Vinens vugge

Foto: Sigurd Fandango (DN)

1. november 2019

Den klisjeaktige tittelen har vært brukt i mange artikler om Georgia og Armenia, og det med rette. Det er gjort funn i Georgia som viser at de laget vin i området for 8000 år siden. Vinens historie i området er lang og kronglete, og interessen fra vestlige land har vært laber…frem til nå. Etter en lang periode styrt av den sovjetiske stat, der kvantitet ble prioritert over kvalitet, har vinmakerne de siste årene snudd trenden og lager i dag anerkjente viner i området. Georgia alene har over 500 unike druesorter.
Vinsmaking nummer 60 ble arrangert av Ivar, og han tok oss med til området – i tillegg til Ukraina og India med 7 spennende viner!

Odessa “Ukrainsk champagne” 2017
Ukraina, Odessa
Drue ukjent

God intensitet av frukt, blomster og urt. Etter hvert fant vi også nyper, viskelær og gjær.
Smak av gule epler, tørka aprikos, fiken og nypete. Litt for søt etter panelets smak.

Terningkast 3

Zorah Voski 2017 – Pris: 350,-
Armenia
Garandmak, Voskeat

Denne har aroma av røyk, urter, rotgrønnsaker, asparges, eple, fjøs, smør og noe som minner om brie (ost) eller mugg.
Konsentrert og kompleks smak og lang ettersmak. Likner litt på fatet chardonnay. Saltaktig smak med innslag av kjeller/mugg. Nydelig til hummer.
Terningkast: 4

Gurashvili´s Kisi Qvevri 2017 – Pris: 265,-
Georgia, Kakheti
Kisi 100%

Oransjevin! En noe reduktiv lukt som forsvinner etter hvert. Tørket appelsin, honning, svisker, kamfer, karamell og røyk.
Nokså mye snerp, og noe bitter. Smaker appelsin, sitrus, barnål og kamfer. Endrer karakter til mat og blir mindre snerpete. Karakteren er gitt uten mat. Mye bedre til mat.
Terningkast: 3

Zorah Karasi 2017 – Pris: 350,-
Armenia
Areni 100%

God intensitet av røde bær, rips, pepper, plomme, røyk, litt mugg, vanilje, kirsebær og mandel. Kan minne om Pinot Noir.
Smaker rips, bringebær, hvit pepper, krydder, lær, kirsebær og plomme.

Terningkast: 4

Winiveria Saperavi 2016 – Pris: 195
Georgia
Saperavi 100%

Mørke bær, lakk, lakris, krydder (pepper), kål og asparges.
Smak av rips, bjørnebær, krydder, bringebær og solbær. Fire mann i panelet hadde denne som sin favoritt, mens femtemann reagerte på en lukt/smak de andre ikke kjente.

Terningkast: 4


Gurashvili´s Saperavi Qvevri 2017 – Pris: 275,-
Georgia, Kakheti
Saperavi 100%

Lukt av røde bær, rips, vanilje, kirsebær, krydder, kjeller og trevirke.
Smak av rips, vanilje, krydder, pepper, kirsebær og stall. Nokså mye snerp.

Terningkast: 4


Rasa Cabernet Sauvignon 2016
India
Cabernet Sauvignon – 100%

Fruktig aroma av solbær, men med en nokså intens lukt av røyk og tobakk. Helt klart fatlagret.
Smak av solbær, krydder (pepper) og lakris.
Røyksmaken er ganske markant av denne, men skal passe godt til sterkt krydret mat.

Terningkast: 3

Etter smakingen disket Ivar opp med hummer, “Portugisiske” kjøttboller og ostefat. Flere av vinene viste seg fra en annen side sammen med mat. Spesielt gav oransjevinen et helt annet inntrykk.
De fleste vinene er tappet ufiltrert på flaske og vil nok utvikle seg videre i flaskene. Alt i alt et veldig spennende møte med nye vinregioner som vi ikke har vært borti tidligere men som vi har lest og hørt en del om.

Hos Ivar