Arrangement

Sidersmaking med Arita fra Åkre Gard

To mann fra vinklubben var på sidersmaking på Blåveis i Stavanger sammen med sine fruer. Vi ble ønsket velkommen av Arita fra Åkre Gard som presenterte oss for fem av sine flotte eplesider. Arita er en sprudlende, meget kunnskapsrik og engasjert siderprodusent som klarte å presentere masse detaljert informasjon på en lett forståelig måte, og vi fikk servert mange gode historier sammen med sideren. Hun fortalte blant annet at de har begynt å lage sider på charmante-metoden i stedet for vanlig karbonering som den første produsenten i Norge.

Åkre Gard Edel Sider – Pris: 174,-
Produsent: Åkre Gard
Norge, Hardanger
Aroma, Summerred, Gravenstein, Discovery

En meget krisp og ren eplesider som lukter rent eple, lett pære og urter. Helt tørr med flott syrlige og rene smaker som gjenspeiler lukten i tillegg til sitron. En flott sider som passer salat, fisk eller lyst kjøtt.

Terningkast: 5 / 87 poeng


Åkre Gard Edel Rosesider – Pris: 179,-
Produsent: Åkre Gard
Norge, Hardanger
Epler og bringebær

Dette er en eplesider som er tilsatt bringebær. Lukter umiddelbart av nyper, solbær og roser med bringebær i bakgrunnen. Smak av friske epler og bringebær. Kjenner litt mer av restsødmen i denne uten at det blir for mye. Frisk og fin med god ettersmak. Passer som aperitiff, fisk og skalldyr.
Dette er forøvrig den sideren som vinklubben hadde med til Emporda i Spania som gave til de vingårdene som vi besøkte.

Terningkast: 5 / 86 poeng


Åkre Gard Edel Sider – Pris: 199,-
Produsent: Åkre Gard
Norge, Hardanger
Rubinstep

Over til noe helt annet. Pet-Nat er en sider som er tappet på flaske før gjæringen er ferdig, og så har den gjæret ferdig på flaske. Vi kjenner dette fra vinverden, og da ofte som såkalt naturvin. Denne lukter kjellereple, kjeller og pære. På smak får vi også modent eple karamell og litt jordlig. Stor munnfølelse. En sider som for eksempel vil passe fint til julemiddagen eller til risotto og andre vegetarretter.

Terningkast 4 / 86 poeng


Åkre Gard Edel Premium Sider 12 – Pris: 298,-
Produsent: Åkre Gard
Norge, Hardanger
Aroma, Discovery

Dett er en sider som er fremstilt ved hjelp av kryokonsentrasjon. Det vil si at mosten blir fryst til is, og når den tiner vil den mest smaksintensive og søteste delen av mosten tine først. Her tar de ut ca 30% av mosten som de fermenterer og får denne konsentrerte sideren.
Lukter nydelig av friske epler, aprikos og honning. Konsentrert smak som speiler lukten med en god sødme og flott friskhet. Denne sideren vil takle litt kraftigere retter som lam og svin.

Terningkast: 6 / 89 poeng


Åkre Gard Edel Is-Sider 2021 – Pris: 318,- (37,5cl)
Produsent: Åkre Gard
Norge, Hardanger
Aroma

Aj aj! Lykke på flaske! Laget som Edel Premium, men her tar de ut kun 12-15% av mosten. Søt duft av epler, honning, tørket frukt, hjemmelagde fløtekarameller og blomster. I munnen blir du slått i bakken av den konsentrerte syren som balanserer flott mot sødmen i sideren. Honning, sitron, kjellerepler, karamell og noe litt dypere som skogbunn eller sopp. En ettersmak som varer og varer! Passer nok flott til eplekake, karamellisert eple eller ost.

Terningkast: 6 / 92 poeng


Vi fikk en personlig og interessant gjennomgang av de 5 siderne i koselige lokaler hos Blåveis i Stavanger. Vi skal være stolte av norsk sider og bruke det oftere. Det kan nok ikke erstatte Champagne, men det slår Prosecco 9 av 10 ganger 🙂
Arita kjemper også for at vi skal bruke sider til mat. Hun tenker også nytt ved å lage nye smaker som skal passe til enda flere retter. I tillegg fortalte hun om det nye eple-destillatet som de lager av avfallsprodukter etter sideproduksjon som er en ny type produkt i Norge. Spennende!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.