Vinsmaking

En introduksjon til Jura

Kilde: www.throughthecellardoor.com

30. april 2021

Jura er med sine 1800ha en liten vinregion i fransk målestokk. Regionen befinner seg mellom Burgund og Sveits, og de fleste gårdene ligger på mellom 250 og 400 moh. Jordsmonnet er kalkholdig med fossiler fra Jura og Trias-tiden, og de har et kontinentalt klima med kalde vintre. Klimaet er sterkt påvirket av fjellene som gir varme dager og kalde netter.
Mange av druene vi finner i Jura er særegne for området; Savagnin, Poulsard og Trousseau. Men store deler av produksjonen kommer fra Chardonnay og Pinot Noir som er de to store druene i naboområdet Burgund.
Ellers er Jura kjent for den særegne vinen Vin Jaune (gul vin) som ikke lages andre steder. Denne vinen blir lagt i fat som ikke etterfylles ved fordamping, og det danner seg da et lag med gjærsopp og bakterier oppå vinen som kalles for slør. Vinen må ligge i eikefatene i minst 6 år og 3 måneder før den tappes på små flasker på 62cl som tilsvarer den mengde vin som er igjen av 1 liter etter fordamping. Prosessen likner den som brukes ved produksjon av Sherry, men i Vin Jaune avbrytes ikke gjæringen, og vinen blir derfor helt tørr.
En av de mest kjente personene fra Jura er Louis Pasteour som blant annet regnes som oppfinner av vaksine, og som var den første som oppdaget virus. Mest kjent er han derimot for å ha oppfunnet pasteurisering, en teknikk for å derpe mikroorganismer uten å ødelegge maten. Dette gir lengre holdbarhet på mat og drikke.

Cuvèe du Siècle Crèmant du Jura – Pris: 250,-
Produsent: Juravinum
Frankrike – Jura
Chardonnay 100%

Vi startet kvelden med en musserende vin. Vinen har god intensitet av modne gule epler, sitron, blomster, nøtt, gjær og kjeller. I munnen har den små bobler som varer veldig lenge! God konsentrasjon og lang ettersmak. Smaker sitron, gule epler, pære, gule stikkelsbær, blomster, urter, gjær og te. Noe mineralsk.

88 poeng / Terningkast: 5

Rolet L’Etoile Chardonnay 2017 – Pris: 260,-
Produsent: Dom. Rolet et Fils
Frankrike – Jura, Côtes du Jura
Chardonnay 100%

Klar grønngul på farge. Lukter av røyk/fat, grønne epler, sitrus, sjø, smør/popcorn og honning. Vinen har stor munnfølelse med smak av eple, sitron, smør, krydder/urter, appelsin og grønn oliven. Lang ettersmak med hint av honning og nøtter.

89 poeng / Terningkast: 5

Fumey Chatelain Arbois Vin Jaune 2013 – Pris: 504,- (62 cl)
Produsent: Dom. Chatelain
Frankrike – Jura, Arbois
Savagnin 100%

Lys gul farge i glasset. En intens duft som minner om sherry! Her er det honning, nøtter, gule epler, tørket frukt (aprikos og dadler), petroleum (teakolje), kirsebær, kamfer og kjeller. Her er det mye som foregår!
Konsentrert og lang smak, men en litt vannete munnfølelse. Nøtterm honning, muggost, sitrus, eple og tørket frukt. Vi fikk en smak av Comte til denne som er en klassisk kombinasjon. Vinen er godt laget, men terningkastet gjenspeiler prisen.

90 poeng / Terningkast: 4

Le clos des Grives Mauvis Poulsard 2018 – Pris: 263,-
Produsent: SCEV le clos des Grives
Frankrike – Jura, Côtes du Jura
Poulsard 100%

Klar lys og rød vin med god intensitet. Røde bær (bringebær og markjordbær), røykeri, urter og roser. Noe balsamisk i lukten. På smak kjenner vi jordbær, solbær, krydder (pepper) og urter. En behagelig drikkevin

85 poeng / Terningkast: 4

Frédéric Lornet Arbois Trousseaudes Dames 2018 – Pris: 270,-
Produsent: Frédéric Lornet
Frankrike – Jura, Arbois
Trousseau 100%

Klar, lys, rød med blåskjær. God intensitet og en elegant lukt. Røde bær (jordbær og moreller), kjøtt og urter (basilikum). Smaker jordbær, rips, moreller, svart pepper og urter. Flott syre og god balanse!

89 poeng / Terningkast: 5

Rolet Arbois Vin de Paille 2015 – Pris: 395,- (37,5 cl)
Produsent: Dom. Rolet et Fils
Frankrike – Jura, Côtes du Jura
Savagnin 40%, Chardonnay 40%, Poulsard 20%

Den siste vinen er en dessertvin laget på tørkede druer (tørket på strå). Klar og lys oransjegul farge på denne. Intens duft av maltekstrakt, tørket frukt, nøtter, honning og aprikos. Konsentrert og lang smak! Karamell, tørket frukt, honning, aprikos, malt, dadler og nøtter. Veldig konsentrert!

91 poeng / Terningkast: 5

Jura er kanskje en liten region, men de har varierte og særegne viner som skiller seg ut og derfor interesserer vininteresserte over hele verden. I kveld fikk vi smake bredden av viner fra Jura, og alle vinene hadde høy kvalitet! Noen er lette å like, mens andre er mer krevende og vil ikke passe for alle. En spennende vinregion, og en spennende introduksjon til vinene.
Etter smakingen ble det servert ost og spekepølser som seg hør og bør.

Hos Ivar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.