Vinsmaking

Chabiant – Viner fra Aserbajdsjan

Vinene fra denne smakingen er sponset av importøren – NorAs Vinimport.
Våre smaksnotater påvirkes ikke av det.

NorAs Vinimport er den eneste importøren som tar inn viner fra Aserbajdsjan til Norge. Joa Vinklubb var tidlig ute og smakte viner fra deres portefølje, og ble spurt om vi ville smake deres nye viner fra produsenten Chabiant.
Selv om Aserbajdsjan er et nytt vinland for oss i Norge så er det et av de eldste vinproduserende landene i verden. Det ligger øst for Georgia og Armenia ut mot Kaspihavet, og grenser i tillegg til Russland, Iran og Tyrkia. De har mange stedegne druer i tillegg til en del druer fra Georgia og Europa. Chabiant ligger i Ismayilli-distriktet i en høyde på rundt 600 meter over havet, og har en historie tilbake til 80-årene da de produserte vin etter den Sovjetiske metoden som fokuserte på kvantitet fremfor kvalitet. Området har et veldig godt terroir, og de siste årene har produsenten fornyet seg og satser nå på kvalitetsvin produsert i moderne anlegg etter europeisk standard. De har ansatt lokale og italienske ønologer og ønsker å produsere viner som fremmer lokale druer og det unike lokale terroir fra Aserbajdsjan.

Foreløpig ser det ut som at det kun er vinmonopolets butikk i Bergen storsenter som har tatt inn vinene, men de er straks tilgjengelig på bestilling.


Ismayilli Chabiant Madrasa Rosè 2022 – Pris: 187,-
Produsent: Ismayilli Wine
Aserbajdsjan, Ismayilli
Druer: Madrasa 100%

Akkurat i tide for rosévin-sesongen kommer denne godbiten i utvalget.
Lys lakserosa farge som drar tankene til Provence. Den lukter ren bærduft (bringebær og jordbær), sitrus, melon fersken og litt tutti frutti (Oscar syltes ananasbrus?). Munnfølelse domineres av høy syre, men det er fin struktur her også. Krisp og tiltalende! Smaker av sitron, røde bær, eple, salt mineralitet og fersken. Perfekt til terrassen!

Terningkast: 5 / 87 poeng


Ismayilli Chabiant Madrasa 2020 – Pris: 250,-
Produsent: Ismayilli Wine
Aserbajdsjan, Ismayilli
Druer: Madrasa 100%

Madrasa er en av de lokale stedegne druene i Aserbajdsjan. Medium rød farge og intens duft av skogsbær (solbær, krekling og bjørnebær). Men det er mye som skjer her, og den lukter også av lakris, mynte, grønne urter, kvae, treverk og vanilje. Frukten er litt syltet/moden frukt.
I munnen har den i begynnelsen litt trå tanniner med smak av mørke bær, flis (eik), skogbunn, timian, mynte, tjære, krekling og kvae. Med litt spekemat og parmesan så blir den en del bedre. Er nok en god matvin.

Terningkast: 4 / 86 poeng


Ismayilli Saperavi Cabernet Sauvignon Red Dry 2020 – Pris: 250,-
Produsent: Ismayilli Wine
Aserbajdsjan, Ismayilli
Druer: Saperavi 70%, Cabernet Sauvignon 30%

Saperavi kjenner vi fra Georgia, men den brukes en del i Aserbajdsjan også. Denne vinen er mørk rød og har god intensitet. Lukter solbær, vanilje, modne kirsebær, urter og lakris.
I munnen: God fylde og konsentrert fruktsmak. Solbær, vanilje, modne kirsebær, sjokolade og urter. Den har behagelige tanniner og en veldig lang ettersmak! Dette er også en god matvin.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Det var en interessant vinsmaking av 3 gode viner. Rosévinen overrasket veldig positivt! Det er tilgjengelig og lettdrikkelig vin som bringer våren inn i utestua 🙂
De to røde er mer krevende, men gode! Vi skulle gjerne smakt disse til grillmat eller en gryterett (hjortegryte eller liknende), men vi fikk en liten innsikt i hva de kan bringe til middagsbordet når vi smakte dem til spekemat og hardost. Vi har tidligere smakt på hvite viner fra Aserbajdsjan som vi likte veldig godt, og konkluderer med at landet er et seriøst vinland. Er du interessert i å smake viner fra «nye» vinland kan vi anbefale disse.

Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.