Vinsmaking

USA – Vestkysten

Ivar tok oss med til den nordlige delen av Vestkysten i USA på denne vinsmakingen; Washington, Oregon og en liten svipptur ned til Sonoma Coast i California. Denne smakingen ble nesten som et bindeledd mellom smakingene fra Canada og Sonoma County som vi har hatt tidligere. Washington og Oregon er henholdsvis de tredje og fjerde største vinproduserende statene i USA etter California og New York.
Oregon som fikk mest fokus denne gangen er kjent for sine viner av Pinot Noir, men det var ikke gitt at denne druen skulle bli Oregons store drue. Det var Charles Coury og David Lett som først plantet PN i Willamette Valley i 60-årene, selv om UC Davis Department of Viticulture and Enology frarådet dette (kilde: Vin og Blindsmaking). Det viste seg å bli en suksess! Den andre store druen i Oregon er Chardonnay.


Lange Three Hills Cuvée 2019 – Pris: 200,-
Produsent: Lange Estate Winery
USA, Oregon, Willamette valley
Drue: Chardonnay 100%

Lys gyllen farge. Umiddelbart en rund og deilig duft av fat, men vi fant også toner av røyk, vanilje, modne epler, urter og nøtter.
I munnen har den veldig ren fruktsmak. Først og fremst eple og sitron, men også krydder, nøtter, fat og mineralske salttoner. Den har en enormt lang ettersmak av ren sitron!

Terningkast: 5 / 88 poeng


Ovum Memorista Rieasling 2019 – Pris: 325,-
Produsent: Ovum Wines
USA, Oregon
Drue: Riesling 100%

Fortsatt i Oregon, men denne gangen på Riesling. Medium gul farge, Umiddelbar lukt av regntøy og litt gummi. Litt bak kommer det modne epler, røyk, lime og fersken. I smaken vil vi trekke frem sitrus, eple, tørket frukt og honning. God struktur og lang ettersmak.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Salem Wine Chardonnay 2020 – Pris: 350,-
Produsent: Evening Land
USA, Oregon, Eola Amity Hills
Drue: Chardonnay 100%

Kveldens andre Chardonnay har en helt annen stil enn den første. Fargen er lys og ser nesten ut som vann, men luktintensiteten er god. Den lukter eple, fersken, sitrus, urter, nype-te og lett fat.
I munnen har den høy konsentrasjon og god struktur med smaker av sitron, eple, salt mineralitet, flint og melon. Lang ettersmak.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Ch. Ste Michelle Syrah 2020 – Pris: 260,-
Produsent: Ch. Ste Michelle
USA, Washington, Columbia Valley
Drue: Syrah 98%, Vioginer 2%

Kveldens første røde representerer Washington. Den er relativt dyp rød med blå toner. Intens duft av røde og mørke bær, pepper, urter og fat. Lukter litt «bløt» moden frukt. Smaken er dominert av fat og søtlig kokt frukt. I bakgrunnen er det urter, røyk og kaffe.

Terningkast: 4 / 86 poeng


J. Christopher Basalt Willamette Valley Pinot Noir 2018 – Pris: 415
Produsent: Loosen Christopher Wines
USA, Oregon, Willamette Valley
Drue: Pinot Noir 100%

Oregon er spesielt kjent for sine slanke Pinot Noir, og dette er en god representant. Medium dybde og rød farge. God intensitet, men litt diskrete dufter av jordbær, skogbunn, stall, kaffe, urter, blomster og fat. God konsentrasjon og munnfølelse. Smaker av jordbær, kirsebær, rips, blomster, urter og røykaktig mineralitet. Veldig elegant med fine integrerte tanniner og lang ettersmak.

Terningkast: 5 / 91 poeng


Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2019 – Pris: 630,-
Produsent: Hirsch Vineyards
USA, California, Sonoma Coast
Drue: Pinot Noir 100%

Da er vi over grensen til California, og den legendariske produsenten Hirsch. Vinen er lys rød på farge, og har en intens duft. Det ble nevnt «Joa Jordbær» som nok er et tegn på at den lukter ren jordbærfrukt. I tillegg fant vi kaffe, fennikel, fiol, sigarboks, lær og integrert fat. Alle duftene er rene og elegante!
I munnen er den fyldig og konsentrert med balansert friskhet. Røde bær (jordbær, rips, moreller), blomst, te, krydder og urter. Fint fatbruk. Den har god struktur med myke tanniner. Snop!

Terningkast: 6 / 92 poeng


Etter smakingen serverte Ivar sjøkreps (nydelig til Rieslingen), kjøttboller (Pinot!) og oster, og vi koste oss ut over kvelden med god musikk og røverhistorier. Ivar fant etter hvert en rød og en hvit vin som vi fikk smake blindt. Den første var en Assyrtiko fra Kreta, og Svein Erik tok denne med en gang. Den røde var Xynomavro fra Naoussa (også i Hellas). Denne luktet som en Pinot Noir, men avslørte seg i munnen med mye mer tanniner. Nebbiolo ble nevnt, men vi falt ned på Xynomavro fra Hellas. Godt jobba!

Hos Ivar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.