Vinsmaking

Ungarn

Ungarn er et vinland med en 4000 år lang historie, og kanskje det siste av de store vinlandene fra «den gamle verden» som vi ikke har dekket i vinklubben. Selv om det er den søte vinen Tokaji de fleste forbinder med Ungarn har de mange tørre viner og flere distrikter der de produserer vin. Det er 22 definerte vindistrikter med kvalitetsvin i Ungarn som ofte er delt inn i 7 større områder.
Vi konsentrerte oss om 3 av disse større områdene i kveld.

Bilde: Api.ndla.no

Balaton

Balaton-sjøen ligger vest i Ungarn, og rundt innsjøen er det flere mindre vinregioner som vi ser på som en stor-region under navnet Balaton. Her er det først og fremst tørr og halvtørr hvitvin som produseres. Flere områder rundt sjøen er av vulkansk opprinnelse, og druene som dyrkes her er bl.a. Furmint, Welschriesling (Italiensk Riesling) og Harslevelu. Vinene kjennetegnes med god syrlighet, god fylde og krydder.

Moric Project Hidden Treasures Nr.2 Somlo 2019 – Pris: 285,-
Produsent: Weingut Moric
Ungarn, Balaton, Sómlo
Hárslevelu 45%, Furmint 45%, Welschriesling 10%

Kveldens første vin var en hvitvin fra Somlo. Umiddelbart noe uvante lukter, men vi kjenner igjen sitrus, mineralitet, gress, nøtter, honning og blomst. I munnen virker den litt vannaktig med smaker av valnøtt, sitrus, modent eple,og lett bitter mandel. Mineralsk ettersmak som varer lenge.

Terningkast: 5 / 86 poeng

Boko Janos Kékfrankos Zweigelt 2019 – Pris: 190,-
Produsent: Boko Janos
Ungarn, Balaton
Kékfrankos 60%, Zweigelt 40%

Vin nummer 2 er også fra Balaton. Lys rød farge og en intens duft av mørke og røde bær (kirsebær, jordbær. bjørnebær), toast, krydder, fat, lær og tobakk. Lett og frisk munnfølelse med smak av jordbær, kirsebær, urter og noe vegetal. Mineralsk og lett bitter ettersmak.

Terningkast: 5 / 85 poeng

Eger:

Vinområdet Eger ligger rundt byen Eger nesten helt nordøst i Ungarn. Legenden sier at Tyrkerne som okuperte Ungarn i en periode aldri klarte å innta festningsbyen Eger. De så at soldatene i Eger drakk en tyktflytende rød veske som de trodde var okseblod, og at det var derfor de var så sterke. Okseblodet var egentlig byens vin «Egri Bikavér» som betyr noe slik som «okseblod fra Eger». Denne vinen er ofte laget av Kekfrankos (Blaufrankisch) og Kadarka, og er en kraftig mørk rødvin.

St. Andrea Egri Bikavér Hangács 2016 – Pris: 362,60-
Produsent: St. Andrea
Ungarn, Eger
Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Kadarka

Denne er dyp rød på farge. Skogsbær, skogbunn, krydder og fat (lær, kaffe, sjokolade) på nesen. I smaken fant vi også skogsbær, skogbunn, krydder (pepper), fat og urter. Høy alkohol.

Terningkast: 5 / 88 poeng

Tokaj:

Tokaj er mest kjent for sin søte Tokaji Aszu som er laget av druer som har vært utsatt for botrytis-soppen (eller edelråte), men de lager flere stiler her.

I Tokaj dyrkes det hovedsaklig 3 vindruer der Furmint og Hársleveru er de mest plantede. En av særegenhetene med Tokaj er at de høster i flere omganger. 

Først høster de friske druer for å lage basevin (som de også bruker til å lage tørr Tokaji). Basevinen lager de i fat på 136liter.

Mád Hárslevelu 2019 – Pris: 180,-
Produsent: Mád Wine KTF
Ungarn, Tokaj, Mád
Hárslevelu 100%

Videre til Tokaj, og tilbake til de hvite vinene. Lys gulgrønn farge og god intensitet. Gult eple, sitrus, blomst, tropisk frukt (fersken, ananas, pære) og honningmelon. I smaken fant vi mye av det samme; Gult eple, honningmelon, honning, lett sitrus, dropsaktig og ananas-saft.

Terningkast: 4 / 82 poeng

Szepsy Nyúlászó Tokaji Furmint 2020 – Pris: 350,-
Produsent: Szepsy Tokaji
Ungarn, Tokaj
Furmint 100%

Lys gyllen med intens duft av sitrus, blomst, tørket aprikos, urter og god mineralitet. God munnfølelse med smaker av sitrus, urter, krydder, flint, tørket aprikos og nøtter.

Terningkast: 5 / 89 poeng

Litt senere går de en ny runde i marken og plukker klaser som er lett angrepet av botrytis. Fra disse druene lager de en søt vin som de kaller «Late Harvest» (vi har en av disse i kveld).

Etter dette går de en ny runde i åkeren og plukker klaser av druer som har tørket enda litt mer inn. Denne bruker de for å lage en vin i en annen stil som heter Szamorodni. Denne lages av botrytiserte druer som fermenteres i fat som ikke er helt fylt opp under et lag av flor, noe som gir en stil som kan minne om Vin Jaune fra Jura. Szamorodni kan lages både søt og tørr, og i kveld har vi en som er tørr.

Megyer Tokaji Dry Szamorodni 2011 – Pris: 198,- (50 cl)
Produsent: Ch. Megyer
Ungarn, Tokaj
Furmint 100%

Dyp gul farge. Intens sherryaktig lukt med tørket frukt, nøtter, karamell, kakao, krydder og litt smørtoner. Smaker av karamell, nøtt, krydder, urter, tørket frukt (aprikos) og noe saltaktig (soya?). Konsentrert og lang ettersmak.
Denne er for de spesielt interesserte som er forberedt på den lett oksiderte stilen.

Terningkast: 5 / 88 poeng

Tokajicum Late Harvest 2019 – Pris: 180,- (50 cl)
Produsent: Tokajicum
Ungarn, Tokaj
Hárslevelu 30%, Furmint 70%

Så er vi over på de søte dessertvinene! Lys gul farge og intens duft. Honning, maltekstrakt, tropisk frukt (ananas og aprikos), nypete, solbærbusk, sitrus og sopp. Her er det mye som skjer! Smaker av hermetisk frukt, honning, nøtter, krydder, urter, karamell og sopp. Veldig god og nokså rimlig!

Terningkast: 6 / 90 poeng

Etter at botrytis-soppen har fått lengre tid til å tørke inn druene plukkes de enkeltvis fra vinrankene. Druene plukkes når de har skrumpet skikkelig inn, og de druene som ikke er ferdig blir hengende til neste runde. De kan gå mange runder i vinmarken før alle druene er plukket. Tradisjonelt ble disse druene plukket i bøtter som hang på ryggen til plukkerne (puttonyo) som rommet ca 25kg. 

Disse druene (eller rosinene) legges i store tanker, og denne massen kalles Aszu. Den brukes som tilsetning i basevinen for å lage tradisjonell Tokaji.

Bilde: winicjatywa.pl

Et antall bøtter tilsettes til vinen i et 136l fat. F.eks. 3 puttonyos kan tilsettes til 136 liter vin og den trekker i ca et døgn sammen med vinen. Etterpå presses massen, og så gjærer den videre. Resultatet blir en Tokaji Aszu 3 puttonyos. 

Tokaji Aszu selges som 1-6 puttonyos som sier noe om hvor søte vinene er. Den søteste er 6 puttonyos som skal inneholde minst 150g/l restsukker.

Royal Tokaji Gold Label Aszu 6 Puttonyos 2016 – Pris: 615,- (50 cl)
Produsent: Tokajicum
Ungarn, Tokaj
Hárslevelu 30%, Furmint 70%

Dyp gyllen farge. Intens duft! Honning, tørket aprikos, skogbunn, sopp, nøtter, sitrus og blomster. En balansert og god lukt! Smaken er konsentrert og varer en evighet. Høy friskhet og fylde. Smaker av honning, tørket frukt, nøtter, eple, krydder og sitrus. Kveldens klart beste vin! Virker absolutt ikke for søt selv med over 200g/l sukker.

Terningkast: 6 / 92 poeng

Det finnes også en siste kategori som knapt kan kalles en vin, men heller en sirup: Essencia. Dette er saften som renner av tankene med Aszu før den tilsettes basevinen, og er så søt (over 600g/l) at gjæren ikke klarer å gjære saften til mer enn 2-4 alkoholprosent. Fra en masse på 1000kg Aszu er det lov til å ta ut maks 6liter essencia.

Bilde: Api.ndla.no

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.