Vinsmaking

Friuli-Venezia Giuli

Bilde fra www.italyreview.com

5. februar 2021

Morten inviterte til vinsmaking med viner fra regionen Friuli-Venezia Giuli som ligger helt i det nord-østlige hjørnet i Italia. Appelasjonen Friuli Colli Orientali, der de fleste av kveldens viner kommer fra, ligger i åssiden nedenfor alpene. Her er det markant temperaturforskjell mellom dag og natt (og mellom sommer og vinter), noe som gir druer og viner med høy friskhet og syrlighet. Området har flere lokale druetypes som du ikke finner andre steder. Før phylloxera regner man med at det fantes over 350 lokale druetyper her.

Marco Sara Friulano 2016 – Pris; 230,-
Produsent; Marco Sara
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Colli Orientali
Friulano 100%

Vi begynner med en hvitvin som luker av hvite blomster (kapriol), honning, pære, sitrus, lavendel og vingummi. Oljeaktig munnfølelse. Pære, melon, urter, sitron og honning. En spennende begynnelse!

85poeng / Terningkast: 4

Betulle Colli Orientali Friulano 2018 – Pris; 232,-
Produsent; Ronco delle Betulle
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Colli Orientali
Friulano 100%

Neste vin gir en helt annen opplevelse selv om det er samme drue og appelasjon. Her er det gult eple, tropisk frukt, blomst, ost, fat og hav på nesen. Kanskje litt petroleum. Den smaker tropisk frukt (ananas), eple, grapefrukt, malo/ost og fat. Lang ettersmak!

85poeng / Terningkast: 4

Scarbolo Il Ramato 2019 – Pris; 200,-
Produsent; Valter Scarbolo
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Greve
Pinot Grigio 100%

Her har vi en oransjevin som virkelig leverer! Den er litt reduktiv i starten, men når den har fått litt luft lukter den appelsinskall, honning, melon, jordbær fersken, plommer og morgendugg! Konsentrert og lang ettersmak. Lett perlende og vannaktig munnfølelse med smak av appelsin/grapefrukt/sitrus, eplekart, jordbær og plomme.

86poeng / Terningkast: 5

Lis Fadis Sbilf 2009 – Pris; 350,-
Produsent; Lis Fadis di Marcorin & Plozne
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Colli Orientali
Friulano 100%

Denne var vi spent på siden den har fått noen år på flaske, men her ble vi skuffet! Denne var oksidert, og luktet kjeller og spekeskinke. Vi fant andre lukter her også (honningmelon, blomst, petroleum og eplemost), men vi kan ikke gi denne en rettferdig karakter.

Xpoeng / Terningkast: X

Dario Coos Refosco 2017 – Pris; 294,-
Produsent; Dario Coos
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Colli Orientali
Refosco 100%

Kveldens første røde var veldig fruktdrevet. Bringebær, jordbær, kirsebær, plomme, sviske,røyk, tjære og skifer. Den er konsentrert og har lang ettersmak. Bringebær, moreller, urter, ripsgele og saft.

84poeng / Terningkast: 4

Petrussa Schioppettino 2016 – Pris; 260,-
Produsent; Petrussa
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Colli Orientali
Schioppettino 100%

Denne har en dyp rødlilla farge og lukter av mørke røde bær, urter, krydder (pepper) og noe animalsk. Konsentrert smak av solbær, urter og mineraler. Lett bitter og med elegante tanniner!

89poeng / Terningkast: 5

Borgo san Daniele Arbis Rôs 2016 – Pris; 474,-
Produsent; Borgo san Daniele
Italia – Friuli-Venezia Giuli – Colli Orientali
Pignolo 100%

Lukter animalsk, urter, plomme/sviske, bjørnebær og eukalyptus/mint. Konsentrert og lang ettersmak! Bjørnebær, kirsebær, urter og stall. En fyldig vin med kraftig tanninstruktur.

90poeng / Terningkast: 5

Vi avsluttet kvelden som sedvanlig med å drikke opp restene fra smakingen sammen med ost og spekemat.

Hos Morten

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *