort sett de samme ingrediensene med sitrus, grønt eple, grapefrukt og tørkede urter. En enkel vin med god balanse. Fin terrassevin.

84 poeng / Terningkast: 4


Laporte Sancerre Le Rochoy 2020 – Pris: 230,-
Produsent: Dom. Laporte
Frankrike, Loire, Sancerre
Sauvignon Black 100%

Den andre vinen er en helt annen historie! Lys gulgrønn farge. God intensitet av stikkelsbær, kiwi, pære, eple, sitrus, gress og asparges. Litt fet og god (oljete) munnfølelse. Smak av sitrus, eple, stikkelsbær, urter og nestle/asparges. Mineralsk og litt bitterhet i ettersmaken.

86 poeng / Terningkast: 4


Wittmann Riesling Trocken 2020 – Pris: 180,-
Produsent: Weingut Wittmann
Tyskland, Rheinhessen
Riesling 100%

Kveldens tredje viser at Riesling har en stil som er mer aromatisk. Lys strågul farge. God intensitet av eple, blomster, lime og lett tropisk (fersken). På smak finner vi det samme, men det som virkelig skiller denne fra de andre er syrenivået! Her må spyttproduksjonen jobbe på spreng, men vinen er allikevel veldig god.

86 poeng / Terningkast: 5


Champy Bourgogne Chardonnay Cuvée Edme 2015 – Pris: 240,-
Produsent: Mayson Champy
Frankrike, Burgund
Chardonnay 100%

Den siste vinen er også den eneste som har vært fatlagret, noe som påvirker stilen i stor grad. Denne stilen er rundere og fyldigere. Lys gyllen på farge. God intensitet av eple, fat (vanilje, eik, smør), lime, hvite blomster og urter. Smaker lett bitter sitrus, eple, nøtter, smør/popcorn, melon, urter og mineralitet.

88 poeng / Terningkast: 5


Vinkurset «Vinterapi» fra Jarles Vinskole er web-basert, og vi smakte vinene samtidig som vi fulgte smakingen på nett. I vinklubben har vi kommet et godt stykke i vinens verden, men av og til er det lurt å ta et steg tilbake og prøve stilene opp mot hverandre. På denne måten vil det for eksempel bli litt enklere å kjenne igjen druer og vinstil i en blindsmaking. En nyttig gjennomgang altså!
Neste gang blir det 4 rødviner.

Hos Karl Petter

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.