Arrangement

Blindsmaking hos Jarles Vinskole

Jarle inviterte til blindsmakinger eller «Mindfuck Monday» som han liker å kalle det. Flere av vinene er vanskelig å kjenne igjen, og kan ofte blandes med andre. Noen ganger får du en vin som likner andre viner som er mer kjente osv. Vi var 9 mann rundt bordet, og Jarle serverte viner i store «New world Pinot»-glass.

Vina Tondonia Reserva Blanco 1992
Produsent: Lopez de Heredia
Område: Spania, Rioja
Druer: Viura og Garnacha Blanco

Medium dybde og guloransje farge. Umiddelbart lukter den litt kjeller, men det luftes fort vekk. Fortsatt en oksidativ stil med lukt av fat, sitron, honning og eple. I munnen; høy syre og godt med stoff (nesten på grensen til tanniner). Smaker eple, sitrus, fat, vanilje, honning og nestle.

En i panelet nevnte Rioja med en gang – imponerende. Men vi pratet mye rundt hva dette kunne være. En ikke aromatisk drue med en del år, men vi tippet rundt 15-20 år og ble overrasket over at den var over 30 år gammel!

90 poeng


Il Musmeci Riserva Etna Rosso 2012
Produsent: Tenuta de Fessina
Område: Italia, Sicilia, Etna
Drue: Nerello Mascalese

Lys rødbrun med brun kant. Lukter rosiner, svisker, tobakk, bandasje, roser, tjære og alkohol. Høy på tannin og syre! Smaker tørket frukt, tobakk, røyk og tjære. Lang!

Her var vi raskt på Barolo / Nebbiolo med den lyse fargen, høy på tanniner og på duft. Alle var enig om at det var Italia i hvert fall. Vi var også innom Taurasi/Aglianico, men vi kom oss aldri til Sicilia. Uansett en god vin!

88 poeng


Bouches-du-Rhône-rouche 2003
Produsent: Domaine de Trevallon
Område: Frankrike, Provence
Druer: Syrah og Cabernet Sauvignon

Medium rød farge. Klart animalsk lukt, samt mørke bær, pepper og skogbunn. Høy syre og mye men avslepne tanniner. Smak av mørke bær, tobakk og pepper.

Her var vi på rundtur i panelet! Noen mente at dette var Bordeaux-blend, mens andre var på Syrah og Rhône. Vi var også innom Libanon som ikke var så dumt, og noen mente det var Cabernet Franc fra Loire. Overraskelsen var stor da det viste seg å være en rødvin fra Provence, men vi var jo hele tiden inne på noe.

90 poeng


Margaux 2005
Produsent: Château La Tour de Mons
Område: Frankrike, Bordeaux, Margaux
Druer: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot

Mørk lilla. Lukt av moden/varm frukt, røde og mørke bær, urter, tobakk og lett pepper. Smaker modne bær, pepper og urter. God syre og en del tanniner. God lengde.

Her var vi ganske raskt innom Bordeaux, men vi snakket oss litt rundt før vi til slutt endte opp igjen i utgangspunktet. 2005 var en varm årgang som gav god modning også i kjølige områder som Bordeaux.

89 poeng


Volnay ‘Le Village’ 2020
Produsent: Domaine Berthelemot
Område: Frankrike, Burgund, Volnay
Druer: Pinot Noir

Lys rød farge. Lukt av røyk, våt skogbunn og røde bær. Det ble også nevnt rødbeter. Høy syre og silkemyke tanniner! Smaker mye bær! (Jordbær, bringebær og rips). Dette er saft!

Noen var raskt ute med at dette var en god Pinot fra Burgund – gjerne høyt klassifisert som Grand Cru… Vi var alle enige om at det var Pinot Noir, men vi diskuterte om den kunne komme fra et annen sted. At det bare er en village-vin var uansett overraskende!

Poeng: 92


7 barrels Sonoma Coast Pinot Noir 2018
Produsent: Arnot-Roberts
Område: USA, California, Sonoma Coast
Druer: Pinot Noir

Lys rød. Lukter røde bær (markjordbær og rips), røyk og skogbunn. Høy syre og fine tanniner. Røde bær (rips), skogbunn og sopp.

Dette var en helt annen stil enn den forrige. Kjøligere, mere krisp, mere «to the point». Her var vi også raskt inne på Pinot Noir, men var verden rundt for å finne ut hvor den kom fra. Vi var innom Tyskland, Chile, Oregon, og endte med litt hjelp opp i California…

Poeng: 91


Numanthia 2009
Produsent: Bodega Numanthia
Område: Spania, Toro
Druer: Tempranillo

Mørk rød på farge. Mørke bær/skogsbær (solbær, bjørnebær, blåbær, kirsebær), fat, røyk og alkohol. Høy syre! Medium tannin og konsentrert. Lang, men litt mye alkohol i smak.

Min første reaksjon var at dette lukter som Rioja, men med litt mindre fat og veldig høy syre ble det raskt snakk om at dette kunne være en vin produsert av druer dyrket i høyden. Vi var inne på Argentina bl.a. men endte vel mer opp i Ribera del Douro som ikke er så veldig langt unna. En god vin, men litt høy alkohol.

Poeng: 88


Det var en spennende og kjekk smaking som fikk i gang gode diskusjoner rundt bordet! Vi fikk smake noen perler, og noen klassikere som har fått noen år i kjelleren. For egen del var vinen fra Provence en veldig positiv overraskelse, men også sammenlikningen av de to Pinot Noir-vinene var veldig spennende! Det var også godt å bli minnet på at Nerello Mascalese kan være et godt (og kanskje rimeligere) alternativ til Nebbiolo. Alt i alt en bra blindsmakinger hos Jarle!

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.