Arrangement

Vinsmaking – DOMÄNE WACHAU

Stavanger Vinforum fikk besøk av Roman Horvath MW fra Domäne Wachau, og inviterte medlemmene til vinsmaking på Matmagasinet i Stavanger. Joa Vinklubb var med og fikk smake 10 meget gode viner fra kooperativet i Wachau, Østerrike.
Wachau er er spennende vinområde som ligger ca 1 times biltur unna Wien. Området ligger langs Donau, og består av både bratte terrasser og slakke sletter ned mot elven. Kooperativet Domäne Wachau regnes for å være en veldig god vinprodusent, og består av 400ha vinmark (3000 plot’er) som dyrkes av over 250 bønder. Dette utgjør nesten 1/3 av hele vinområdet Wachau. Prisen som de betaler for druematerialet er en kompleks likning basert på arbeidet vinbonden har gjort i vinmarken. Dette inkluderer for eksempel hvor bratt vinmarken er, hvor stort utbytte de tar og om de dyrker økologisk osv. Produksjonen er 100% bærekraftig (sustainable farming) og vegansk, og en stor del av vinmarkene er dyrket økologisk.

Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2022 – Ikke i Norge
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

Federspiel er en betegnelse på tørre viner fra Wachau som har medium kropp, høy friskhet og som ikke har lagt på eik. Denne vinen er lys strågul med duft av gul steinfrukt, eple, sitrus, grønne urter og blomster. Medium kropp, syre og lengde. Grønt eple, urter og krydder på smak.

86 poeng

Grüner Veltliner Federspiel Loiben 2022 – Pris: 180,-
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

Loiben er en «village vin» fra øst-Wachau, mot Burgenland. Den er også lys strågul, og den lukter sitrus, gul frukt, krydder/urt og eple. Den har høy syrlighet, medium kropp og medium+ lengde. Smak av sitron, grønt eple og krydder. Noe for syrefrikene 🙂

87 poeng

Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpoint 2022 – Ikke i Norge
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

Betegnelsen «Ried» betyr at vinen kommer fra en enkeltvinmark. Pichlpoint består av gneis med et topplag av sand/grus. De regner med at denne blir en «Erste Lage»-vinmark når den nye vinloven kommer.
Lys strågul og ganske kompleks; honningmelon, urter, stikkelsbær, sitron, eple, krydder og mineralitet. Medium+ syre, kropp og lengde.

88 poeng

Grüner Veltliner Smaragd Terrassen 2022 – Pris: Ikke i Norge
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

Betegnelsen Smaragd gis til viner fra litt bedre druemateriale og har mer alkohol og høyere konsentrasjon. Kan ofte lagres 3-15 år.
Medium strågul farge. Dufter og smaker av gul steinfrukt, eple, sitrus, melon og litt tropiske toner. God konsentrasjon, stor kropp og medium+ syre. Lang ettersmak!

90 poeng

Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten 2022 – Pris: 430,-
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

Achleiten er en Grand Cru, eller GG-vinmark som Jancis Robinson omtaler som en favoritt som er lett gjenkjennelig i blindsmakinger. Medium strågul farge og en meget behagelig lukt av eple, hvit pepper, urter, steinfrukt og nestle. Elegant og konsentrert munnfølelse, medium+ syre og lang mineralsk ettersmak!

90 poeng

Riesling Smaragd Ried Singerriedel 2022 – Pris: 430,-
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Riesling 100%

Singerriedel er en sterk riesling-vinmark i GG-klasse. Vinen er lys gul på farge med en duft av honning, fersken, eple, tropisk frukt og melon. Veldig krisp smak av lime/sitron, grønt eple og mineralitet. Høy syre og konsentrasjon, samt lang ettersmak.

89 poeng

Grüner Veltliner Steinwerk Spitzer Graben 2021 – Pris: 270,-
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

En spennende vin som har modnet på en 1000 liter stor beholder som er hugget ut av granitt! Vinen er lys strågul på farge og har en slank og syrlig duft av sitrus, eple, nestle og pepper. Munnfølelse er litt vannete men elegant, og smaken er litt grønn. Urter, fenikkel og melon.

87 poeng

Riesling Amhora 2021 – Pris: 340,-
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Riesling 100%

Denne vinen er fermentert i amfora. De har gjort litt «punching down» før de har lukket beholderen. Der har den lagt med skall og steiner i 5-6 måneder før den ble separert og fikk ca 6 måneder til i beholderen. Den er ikke tilsatt sulfat. Fargen er medium oransje og skyet siden den er ufiltrert. Her finner jeg appelsinskall, krydder (kanel!), melon, sitron og noe voksaktig. En del tanniner og god syre! Lang ettersmak!

88 poeng

Grüner Veltliner Spatlese Himmelstiege 1977 – Ikke i Norge
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 100%

En liten perle fra kjelleren for å vise hvordan Gruner kan utvikle seg! Himmelstiege var en liten, smal og bratt vinmark, men den eksisterer ikke lengre som egen vinmark. Vinen er dyp gul i farge og har en spesiell men god duft av blant annet tørket frukt, peis, nøtt, honning og kjellereple. Den har flott friskhet, høy konsentrasjon og en veldig lang ettersmak!

91 poeng

Beerenauslese Terrassen 2022 – Pris: 230,- (37,5 cl)
Produsent: Domäne Wachau
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Grüner Veltliner 25%, Rivaner 30%, Riesling 20%, Chardonnay 15%, Weissburgunder 10%

Til sist en dessertvin laget av bortytisinfiserte druer. En favoritt hos undertegnede! Lys strågul farge med intens duft! Honning, tørket syrlig frukt, sitrus og den umiskjennelige duften av bortytis. Smak av aprikos, litchi, og tørket frukt. Kompleks og god!
Søt (160g/l) men fint balansert med god syre og lang ettersmak!

92 poeng

Årets innhøsting startet 20. september, og siden det ble en så varm høst måtte de høste raskere enn vanlig. Det har vært en varm høst, og de merker godt endringen i klima i Østerrike. Siden de fleste som jobber i kooperativet er i full sving i vinkjelleren ble det en av direktørene, Roman Horvath MW som kom til Norge for å fortelle om vinene sine. Roman startet ganske sent med å nyte vin, og fortalte at han i ungdommen foretrakk å blande rødvin og cola (!) Etter at han fikk interesse for in gikk det skal i slag frem til han i 2009 som en av få personer i verden kunne smykke seg med tittelen Master of Wine.
Domäne Wachau har en historie som strekker seg tilbake til 1300-tallet. Den gamle vinkjelleren som ligger flere meter under bakken består av et stort underjordisk system som holder perfekt temperatur og luftfuktighet for å lagre viner. Etter hvert ble det klassiske slottet i barokk-stil bygd oppå kjelleren slik det fremstår i dag. Siden undertegnede planlegger en liten tur til området i november er det et håp om å få en omvisning i denne.

Bilder som ikke er tatt av meg er hentet fra Vinmonopolet.no, «Solera Wine & Spirits», «wein.plus» og Tripadvisor.

KPS

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.