Vinsmaking

Vinsmaking – Anselmo Mendes

Anselmo Mendes holder til i Melgaço helt nord i Portugal. Gården er faktisk nabo med Soalheiro som vinklubben besøkte i 2019, og de er også kjent for sine viner laget av Alvarinho. I tillegg lager de flotte viner av Loureiro-druen som lenge har stått i skyggen til Alvarinho – helt ufortjent selvfølgelig. Vinklubben ble kontaktet av en representant fra Anselmo Mendes som spurte om vi ville smake vinene som er tilgjengelig på vinmonopolet i Norge, så vinene vi smakte i kveld er sponset av produsenten/importøren. Våre smaksnotater tar ikke hensyn til det.

Den første vinen «Muros Antigos Escolha» er en miks av 3 druer fra Dourodalen og Vinho Verde området nord i Portugal. Druene velges fra de beste områdene for hver drue, og har derfor fått navnet «Escolha» som betyr «valg» på portugisisk. Vinen som vi fikk har en egen etikett tilpasset julefeiringen i det norske markedet, men innholdet er det samme 🙂

Muros Antigos Escolha 2022 – Pris: 145,-
Produsent: Anselmo Mendes
Portugal, Vinho Verde
Avesso 40%, Loureiro 40%, Alvarinho 20%

En lys gulgrønn vin som dufter behagelig av sitron, lime, aprikos og hvite blomster. En syrefrisk, tiltalende men ganske enkel vin som har tydelig sitronsmak i tillegg til lime, gress flint og saltaktig mineralitet. God ettersmak av sitron!

Terningkast: 5 / 86 poeng


Vin nummer 2 «Muros Antigos Loureiro» er en ren Loureiro som er laget av druer dyrket langs elven Lima rundt 4 mil sør for grensen til Spania, nær Atlanterhavet. Produsenten anbefaler denne vinen til skalldyr og skjell, men det skal også være en god match til røykelaks.

Muros Antigos Loureiro 2021 – Pris: 160,-
Produsent: Anselmo Mendes
Portugal, Vinho Verde
Loureiro 100%

Lys gulgrønn farge med duft av melon, lime, sitron, honning og ananas. I munnen møter du først den skarpe friskheten og smak av ananas, lime, sitron, granny smith eple og blomster. En lett bitter og god munnfølelse med medium lengde.
Vi smakte denne sammen med røykelaks som foreslått, og det var en nydelig kombinasjon!

Terningkast: 5 / 87 poeng


Så er det over til vinene som er laget av Alvarinho. Først ut er «Alvarinho Contacto» som er produsert av druer fra Monção, knapt 2 mil vest for gården i Melgaço. Denne vinmarken ligger i et dalføre der temperaturen er litt høyere, og jordsmonnet består av småstein og leire, noe som gir viner med mineralitet og større kropp. Denne vinen har fått litt skallmaserasjon, som også er bakgrunnen til navnet på vinen; Contacto. Videre har den 3 måneder på ståltank før den tappes på flaske.

Alvarinho Contacto 2021 – Pris: 190,-
Produsent: Anselmo Mendes
Portugal, Vinho Verde, Monção
Alvarinho 100%

Lys mot medium gul med god intensitet av fersken, appelsin, grapefrukt, lime, melon og mild floral duft. Stor kropp med smaker av appelsinskall, nøtter (mandel), grapefrukt, melon, fersken og mineralitet. Lett bitter med en lang ettersmak!

Terningkast: 5 / 87 poeng


Neste vin er «Muros de Melgaço» som naturligvis er laget av druer fra Melgaço. Denne vinmarken ligger litt høyere og består hovedsaklig av sand og granitt, noe som du finner igjen i frukt og syrenivå. I kjelleren har denne vinen blitt gjæret og modnet 6 måneder på bunnfall i store gamle eikefat.

Muros de Melgaço 2020 – Pris: 270,-
Produsent: Anselmo Mendes
Portugal, Vinho Verde, Melgaço
Alvarinho 100%

Medium gyllen farge og god intensitet på nesen. Steinfrukt (aprikos og fersken), honningmelon og floral. Undertoner av fint bakverk, krydder og urter! Smaken er fyldig og konsentrert. Steinfrukt, urter, lime, salter og flint/røyk. Det ligger noe som bringer tankene til dyp bass i smaken og den lange ettersmaken. Veldig god vin!

Terningkast: 6 / 91 poeng


Den siste Alvarinho-vinen heter «Expressões» og kommer fra Quinta da Torre i Monção. Druene som blir brukt i denne vinen er håndplukket for å velge ut de beste druene i vingården. Det er dette som har gitt navnet til vinen som betyr «utrykk» og skal vise det beste utrykker fra markene i Quinta da Torre. Vinen har modnet i 9 måneder på store franske eikefat på bunnfall med battonage.

Expressões 2018 – Pris: 270,-
Produsent: Anselmo Mendes
Portugal, Vinho Verde, Monção
Alvarinho 100%

Medium gyllen og intens duft av blant annet urter, eik og steinfrukt. Litt lagringsaromaer som honning, hasselnøtt, karamell, sukat og vintereple. I munnen er den elegant og kompleks med smak av modne gule epler, fersken, honning, grapefrukt, nøtter og bakverk. Fyldig munnfølelse og veldig lang og god ettersmak! Dette er godt håndverk!

Terningkast: 6 / 92 poeng


Den siste vinen for kvelden er «Magma» som kommer fra Azorene og har et helt annet uttrykk enn de andre vinene. Den er laget av Verdejo-druer i vulkansk jordsmonn, noe som du finner igjen i smaken. Vinklubben har hatt egne vinsmakinger med vulkanske viner tidligere, og denne som er produsert på en liten øy i Atlanterhavet har i tillegg til det vulkanske preget en saltaktig undertone. Den har lagt 5 måneder på bunnfall i ståltank før den slippes, og det er laget rundt 3000 flasker av vinen.

Magma 2019 – Pris: 235,-
Produsent: Anselmo Mendes
Portugal, Azorene, Terceira
Verdejo 100%

Medium gyllen farge. God intensitet med litt duft av brent gummi (svovel/vulkansk), fersken, honning, appelsin og mineralitet. Intens syrlighet som kanskje oppleves litt ubalansert. Smaker som lime, sitron, grønt eple og salataktig mineralitet.
Tenker dette er en god vin til syrlig mat som for eksempel ceviche.

Terningkast 5 / 86 poeng


Dette var en overraskende smaking! Variasjonen i de 6 vinene var vi ikke forberedt på, og ikke minst de to siste Alvarinho-vinene var av høy kvalitet! Muros Antigos Escolha er en lettdrikkelig fruktdrevet vin som de fleste vil like, og Muros Antigos Loureiro er et nytt bekjentskap som viser at Loureiro ikke står tilbake for Alvarinho. Flere av vinene kan lagres 5-10 år, noe som er spennende for vininteresserte.
Etter smakingen fikk vi testet vinene med litt ost, spekemat og røykelaks.

Anselmo Mendes – Bilde hentet fra www.anselmomendes.pt

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.