Arrangement

Spesialsmaking Spania

Stavanger Vinforum arrangerte eksklusiv spesialsmaking av viner fra Spania i øverste etasje på Gaffel & Karaffel. Karl Petter stilte fra Joa Vinklubb og fikk en gjennomgang av eksklusive viner fra Ribera del Duero, Rioja og Jerez. Blant vinene var noen av de mest anerkjente vinene fra Spania, både unge og gamle. 17 viner fra 7 produsenter – alle røde, og de fleste ganske så tanninrike.


Vina Real Reserva 2016 – Pris: 270,-
C.V.N.E
Spania, Rioja

Mørk lilla og medium intensitet. Lukt av mørke bær, lett fatpreg, vanilje, tobakk og blomster. God syre oh medium+ fine lette tanniner. Skogsbær, tobakk, anis, eik og vanilje. Litt bitterhet i ettersmak. Lett å like!

88 poeng


Pruno 2019 – Pris: 200,-
Finca Villacreces
Spania, Ribera del Duero

Mørk rød og medium- intensitet. Lukt av røde og mørke bær, litt syrlig sitrusaktig samt blomster. Høy syre og mye trå tanniner. Mye fruktighet dominert av røde bær. Enkel.

85 poeng


Finca Villacreces 2018 – Pris: 400,-
Finca Villacreces
Spania, Ribera del Duero

Mørk rød mot brun og medium- intensitet. Lukt av røde og mørke bær, eik, vanilje og tobakk. Høy syre og mye litt store tanniner. Nesten vannete munnnfølelse. Røde bær, tobakk og blomst. En behagelig vin.

88 poeng


Nebro 2015 – Pris: 1400,-
Finca Villacreces
Spania, Ribera del Duero

Mørk rødbrun og høy intensitet. Lukt av røde og mørke bær(bjørnebær, kirsebær), eik, vanilje, skogbunn og tobakk. Medium syre og mye fine tanniner. Jordbær, kirsebær, tobakk. Litt ung og lukket. Vil nok utvikle seg fint.

89 poeng nå (vil bli bedre)


Nebro 2009
Finca Villacreces
Spania, Ribera del Duero

Medium rødbrun med brun kant og medium+ intensitet. Lukt av røde og mørke bær(jordbær og kirsebær), integrert fat, vanilje, skogbunn/sopp, sjokolade og blomst. Fin syre og mye integrerte tanniner. Friske bær (Jordbær, kirsebær), eik, vanilje, sjokolade og skogbunn. Lang ettersmak!

91 poeng


Crianza 2019 – Pris: 200,-
Condado de Haza
Spania, Ribera del Duero

Mørk lilla og medium intensitet. Lukt av skogsbær, blomster, litt fat og askebeger (!). Medium- syre og medium tanniner. Veldig fruktig smak. Lett munnfølelse. Smaker mørke bær og blomster.
Falt litt gjennom etter de gode vinene vi fikk før denne….

84 poeng


20 Aldeas 2018 – Pris: 215,-
Condado de Haza
Spania, Ribera del Duero

Mørk lilla og god intensitet. Lukt av røyk, mørke bær, eik, krydder, urter, vanilje og blomster. God syre og medium+ integrerte tanniner. God bærsmak, eik, vanilje, urter, lakris. En veldig tilgjengelig vin du lett kan drikke uten mat.
Kveldens overraskelse for meg.

89 poeng


Reserva 2018 – Pris: 380,-
Condado de Haza
Spania, Ribera del Duero

Mørk lilla og god intensitet. Lukt av røde bær, vanilje og krydder. Høy syre og medium+ integrerte tanniner. Røde bær (jordbær, kirsebær), eik, vanilje.

89 poeng


Alenza Gran Reserva 2006 Magnum – Pris for 0,75: 771,-
Condado de Haza
Spania, Ribera del Duero

Mørk rød og medium intensitet. Friske skogsbær, vanilje, eik, tobakk, lær og skogbunn. Litt plagsom alkohollukt. Høy syre og mye men integrerte tanniner. Rund og fin frukt. Mørke bær, vanilje, krydder, tobakk og sjokolade. Ung og stram. Bør få seg noen år i kjelleren.

90 poeng nå


Alenza Gran Reserva 1996 – Pris: 1500,-
Condado de Haza
Spania, Ribera del Duero

Medium brun og intens duft. I begynnelsen er det en del lukt av stall som luftes vekk. Litt syrlig duft. Blyantspiss, eik, kjeller, rått kjøtt, jord, fjøs, bandasje og tørrfisk… Etter ca 30 minutter kommer det litt frukt! Utvikler seg veldig i glasset. Fin syre og veldig integrerte tanniner. Fløyel i munnen. Smak av våt skogbunn, sopp, lær, jord, fjøs, krydder og etter hvert litt jordbær.

92 poeng


Valbuena 2018 – Pris: 1850,-
Vega Sicilia
Spania, Ribera del Duero

Mørk lilla med god intensitet. Lukter røde bær (jordbær og kirsebær), tydelig marsipan, krydder, neglelakk, pinjekjerner, bandasje og julekaker. Vinen har mye tanniner, men de er fløyelsmyke! Medium+ syre og fin balanse. Litt lukket på smak med nøtter og røde bær. En meget spennende vin som kan drikkes nå, men den har nok godt av noen år i kjelleren.

94 poeng


Unico 1999 – Pris for 2018 da den var tilgjengelig på polet: 4000,-
Vega Sicilia
Spania, Ribera del Duero

Medium/dyp rød med god intensitet. Røde bær (jordbær, kirsebær og rips), fat, vanilje, bandasje, alkohol og aske. Høy syre og runde, integrerte tanniner. Balansert. Smak av friske røde bær, våt skogbunn, sopp, lær og krydder. Denne tåler mange flere år i kjelleren!

94 poeng


Unico 1994
Vega Sicilia
Spania, Ribera del Duero

Denne var dessverre oksidert….


Finca Ygay Gran Reserva 2015 – Pris: 600,-
Marques de Murrieta
Spania, Rioja

Mørk lilla med god intensitet. Røde bær, tomatstilk, mandel/nøtt og bandasje. Høy på syre og tanniner. Balansert. Smaker røde bær, sursøte kirsebær, nøtter og litt sitrusaktig.

92 poeng


Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978 – Pris for 2011: 2000,-
Marques de Murrieta
Spania, Rioja

Medium rødbrun farge og god intensitet. Lett oksidert lukt av karamell og tørket frukt (svisker). Den er høy på syre og tannin. Smak av sursøte kirsebær, sitrus og krydder.
Dette er spesielle greier som har lagt på store amerikanske eikefat mellom 20 og 30 år. Spennende!

92 poeng


Coliseo Amontillado VORS – Pris: For mange år siden ca 3000,-
Valdespino
Spania, Jerez

Lys karamellbrun farge med grums. En intens duft av svisker, tørket frukt, karamell, mandel og andre nøtter. Det er en blanding av oksidert og florpreget lukt. I munnen er den ganske krevende. Du smaker den høye alkoholen (22%) og mandel først. En bitter smak av nøtter som river i halsen. Smaken varer evig!

Vanskelig med poeng siden jeg ikke har smakt så mye sherry, men vi er godt oppe på 90-tallet.


Ninos Pedro Ximenez VORS – Pris: For mange år siden ca 3000,-
Valdespino
Spania, Jerez

Mørk brun med intens duft. Her lukter du sødmen som er en 4-500g/l. Lukter svisker, karamell og bandasje.
Smaker søtt og deilig! Karamell, svisker og knekk.

94 poeng


Jeg kan ikke la være å nevne at tungen min var mørk blå etter denne smakingen 🙂 Dette er store viner, og jeg er glad for at jeg spyttet det meste. Jeg skal heller ikke nekte for at anledningen til å smake ikoniske viner som Vega Sicilia Unico var grunnen til at jeg meldte meg på denne smakingen. Det som mange spør om etter en slik smaking er om en vin til 4000kr er verd prisen? Det enkle svaret er «Nei», men vi snakker om fantastiske viner her. Ville jeg heller kjøpe 10 viner til 400kr i stedet for? – Ja!
Men når folk er villig til å betale prisen har de truffet riktig, og det er spennende å smake slike ikoner!

Det er vanskelig å sette poeng når vinene er så forskjellige, og spesielt på gamle viner som jeg ikke er så erfaren med.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.