Arrangement,  Vinsmaking

Stavanger Vinforum: Skjulte skatter fra mindre kjente områder i Italia

Stavanger Vinforum inviterte til nok en interessant vinsmaking på Gaffel og Karaffel. Denne gangen var det Karl Marius Lillevik som delte av sin store kunnskap om viner fra Italia. Ikke de store kjente områdene eller druene, men viner fra mindre kjente områder i Italia. Det vil ikke si at kvaliteten var noe dårligere enn på de vinene som vi vanligvis kjenner fra Italia – tvert imot! Her var det mange godbiter som vi ikke har vært borti tidligere.


Bellavista Franciacorta Pas Operè 2017 – Pris: 565,-
Produsent: Società Agricola Bellavista S.r.l
Italia, Lombardia, Franciacorta
Druer: Chardonnay 65%, Pinot Nero 35%

Lys gul/gyllen. Lukt av gjærbakst, eple, sitrus, nøtter, urter, grapefrukt og bandasje. I smaken er det mer mot kjeks, sitrus, nøtt, gul steinfrukt, mineralitet og kjellereple.
Fin mousse med bobler som varer. Høy syre og lang ettersmak med fin bitter utgang.

89 poeng

Musserende viner fra Franciacorta er regnet for å være de beste musserende vinene i Italia. Druene er de samme som i Champagne, og vinene lages på tradisjonell metode slik som i Champagne. Bellavista er en stor produsent i Franciacorta med en produksjon på ca 1,5 millioner flasker, og de lager hele 13 forskjellige viner.


Jermann Vintage Tunina 2021 – Pris: 600,-
Produsent: Vinnaioli Jermann
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Venezia Giulia
Druer: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Malvasia, Ribolla Gialla

Medium gulgrønn. På lukt kommer SB-druen langt frem; Stikkelsbær, blomster, nestle, sitron, urter, lett tropisk, stein og solbærblad.
Komplekse smaker av sitron, eple, urter, gul frukt og steinaktig mineralitet. Meget høy konsentrasjon og flott struktur! Balansert og god med lang ettersmak som har litt lett fat.
Jeg er normalt sett ikke en stor fan av viner med Sauvignon Blanc, men dette var en meget godt laget vin!

92 poeng

En Italiens klassiker kan vi kalle denne vinen! Dette er en «field blend» på de fire druene Sauvignon Blanc, Chardonnay, Malvasia Istriana og Ribolla Gialla, samt en liten dæsj av en annen lokal drue (Picolit). Gården har en veldig lang historie tilbake til 1881, men det var i 1973 at de begynte med vin og laget første årgang av Tunina. Silvio Jermann revolusjonerte hvitvinproduksjonen i Italia med sine moderne teknikker som forsiktig ekstraksjon, lang kaldfermentering og ett helt år med lagring på bunnfall.
I Italia har de et utrykk som heter “Vino da Meditazione” som ofte blir brukt om denne vinen.
Se forøvrig Joa Vinklubb’s smaking av viner fra Friuli-Venezia Giuli her.


Abbia Nòva Piglio San Giovanni Superiore 2019 – Pris: 389,-
Produsent: Abbia Nòva S.r.l
Italia, Lazio, Cesanese del Piglio
Druer: Cesanese 100%

Mørk rødbrun farge med litt grums. Lukter røde bær (jordbær og kirsebær), spekemat, tjære, tobakk, lakris og svart te.
I munnen har den høy syre, en del fine tanniner og ganske høy alkohol. Smaker av kirsebær, jordbær, lær, jordbunn og tjære. Lett kompleks og ganske lang ettersmak.

89 poeng

Vingården ligger ved byen Piglio ca 40 km sør for Roma, i et historisk område der to av de romerske keiserne hadde sine sommersted. Senere var det et Benedektinerkloster på eiendommen i flere hundre år. Produsenten startet med vinproduksjon i 1999, og lager viner av de lokale druene Cesanese, Passerina og Nostrano.


Foradori Teroldego Sgarzon Cilindrica 2019 – Pris: 500,-
Produsent: Az. Agr. Forandori
Italia, Trentino Alto Adige, Dolomiti
Druer: Teroldego 100%

Mørk rød med blå kant. Dufter av mørke skogsbær (blåbær og bjørnebær), jordbær, kirsebær, fiol, urter, sopp, lær og stall.
Veldig høyt syrenivå på denne. Smaker som kirsebær, jordbær, blåbær og urter. Elegant lett tanninstruktur og lang ettersmak!

90 poeng

Nå er vi tilbake til de høye fjellene nord i Italia. Produsenten, Foradori, startet vinproduksjon i 1901, og i 1984 tok Elisabetta Foradori over. Hun var den første som laget kvalitetsvin av druen Teroldego, og hun regnes som en av de viktigste vinmakerne som har gitt Trentino og druen Teroldego sitt renome. Etter hvert har hun overlatt gården til sine tre barn, og i 2009 ble de sertifisert biodynamisk.


Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Montevergine 2016 – Pris: 440,-
Produsent: Feudi di San Gregorio
Italia, Campania, Taurasi
Druer: Aglianico 100%

Dyp rød farge. Duft av kirsebær, krydder, lær, rose, røyk, sevje og lakris.
Medium+ syre, og mye tanniner (finslepne). I smaken finner vi igjen kirsebær, urter, blomster og krydder. Balansert og fin med lang ettersmak og fin struktur.

91 poeng

Produsenten er en gammel kjenning, og Joa Vinklubb har jo hatt en egen smaking med viner fra Campania. Campania ligger litt inn i landet ved Napoli, i nærheten av vulkanen Vesuv, noe som gjør at jordsmonnet er vulkansk. Druen Aglianico er kjent i området tilbake til år 700 før Kristus. I Taurasi er det denne druen som blir mest brukt i vinene som ofte omtales som Sør-Italias svar på Barolo.


Paternoster Don Anselmo 2016 – Pris: 500,-
Produsent: Paternoster
Italia, Basilicata, Aglianico del Vulture
Druer: Aglianico 100%

Dyp rød. Kompleks lukt av kirsebær, plomme, blåbær, tjære, lær, te, skogbunn, krydder og sopp. I smaken fikk vi stort sett det samme i tillegg til fennikel og fiol. Høy syre og mye tanniner!
Det var litt mye plomme/sviske i denne vinen som har utviklet seg mye mer enn Taurasi’en.

90 poeng

Siste vin ut var også laget av 100% Aglianico, men kommer fra en annen region som ligger noen kilometer lengre sør enn Campania. En spennende sammenlikning av to viner fra samme årgang og samme drue, men der den siste var veldig mye mer utviklet enn den første.
Basilicata er Italias nest minste vinregion med bare 0,2% av produksjonsvolumet i landet. Produsenten Paternoster er regnet som den beste produsenten i regionen, og har en stolt historie som strekker seg tilbake til 1898.


Vinområdene for kveldens viner avmerket på kartet.

Dette var en veldig interessant smaking presentert av dyktige Karl Marius Lillevik som delte av sin store erfaring med Italienske viner. Noen helt nye opplevelser for oss, samt noen kjenninger. Nå har Joa Vinklubb vært flinke til å smake viner fra flere av de mindre kjente områdene i Italia, men utvalget på denne smakingen var upåklagelig! Mange viner av høy kvalitet, og noen eksepsjonelle.

Kilde for informasjon er fra Karl Magnus Lillevik sin presentasjon i tillegg til produsentens hjemmeside og importørens hjemmeside.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.