Arrangement,  Vinsmaking

Levanten med Liora Levi

Vinklubben fulgte en digital vinsmaking med Liora Levi der hun guidet oss gjennom viner fra den gamle, gamle verden; Levanten.
Liora startet med å fortelle om vinens reise fra øst til vest:
– Det er kjente funn av vinstokker i Kina som daterer seg ca 9000 år tilbake i tid.
– Bevis for vinproduksjon er kjent fra ca 8000 år gamle funn i Georgia og Armenia (les også om vinsmakingen «Vinens vugge» i Joa Vinklubb).
– De eldste funn av vin er gjort i Iran, og er ca 7000 år gamle.
– Senere er det kjent at Fønikerne tok med seg vin og kunnskap om produksjon av vin til Egypt og Hellas.

Askaneli Rkatsiteli Qvevri 2019 – Pris: 170,-
Produsent: Askaneli Brothers
Georgia, Kakheti
Rkatsiteli 100%

Vi startet i Georgia med en hvitvin som er laget i Qvevri (store nedgravde amfora). Denne blir laget med skallkontakt, noe som gjør det til en oransjevin. Fargen er dyp oransjegul.
Lukter av appelsinskall, tropisk frukt (fersken/aprikos), honning og lett Earl Grey te (bergamott). I munnen reagerer man først på at den har en del snerp, og den smaker av sitrus, tørket frukt, gult eple og honning.

86 poeng / Terningkast: 5

Askaneli Saperavi Qvevri 2019 – Pris: 180,-
Produsent: Askaneli Brothers
Georgia, Kakheti
Saperavi 100%

Den røde vinen fra Georgia er også laget i qvervi. Druen er saperavi som er en teinturier-drue som vil si at den har farget fruktkjøtt.
Denne har god intensitet av mørke bær (solbær, bjørnebær), pepper, anis og plomme. Konsentrert vin med lang ettersmak. Her er det pepper, solbær, bjørnebær og litt grønn ettersmak. Runde fine tanniner.

87 poeng / Terningkast: 6

Vi reiste videre til Libanon, og Liora fortalte litt om forholdene der:
– I Libanon er det gjort funn av druer som daterer seg tilbake til ca år 3000 f.kr.
– Det var vinproduksjon frem til det Ottomanske riket på 1500-tallet.
– Mot midten av 1800-tallet startet produksjonen opp igjen med druer og metode fra Algerie. Dette forklarer at de fleste druetypene, navn på produsenter og stiler er franske.
– Libanon har lidd under krig mellom 1975 og 1990 da det var svært vanskelige forhold for vinproduksjon. Og de siste årene har problemene tårnet seg opp igjen på grunn av en svært vanskelig økonomisk situasjon i landet.

Ch. Musar Aana 2018 – Pris: 300,-
Produsent: Ch. Musar
Libanon, Bekaa Valley
Cinsault 50%, Grenache 40%, Cabernet Sauvignon 10%

Litt stall i starten som luftet seg vekk. Krydder, jordbær, lær, tobakk, tørket frukt, blomster og anis på nesen. Konsentrert smak med god munnfølelse. Syrlig og god med integrerte tanniner. Røde bær (solbær og jordbær), sødmefull og krydret (kanel og vanilje). Lang ettersmak!

91 poeng / Terningkast: 6

Fra Libanon til Israel. Liora som har en del familie i Israel fortalte om hvordan vinen i Israel er produsert som kosher-vin. Vinen måtte tidligere blant annet varmes opp til over 75 grader, noe som ødela smaken helt. I dag har de funnet metoder for å lage god kosher-vin, og flere viner fra Israel har god kvalitet.

Recanati Jonathan Red 2020 – Pris: 189,-
Produsent: Recanati Winery
Israel
Shiraz 40%, Cabernet Sauvignon 60%

Røde bær (jordbær/bringebær), stall, urter, kaffe og vanilje på lukt. I smaken fant vi igjen røde bær, pepper og urter (mynte/eukalyptus). En relativt enkel vin.

85 poeng / Terningkast: 4

Til sist reiste vi over til Hellas som har hatt en renessanse når det gjelder vin de siste årene. Kvaliteten på den hvite vinen fra Santorini har vi kjent til i flere år, og de siste årene har viner på druen Xinomavro gjort stor suksess.

Gaia Thalassitis 2019 – Pris: 285,-
Produsent: Gaia Estate
Hellas, Santorini
Assyrtiko 100%

Umiddelbar mineralsk lukt av stein/jord, sjø, lime hvite blomster og honningmelon. I smaken var den også saltaktig mineralsk (sjø), lime og honningmelon. En fantastisk munnfølelse med litt sødmefull frukt.

90 poeng / Terningkast: 5

Thymiopoulos Terre Er Ciel Xinomavro 2019 – Pris: 300,-
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Hellas, Makedonia, Naoussa
Xinomavro 100%

God intensitet av røde bær (jordbær/bringebær), skogbunn, sopp og svak vanilje. Veldig frisk i munnen! Røde bær, krydder, urter, lakris, skogbunn og mineralitet.

88 poeng / Terningkast: 5

Vinene fikk prøve seg mot ost og spekemat etter vinsmakingen. Vi var veldig fornøyd med gjennomgangen vi fikk av Liora Levi på nettkurset, og strålende fornøyd med kvaliteten på vinene som vi smakte. Den gamle gamle verden leverte varene, og vi kommer til å fortsette med å kjøpe viner derfra.

Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »