Arrangement

Lørdagsbobler med Merete Bø

Vi var på tur til Bergen samtidig som Merete Bø arrangerte vinsmaking med bobler som tema i Snekkerbrakken ved Bergenhus Festning. Vi meldte oss på selv om smakingen startet klokken 13 😋

Ved ankomst fikk vi servert en musserende vin som luktet mistenkelig av Oscar Sylte pærebrus (et gjentagende flashback fra oppveksten) – altså Prosecco. Ikke helt Merete sin stil tenkte jeg, men det var jo velkomstdrikk og ikke del av vinsmakingen…

Så til første vin som også viste seg å være en Prosecco… Merete unnskyldte seg, men for å vise hvordan kvalitet smaker må vi nesten smake det opp mot det nordmenn drikker mest av. Prosecco blir laget i vinregionen Veneto i Italia. Nordmenn kjøper mer vin fra Veneto enn fra hele Frankrike til sammen kan Merete fortelle. Skremmende!

Resten av vinene var laget på tradisjonell metode med annengangs gjæring på flaske;
Sekt fra Tyskland, en annen musserende fra Italia, musserende fra England, før vi avsluttet med to forskjellige Champagner. Den siste var fra 1995, og viste hvordan moden champagne kan smake. Dette var spesielt interessant siden vi fikk smake hvor stor flaskeforskjell kan være på lagret vin!

Jeg glemte dessverre å fotografere flaskene på smakingen, så bildene under er hentet fra vinmonopolet.

Novapalma Prosecco Organic Extra Dry – Pris: 180,-
Produsent: Cielo e Terra
Glera 100%
Italia, Veneto

Umiskjennelig en prosecco. Pæredrops, eple, smågodt og floral. Litt restsødme, medium syre og lett bitter utgang.

80 poeng

Giol Prosecco Spumante Brut – PRis: 150,-
Produsent: Az. Agr. Giol
Glera 100%
Italia, Veneto

Lys strågul. Lukter litt dropsaktig, pære, eple og urter. Store bobler. Eple, urt og litt bitter utgang.
Omtalt av Merete som kanskje det beste Prosecco-kjøpet på polet.

82 poeng

Bernhard Koch Pinot Meunier Rosé Brut 2020 – Pris: 235,-
Produsent: Weingut Bernhard Koch
Pinot Meunier 100%
Tyskland, Pfalz

Lys rosa Lukter røde bær, sitrus og bakst. «Som en croissant med jordbærsyltetøy.» Fine bobler og høy syre! Smaker brødbakst, sitron og røde bær. God lengde.

87 poeng

Ferrari Trento Brut – Pris: 245,-
Produsent: F.lli Lunelli
Chardonnay 100%
Italia, Trentino-Alto Adige, Trento

Lys gul Litt reduktiv lukt av svovel, asparges, eple og bakverk. Fine lange bobler, eple, sitron, kjeks og mineralitet. Høy syre og god lengde!

88 poeng

Simpsons Chalklands Classic Cuvée NV – Pris: 399,-
Produsent: Simpsons Wine Estate
Chardonnay 30%, Pinot Meunier 30%, Pinot Noir 40%
England, Kent

Lys strågul Lukter gult og grønt eple, sitrus og kjeks. Flotte bobler, høy syre og konsentrert smak av kjeks, sitron, eple og mineralitet. Lang ettersmak.

90 poeng

Montaubret Cuvée Perdue Brut – Pris: 440,-
Produsent: Chassenay d’Arce
Chardonnay 17%, Pinot Noir 83%
Frankrike, Champagne

Lys strågul. En NV laget på druer fra 2008, 2010 og 2011.
Modne epler, blomster, sitron, melon og bakst. Fin balanse mellom sødme og syre. Utrolig flotte bobler som varer leeenge. Smak av grønt eple, sitron, urter, kjeks og mineralitet. Lang ettersmak!

92 poeng

Elodie D. Collection Secréte Millésime 1995 – Pris: 929,-
Produsent: M. C. Desbordes
Pinot Noir 100%
Prankrike, Champagne, Montagne de Reims

Lys gul. Her fikk vi smake hvor stor flaskeforskjell kan være! Vi fikk et glass med en vin som har bikket litt over, og en annen som hadde mye frukt igjen. Notat fra den som har bikket. Lukt av kjeller, honning, tørket frukt, sevje og brød. Konsentrert smak av tørket frukt, honning, kjellereple, brød og bakt sitron. Mye bobler igjen, og lang ettersmak. Nesten som en dessertvin. Den «unge» hadde mer syre og fersk frukt.

90 poeng

Merete krydret smakingen med fortellinger om blant annet besøk på sin favorittrestaurant i Paris, om voksenopplæring av Thomas Gjertsen og – etter oppfordring – to tapre forsøk på sablering av hhv Ferrari og Simpsons. Til stor latter ble begge forsøkene mislykket, men hun tok det med fatning😜

Vi fikk også introduksjon av forskjellige typer glass til musserende med anbefaling av type glass (tulip), og klar beskjed om hva som ikke fungerer (flute og Coup). Anbefaling av mat til de forskjellige vinene, og litt informasjon om hvordan vi bør lagre viner med mer. De fleste musserende viner egner seg godt til lagring, og det ble også demonstrert med kveldens siste vin.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.