Blindsmaking

Skuddårs-blindsmaking

Tilfeldighetene gjorde at 4 av oss samlet seg på skuddårsdagen for en blindsmaking. Fremgangsmåten var som vanlig at alle tok med en flaske hver som ble servert blindt, og så diskuterte vi oss frem til hva det kunne være. Denne gangen var det ganske vanskelig. Vi kom ikke frem til rette viner, men det er da heller ikke hovedmålet. Målet er å lære mest mulig!


Luis Seabra Xisto Ilimitado 2022 – Pris: 250,-
Produsent: Luis Seabra Vinhos
Portugal, Douro e Porto
Druer: Rabigato 75%, Gouveio 10%, Côdega do Larinho 5%, Viosinho 5%

Dyp gyllen farge. God intensitet av fersken, honning, eple, krydder, nøtt og lett fataroma. Oksidativ stil. Vi mistenkte at den har lagt på bunnfall.
Veldig frisk vin med god fylde. Oljeaktig munnfølelse med god stofflighet. Smak av gult eple, fersken, nøtt, salt mineralitet og urter.
Vi strevde litt med denne. På grunn av den relativt høye friskheten tenkte vi den kom fra et kjølig klima, men samtidig minnet den om vinene vi fikk i Empordá. Av druer var vi innom Chardonnay, Chenin Blanc og Viognier. Vi var innom både Tyskland og Jura. Det siste som ble nevnt var Anselmo Mendes sine Loureiro og Alvarinho-viner på bunnfall. Det var det nærmeste vi kom. En beget god vin!

Terningkast: 6 / 89 poeng


Duclaux Condrieu 2019 – Pris: 350,-
Produsent: Benjamin og David Duclaux
Frankrike, Rhône, Condrieu
Druer: Viognier 100%

Denne ble satt ned fra 490kr 1. januar 2023.
Medium gul farge og intens duft! Komplekse dufter av gult eple, sitrus, krydder, nøtt, fat, mineralitet, smør/ost, røyk, blomst og honning.
Den har stor fylde og høy konsentrasjon. Krydder, steinfrukt, tropisk frukt, gult eple, nøtt, skifer, fat (vanilje), smør og urter. Veldig kompleks med oljeaktig munnfølelse og høy stofflighet. Lang!
Her ble det blant annet nevnt gewurstraminer, noe som visstnok er vanlig å ta feil av. Av steder var vi vel mest på Italia og Campania, men ingen konklusjon. Condrieu er riktignok en klassiker, men vi kjøper den ikke så ofte på grunn av den høye prisen. Vinen var meget god, men fortjener å bli drukket sammen med mat.

Terningkast: 5 / 89 poeng


Canlibero Raspone Aglianico 2020 – Pris: 200,-
Produsent: Canlibero s.r.l.s.
Italia, Campania
Druer: Aglianico 100%

Den første rødvinen var rød med blå kant og medium dybde. God intensitet. I begynnelsen luktet den ganske mye stall, men det luftet vekk i glasset. Ellers var det kirsebær, lakk/bandasje, mynte, fat og grønne urter.
I munnen hadde den høy syre, mye tanniner, fin fylde og konsentrasjon. Smaker av sure kirsebær, urter, mynte/eukalyptus og litt lakk.
Det første vi reagerte på var syrenivået som er skyhøyt. Er den fra et kaldt klima? Vi diskuterte oss fra Tyskland til Beaujolais før en av panelet nevnte Aglianico. Ikke lett denne heller, men så er det kanskje ikke en helt typisk Aglianico, men en naturvin som gir litt andre toner.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Fantino, Alessandro e Gian Natale Laboro Disobbediente 2016 – Pris: 583,-
Produsent: Alessandro e Gian Natale Fantino
Italia, Piemonte
Druer: Nebbiolo 100%

Siste vin ut for kvelden var lys rød med brun kant. Medium+ intensitet av røde bær, fat, røyk, urter, animalsk/stall, blomster og nype. Litt reduktiv. I munnen hadde den ganske mye av alt og smaker røde bær (kirsebær), krydder, nype, fat og te.
Det er lett å gå mot Pinot Noir når vinen er så lys, men andre alternativer som ble nevnt var Gamay, Nebbiolo eller Sangiovese. Det høye nivået av tanniner og smaken ev nype og te tok oss til Nebbiolo.

Terningkast: 5 / 90 poeng


Svein Erik kom rett fra butikken der han hadde plukket med seg noen oster og litt spekemat. Sammen med maten fortærte vi resten av vinene, noe som endte med at enkelte måtte starte sykkelsesongen dagen etter!
Blindsmaking er en flott måte og skjerpe sansene sine. Selv om vi ikke alltid treffer blink er det en god måte å lære, og en god måte for oss å dele de gode vinene som vi har liggende i kjelleren.

Hos Ivar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.