Vinsmaking

Petillant Naturel

Kveldens tema var Petillant Naturel, eller Méthode ancestrale om du vil. På norsk ville vi kalt det «den gamle metoden», og det er som det ligger i navnet den originale metoden for å lage musserende viner. I motsetning til tradisjonell metode der vinen gjærer i to omganger (først i tank/fat, og så på nytt i flaske), så gjærer vinene i metode ancestrale kun èn gang. De starter med å gjære vinen i tank, og så tapper de den i flaske før gjæringen er ferdig. Da følger det med levende gjær og restsukker inn i flasken, så fortsetter gjæren å spise sukker i flasken, og produserer CO2 som lager boblene i vinen.


Men først ut denne kvelden var et alkoholfritt alternativ.
Noen av panelet rynket skeptisk på nesen da Karl Petter dro frem denne, men de tok det med fatning og smakte seriøst på drikken.

Villbrygg Eng 01 – Pris: 162,-
Villbrygg AS
Norge, Oslo

Et spennende alkoholfritt alternativ, og et godt håndtverk! Oransje-brun grumsete. God intensitet. Sort te, blomster, krydder, nype, moden banan og kamomille. I munnen har den god fylde og medium friskhet. Lett bitter smak av te, høy, noe balsamisk (eukalyptus/kamfer) og sitron i ettersmaken. God munnfølelse, men noe tynn avslutning.

Terningkast: 4 / 85 poeng


Birichino Pétulant Naturel Malvasia Bianca 2020 – Pris: 370,-
Produsent: Birichino
Malvasia 100%
USA, California, Monterey

Lys gulgrønn. God intensitet. Sitron, pære, hylleblomst, ost, urter og røyk. Lukter som å bla i en gammel bok(!) Behagelig og tilbakeholden lukt. Luktet litt gjær når vi helte i glasset, men det ble luftet vekk. God friskhet og fin fylde. Sitron, nøtter, blomster, eple, pære og sort te. Balansert og behagelig bitterhet. Lang ettersmak!

Terningkast: 5 / 90 poeng


OMA Pet Nat 2022 – Pris: 240,-
Produsent: Oma vin
Gruner Veltliner 55%, Weissburgunder 45%
Østerrike, Weinland

Lys gul. Lukt av pære, eple, urter, røyk og bakst. Høy syrlighet med smak av pære, sitron, tropisk, gjærbakst og en bitter utgang av sitronskall. Ganske lang.

Terningkast: 5 / 86 poeng


Loxarel Ancestral a Pél 2020 – Pris: 270,-
Produsent: Loxarel
Xarel-lo 100%
Spania, Catalonia, Penedes

Medium gul farge. Lukter av sitron, gjærbakst, hvit blomst, eple, nøtt, mineralitet, melon og gummi. Konsentrert og syrlig i munnen med hissige bobler. Smaker gummi, modne gule epler, bakst, sitron og urter. Litt dyp smak med litt vel mye gummi. Litt typisk cava….

Terningkast: 4 / 84 poeng


Delaunay Vignerons Débarbouille Pétillant Naturel 2020 – Pris: 264,-
Produsent: Delaunay Vignerons
Colombard 80%, Muscadet 20%
Frankrike, Loire, Muscadet Sévre et Maine

Lys skyet strågul. Funky lukt av kjellereple, sopp, skogbunn, nøtt og Sitrus. Smaker gult overmodent eple, nøtt, krydder (eple), rå gjær og mineralsk. Bitter utgang. Flat vannete munnfølelse, men litt stoff. Mangler bobler. Usikker på om denne skal smake slik eller om det er flaskefeil.

Terningkast: 3 / 81 poeng


Col del Lupo Notte Prosecco Col Fondo – Pris: 200,-
Produsent: Col del Lupo
Glera 100%
Italia, Veneto, Conegliano Valdobbiadene Prosecco

Lys grønngul på farge. Intens, litt funky start som luftes litt vekk. Toast, brente hasselnøtter, eple, urter og gummi (sykkelslange). I munnen er den ganske syrlig og har flotte små bobler som varer litt. Kjellereple, urter, mandler, litt gummi og tropisk.

Terningkast: 4 / 84 poeng


Giol Prosecco Spumante Brut 2022 – Pris: 150,-
Produsent: Az. Agr. Giol
Glera: 100%
Italia, Prosecco

Lys strågul. Intens duft av syntetisk pære. Som Oscar sylte pærebrus… Litt bitter pæresmak, urt og gummi (i ettersmaken). Veldig enkel!

Terningkast 3 / 80 poeng


Den siste proseccoen var kun med for å sammenlikne Col Fondo (som er italienernes navn på Petillant Naturel / Methonde Ancestrale) med en Prosecco laget på tankmetode.

Mange tror at alle Pet Nat er naturviner, men det stemmer ikke. Flere av kveldens viner faller ikke under denne paraplyen. Faktisk er det kun OMA som er merket med «Naturvin» på vinmonopolet. Det var stor variasjon i vinene, og flere fordommer ble knust 🙂

Etter smakingen fikk vi servert ost, spekemat og reker. Til rekene var drikken fra Villbrygg et flott alternativ!

Hos Morten

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.