Vinsmaking

Barbera

21. mai 2021

Barbera er særlig utbredt i den sydlige delen av Piemonte, i DOC distriktene Barbera d’Alba, Barbera d’Asti og BarberaMonferrato. I dag er barbera den viktigste druen i Piemonte, men rangeres kvalitetsmessig under nebbiolo. Dette gjør at barbera aldri får den beste plasseringen i vinmarken.

Barbera modnes forholdsvis sent, den har et naturlig høyt syrenivå og mye fargestoffer, men samtidig har den også markant lite tanniner. Barbera lages i forskjellige vinstiler, og er generelt lettere og mer tilgjengelig i Asti enn i Alba, hvor den gjerne får mer struktur. Nå kan riktignok lav avkastning, forsiktig vinifisering og fatlagring gi både kraftige og strukturerte viner, men denne druen kan også gi herlig lette og fruktdrevne viner med svært lite tanniner. Har vinen gjennomgått fatlagring og såkalt malolaktisk gjæring, som omgjør skarpe eplesyrer til runde melkesyrer, kan den ellers så fruktdrevne og syrefriske vinen forvandle seg til kompleks og krydret lagringsvin.

Det er blitt en vedtatt sannhet i Piemonte at barbera og franske eikefat går godt sammen. Dette praktiseres stort sett hos de moderne produsentene, mens de tradisjonsrike fortsatt sverger til store gamle botte, som gir lite preg på vinen.

Barberas aromatiske duft av kirsebær, mandler, nøtter, modne bringebær, samt syrestruktur og lette tanniner gjør den til en perfekt matvin. Druens høye syrenivå kombinert med moderate tanniner er også det som som kan gjøre barbera til et godt valg når lammekjøtt, eller magert vilt står på menyen. Lammekjøtt og vilt er ikke så fett som for eksempel oksekjøtt, og selv om kjøttvin generelt bør ha sin andel tanniner for å hamle opp med det animalske fettet trenger ikke vinen den samme tanninstruksturen til magert kjøtt. Druens høye syre renser godt opp i munnen etter lammefett, samtidig gjør høy syre og lite tanniner at vinene også passer til fiskeretter og lyst kjøtt.

Barbera er Italias tredje mest dyrkede drue, og står bak 50 prosent av all vin produsert i Piemonte.

Briada Il Monello Barbera del Monferrato 2017 – Pris: 215,-
Produsent: Braida
Italia – Piemonte – Barbera del Monferrato
Barbera 100%

Første vin har god intensitet av jordbær, moreller/kirsebær, svisker, krudder, stall og salt lakris. Syrlig smak av rips, kirsebær, røde blomster, krydder, rosmarin, urter og bitter druestein.

86 poeng / Terningkast: 4

Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2019 – Pris: 175,-
Produsent: Giovanni Rosso
Italia – Piemonte – Barbera d’Alba
Barbera 100%

Vi flytter oss til Alba. Denne lukter av røde bær (kirsebær), plomme, sjokolade og ganske mye vanilje. I munnen er det rips, kirsebær, plomme, blomster, urter (peppermynte), vanilje og bitterhet fra stilk.

84 poeng / Terningkast: 4

Gironda La Lippa Barbera d´Asti 2019 – Pris: 179,-
Produsent: La Gironda
Italia – Piemonte – Barbera d’Asti
Barbera 100%

Neste vin er fra Barbera d’Asti. Denne er litt snillere med lukter av kirsebær, plomme, blomst, pepper, kaffe, vanilje, anis og nøtter. Elegant rund munnfølelse med god balanse. Røde bær, blomst, urter, pepper, tobakk, sjokolade og lakris.

86 poeng / Terningkast: 5

Scarpa Barbera d’Asti I Bricchi 2015 – Pris: 280,-
Produsent: Scarpa
Italia – Piemonte – Barbera d’Asti
Barbera 100%

Her gjør vi et hopp i kvalitet, men også i pris. En god og kompleks lukt av plommer, kirsebær, bjørnebær, roser, eukalyptus, kamfer, stall, kaffe, anis og vanilje. Smaken er konsentrert, og her finner vi plommer, salt lakris, pepper, bjørnebær, roser og nellik. Ettersmaken er lang!

89 poeng / Terningkast: 5

Sandrone Barbera d’Alba 2014 – Pris: 310,-
Produsent: Luciano Sandrone
Italia – Piemonte – Barbera d’Alba
Barbera 100%

Tilbake til Alba med en vin av god kvalitet. Utviklet mørk frukt, svisker, kirsebær, urter, anis, kaffe og tobakk på nesen. Konsentrert og utviklet smak av plomme, grønne urter, pepper og vanilje.Middels lengde på ettersmaken.

88 poeng / Terningkast: 4

Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2011 – Pris: 473,-
Produsent: Scarpa
Italia – Piemonte – Barbera d’Asti
Barbera 100%

Kveldens siste vin er 10 år gammel og er elegant på nesen. Utviklet frukt, mørke bær, skogbunn, grønn stilk, furunål, urter og kaffe. Stor og elegant munnfølelse med finslepne tanniner. Mørke bær, roser, urt, kamfer, pepper, kaffe, sopp og nøtter. Perfekt balansert.

91 poeng / Terningkast: 5

Vi kan vel konkludere med at de lager god Barbera i flere underområder i Piemonte, men panelet fant vel ut at vi foretrekker Barbera d’Asti. Den litt lettere stilen er i hvert fall å foretrekke når vi ikke skal ha vinen sammen med mat.

Etter smakingen disket Svein Erik opp med god bruchetta, spekemat og oster.

Hos Svein Erik

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.