Vinsmaking

Les Équilibristes – Franske linedansere

Svein Erik kom over en vin som han likte godt fra «Les Équilibristes» for en stund siden. Det førte til at han gjorde en bestilling av alle vinene som er på vinmonopolet fra denne produsenten, noe som igjen passet godt som tema for vinsmaking med Joa Vinklubb.
Les Équilibristes betyr som tittelen antyder «Linedanserne». Det er en samling vinprodusenter, eller kollektiv som de kaller seg, som utveksler kunnskap og erfaringer om produksjon av naturlig vin. De har noen gyldne regler som de følger; Stedegne druesorter, Organisk jordbruk med jordforbedring, spontangjæring og minimal bruk av svovel. Gruppen består av 7 vinmakere i 5 regioner som dyrker 18 druesorter i tillegg til de to «linedanserne» François de Monval og Florent Girou som holder gruppen samlet.

Vi startet vinsmakingen med et alkoholfritt alternativ.
Hvis vi gjør det en gang til har det visst blitt tradisjon 🙂
Denne vinen er ikke fra Les Équilibristes, men den er i alle fall fransk.


Val de France Hylleblomst – Pris: 58,-
Produsent: Les Celliers Accocies
Frankrike, Bretagne
Eplejuice, vann, kullsyre, naturlig hylleblomstaroma, sitronsyre

Dyp oransjegul farge og god intensitet. Dufter eple, hylleblomst, sort te og honning. Nokså frisk drikk med litt fylde og en del sødme. Den har litt brusaktige bobler, og smaken er som duften i tillegg til litt sitron.
Et godt alternativ som aperitif for de som ønsker noe alkoholfritt!

Terningkast: 5 / 85 poeng


Over til Vinene fra Les Équilibristes


Les Équilibristes Zestes Pet Nat – Pris: 240,-
Produsent: Les Équilibristes – Dom. des 2 Moulins
Frankrike, Loire
Grolleau 40%, Pineau d’Aunis 60%

Medium gul farge. God intensitet av eple, sitrus, blomst, nøtt, urter og gul steinfrukt. Frisk med god fylde, dog litt lite konsentrasjon. Fin og forsiktig smak av eple, nøtt, sitrus, urter og mineralitet. Lett bitter avslutning.

Terningkast 4 / 85 poeng


Les Équilibristes Piv Poul – Pris: 235,-
Produsent: Les Équilibristes – Dom. de Bridau
Frankrike, Languedoc, Picpoul de Pinet
Picpoul 100%

Lys gul farge. Fin intensitet. Kompleks og «lubben» lukt av Gul frukt (fersken, plomme), asparges, urter, appelsin, honning, mango og modent eple. Konsentrert smak med god fedme i munnen. Urter, spicy krydder, appelsinskall, sitron, honning og røykaktig mineralitet.
Gir en varm munnfølelse. Ettersmaken er lang med fine bittertoner.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Les Équilibristes Babil – Pris: 220,-
Produsent: Les Équilibristes
Frankrike
Pineau d’Aunis 100%

Lys rødbrun farge og god intensitet. Lukt av røde bær (jordbær, bringebær, kirsebær), jord og urter. Litt vingummi-aktig duft, samt lukten av gammelt skap. Denne var mer spennende på lukt enn på smak der vi fant jordbær, kjeller/jord, grønne urter og krydder. Bitter utgang.

Terningkast: 4 / 84 poeng


Les Équilibristes Le Vire-Voltant – Pris: 270,-
Produsent: Les Équilibristes
Frankrike
Carignan 100%

Medium lilla på farge. Intens og litt reduktiv duft. Mørke bær, stall, lakris, krydder og urter. Smaken er konsentrert og lang. Mørke bær (solbær, bjørnebær, blåbær), krydder, urter og sitrus. En vin til de litt store middagene med lam, vilt eller storfe.

Terningkast: 4 / 87 poeng


Les Équilibristes Première de Cordèe – Pris: 245,-
Produsent: Les Équilibristes
Frankrike
Grenache 80%, Syrah 20%

Medium lilla og intens duft! Ren og tydelig læraktig duft av røde og mørke bær (jordbær, kirsebær, bjørnebær, krekling), pepper, blomst og lakris. Fin friskhet og fylde. Konsentrert smak av jordbær, bjørnebær, kirsebær, urt, krydder og mørk sjokolade. Ren og varm munnfølelse.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Les Équilibristes Volute – Pris: 277,-
Produsent: Les Équilibristes – Dom. de la Madone
Frankrike, Loire, Côtes du Forez
Gamay 100%

Denne siste vinen var vi uheldige med. Den skulle være fruktig og rund, men vi fant en funky røykaktig duft med stall, urter og bare antydning til røde bær. Smaken var lik som lukten med litt gummi i tillegg.
Flasken ble returnert til vinmonopolet, og vi gir ikke karakter.


Vi har hatt en periode med mange naturviner (eller naturlig vin om du foretrekker) i klubben. Naturvin kan være så mangt, men de fleste har nok det til felles at vinene er laget av produsenter som brenner for det de gjør. Kveldens viner viser at vi absolutt ikke trenger å være skeptisk til naturviner generelt.
En av Norges største importører av naturvin, Non Dos, definerer naturvin som «viner laget helt uten noen form for tilsetninger (ei heller svovel), med minst mulig menneskelig inngripen og uten fatpreg», men det er foreløpig ingen lov eller sertifisering som definerer hva naturvin er.

Kvelden ble avsluttet med et deilig ost- og spekefat sammen med vinene fra linedanserne i Frankrike.

Hos Svein Erik

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.