Vin og mat,  Vinsmaking

Nebbiolo – Ut av tåkeheimen

Som tittelen spiller på er tåke sentralt for Nebbiolodruen. I Piemonte er der mye tåke på høsten, og «nebbio» betyr tåke. Når vi er i gang med oversettelser så kan vi oversette «Piemonte » til «Ved foten av fjellet», hvor fjellet i denne sammenheng er Alpene og Appenninene.
Selv om Piemonte ligger nært middelhavet betegnes klimaet her som kontinentalt med kalde snøfulle vintre og mild vår. Det er dette spesielle klimaet som gjør at Nebbiolo trives så godt i området – sammen med jordsmonn av leire. Druen dyrkes svært få andre steder i verden, og i sjeldent med like godt resultat.
Områdene nord i Piemonte (blant annet Gattinara og Ghemme) er spennende vinområder som trolig kommer til å bli viktigere i fremtiden. På grunn av klimaendringer har forholdene for vinbønder blitt mye mer utfordrende de siste årene med mye vårfrost i de lavere områdene. Store vinmakere i Barolo og Barbaresco har derfor begynt å kjøpe opp vinmarker i disse områdene i nord. En av kveldens viner – Nervi – er et eksempel på dette da de er kjøpt opp av den ikoniske vinprodusenten Conterno.

Vinklubben reiste til Piemonte i 2015, og smakte en mengde gode viner. To av vinene fra kveldens smaking (Rivetto og Punset) ble handlet inn på denne turen. Det som må nevnes om Piemonte er at maten er helt fantastisk, og sammen med vinene gir en reise i Piemonte en uovertruffen gourmetopplevelse som vi anbefaler på det varmeste. Les referat fra reisen vår her.

Svein Erik har planlagt denne smakingen i flere år, og vi fikk derfor servert noen godt lagrede viner denne kvelden. Ikke nok med det – han hadde også stelt i stand to matretter som passer til viner laget av Nebbiolo-druen.


Malabaila 1362 Nebbiolo d’Alba Spumante Pas Dosè Rosé 2015 – Pris: 300
Produsent: Malabaila di Canale
Italia, Piemonte, Nebbiolo d’Alba
Druer: Nebbiolo 100%

Vi startet med en musserende vin laget på klassisk metode med annengangsgjæring på flaske og hele 5 år på bunnfall!
Medium gul/gyllen farge. Lukter nype, urter, rose/fiol, lakris og mandarin. Noe jordbær, og lett bakverk i bakgrunnen. Smaken er litt annerledes med eple, stikkelsbær, grapefrukt og nype.
Vinen har en veldig fin mousse med bobler som varer lenge. Lang og behagelig ettersmak.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2021 – Pris: 335,-
Produsent: Vietti
Italia, Piemonte, Langhe
Druer: Nebbiolo 100%

Vietti er en stor og kjent produsent, og denne vinen finner du inne på noen vinmonopol-butikker. Produsenten er kjent for sine Barolo-viner, men dette er en rimeligere inngang til hans Nebbiolo-viner av god kvalitet.
Medium rød farge. God intensitet av roser, kirsebær, plommer, lakris, vanilje, jord og skifer. I munnen er det mye snerp, og smaker av kirsebær, jordbær, eik og grønne urter. En vin som tåler mange år på siden.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Ar.Pe.Pe. Grumello Rocca de Piro Valtellina Superiore 2015 – Pris: 450,-
Produsent: Ar.Pe.Pe.
Italia, Lombardia, Valtellina Superiore-Grumello
Druer: Nebbiolo 100%

Den eneste vinen som ikke kommer fra Piemonte i kveld kommer fra Valtellina i Lombardia. En vin med litt annen karakter og mye mindre snerp! Fargen er lys brun-rød, og den lukter plomme (sviske), røde blomster, syltet kirsebær, røyk, anis og lær.
Smaken starter med tobakk, samt urter, sopp, modne røde plommer, eik, jord og hint av markjordbær. En ganske utviklet vin.

Terningkast: 5 / 89 poeng


Conterno Nervi Gattinara 2015 – 330,30 (599,90 for 2018 årgang)
Produsent: Az. Vit. Nervi
Italia, Piemonte, Gattinara
Druer: Nebbiolo 100%

Nervi har vi hatt et forhold til i snart 10 år. Vi har til og med hatt en egen smaking med viner fra denne produsenten. Denne vingården hadde tidligere norske eiere før Conterno kjøpte opp hele gården.
Lys brun-rød farge. Komplekse dufter av nyper, rose, jordkjeller, kirsebær, vanilje, lær, anis, kaffe, pepper og mentol.
I munnen er det mye av alt! En konsentrert vin, men godt balansert med fin struktur og finslepne tanniner. Smaker av kirsebær, nype, vanilje, lær, fat og mandel eller marsipan.

Terningkast: 6 / 91 poeng


Rivetto Barolo Del Comune Di Serralunga D`Alba 2011 – Pris: ca 365,- (599,90 for 2017 årgang)
Produsent: Rivetto
Italia, Piemonte, Barolo
Druer: Nebbiolo 100%

vår tur til Piemonte bodde vi hos Rivetto! Denne vinen tok oss tilbake til smakingen og omvisningen i kjelleren. Nå har Svein Erik lagret denne vinen siden turen i 2015, så vinen har utviklet seg en god del!
Medium dybde, rødbrun farge med brun kant. Overraskende mye friske bær; syrlige kirsebær, jordbær og plomme. I tillegg fant vi duft av roser, kaffe, lær, krydder, sjokolade, jord og mentol. Her var det mye å ta av.
Munnfølelse er stor med god syrlighet og fin balanse. Kirsebær, jordbær, pepper, urter, lær, anis og tjære er de viktigste smakene. Tobakk i ettersmak.

Terningkast: 6 / 93 poeng


Wongraven Unione Barolo 2008 – Pris: ca 350,- (Senere økt til 999,90)
Produsent: Az. Arg. Roagna
Italia, Piemonte, Barolo
Druer: Nebbiolo 100%

Sigurd Wongraven har samarbeidet med Roagna om denne Baroloen. Den første vinen Svein Erik kjøpte med den hensikt å lagre den lenge.
Lys mursteinsrød farge. På nesen er det litt volatile lukter som lakk, men de luftes delvis vekk i glasset. Etter en stund fant vi syltede kirsebær, tørket frukt, tjære, treverk, lakris, lær og stall. Vi fikk assosiasjoner til en gammel tresnekke!
Smakene vi kjente på var kirsebær, svisker, lær, tjære, roser, skogbunn og mentol. Trenger definitivt en del luft. Skal bli spennende å se hvordan den utvikler seg videre i de to siste flaskene til Svein Erik.

Terningkast: 5 / 90 poeng


Punset Barbaresco Riserva 2006 – Pris: ca 360,- (484,90 for 2016 årgang)
Produsent: Punset
Italia, Piemonte, Barbaresco
Druer: Nebbiolo 100%

Nok en vin som Svein Erik handlet på gårdsbesøk under Piemonteturen i 2015. Denne gangen fra Marina hos Punset i Barbaresco.
Lys mot dyp brun farge. Dufter av nype, kirsebær, jordbær, plomme, rose, urt, tjære, lær, kaffe, skogbunn og bandasje (med mer). Meget kompleks!
I munnen er den veldig behagelig med mye, men fine tanniner. Smaker av nyper, roser, kirsebær, lær, skogbunn, kaffe og tjære. Det ble også nevnt trøffel og sjokolade. Veldig lang ettersmak med balsamisk toner.

Terningkast 6 / 93 poeng


Det var et høyt nivå på vinene i kveld, og artig at de to beste var viner fra Piemonteturen i 2015!
Etter smakingen kokkelerte Svein Erik og serverte først en pastarett med sopp og pancetta.
Gode og halvmette fikk vi servert rett nummer to; Lammeskank med rotgrønnsaker og potetmos! Et nydelig måltid som passet perfekt til vinene av Nebbiolo!

Hos Svein Erik

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.