Arrangement

Stavanger Vinforums vinmesse 2024

Joa Vinklubb møtte pliktoppfyllende opp på Stavanger Vinforums årlige vinmesse. I år var tema den iberiske halvøy (Spania og Portugal), og vi kom gjennom i overkant av 50 viner på messegulvet. Hemmeligheten er å gjøre litt research før du møter opp, og vi hadde prioritert 10 bord som vi ville prioritere. Vi begynte på hvitvin og musserende, og gikk etter hvert over til rødviner før vi avsluttet med portvin.
Nedenfor presenterer vi noen av våre favoritter fra vinmessen, og avslutter med et kort referat fra seminaret som vi var med på.

Eruptio Terrantez do Pico 2021 – Pris: 595,-
Produsent: CVIP Picowines
Portugal, Azorene
Druer: Terrantez 100%

Vi fikk smake 3 forskjellige viner laget av forskjellige druer fra denne produsenten, og alle tre var fantastisk gode. Trekker frem denne som var den beste, men de to andre var tett opptil.
Nydelig duft! Vulkansk mineralitet, røyk, steinfrukt, florale toner og sitrus. Høy syre. Stor, rund og fin munnfølelse. Konsentrert med lang ettersmak. Elegant! Messens beste hvitvin?


Cabriz Encruzado Branco Reserva 2021 – Pris: 185,-
Produsent: Global Wines
Portugal, Dâo
Druer: Encruzado 100%

I den lavere enden av prissegmentet fant vi denne som imponerte. Pluss i boken for at produsenten var der og presenterte denne for oss.
Frisk og fruktig. God stofflighet etter å ha lagt 3 mnd på bunnfall. Toner av stikkelsbær, sitrus og eple. Lang ettersmak.
En godt laget vin!


Mas de Mancuso Garnacha 2018 – 400kr
Produsent: Mas de Mancuso
Spania, Aragon
Druer: Garnacha 100%

Blant de røde vil jeg plukke frem denne perlen fra Aragon selv om det var flere nydelige røde på messen.
Meget konsentrert smak av mørke bær, krydder, mineralitet, høy, skogbunn og lær. Finslepne tanniner, høy syre og lang ettersmak.

Vinsmaking er hardt arbeid, og det var godt med et lunch-avbrekk. Maten var fortreffelig!


Seminar: Viner fra mindre kjente områder i Spania

I år valgte vi seminaret «Mindre kjente områder i Spania» – nysgjerrige som vi er 🙂
Seminaret ble holdt av Karin Nylund fra AWINES Spain, og det var hun som hadde valgt ut vinene sammen med representanter fra Stavanger Vinforum.

Først ut fikk vi smake viner fra Jorge Navascués som holder til i Aragon. Jorge jobber som vinmaker hos CVNE og er mannen bak bl.a. Contino som vinklubben har gitt gode karakterer tidligere. Vinene vi fikk smake på dette seminaret var derimot fra hans private prosjekt i Cariñena som ligger i 500m høyde sentralt i Ebro. Her har faren til Jorge laget bulkvin i mange år som han har sendt til Frankrike, men Jorge har lyst til å lage kvalitetsvin fra druene. Jorge holder på å bygge produksjonslokale oppå en gammel kjeller på gården, men frem til den er ferdig leier han plass ved et lite kooperativ der han lager vinen sin.


J. Navascués Cutio Macabeo 2021 – Pris: 200kr
Produsent: Jorge Navascués
Spania, Aragon, Cariñena
Druer: Macabeo 100%

Lukter umiddelbart litt lakk som luftes bort i glasset. Sitrus, eple, gul frukt, steinstøv og lett gummi/petroleum. Stor munnfølelse med god stofflighet og lengde. Har hatt 1 dag skallkontakt, IG lagt 10mnd i betongtank.


J. Navascués Cutio Garnachia-Cariñena 2020 – Pris: 200kr
Produsent: Jorge Navascués
Spania, Aragon, Cariñena
Druer: Garnacha 88%, Cariñena 12%

Medium rød. Smak av røde bær, lett fat og urter. God syre, fine tanniner og god lengde. Rund og smooth. Har lagt 4 mnd på fransk eik.


Neste vin er et spennende samarbeid som startet under Covid-pandemien i 2020. Da satt vinprodusenten Rául Pérez og artisten Okuda San Miguel sammen i en lang periode når landet var stengt ned, og de bestemte seg for å starte prosjektet Kolor for å lage en vin som appellerer til alle 5 sansene.

Kolor 2019 – Pris: 475kr
Produsent: IAM Okuda
Spania, Castilla y Léon, El Bierzo
Druer: Mencia 100%

Dyp rød med blå kant. Veldig bærete på duft. Kompleks og elegant vin med smak av mørke og røde bær, lær, kaffe, mineralitet og stall. Høy syre, avslepne tanniner og lang ettersmak!


De to siste vinene kommer fra Rioja. Litt rart å ta med disse i et seminar om «Mindre kjente områder i Spania», men det var en baktanke med dette. De fleste vinhus i Rioja er store konsern eller kooperativer. Man kan kanskje kalle dem kolosser. Denne gården er derimot en liten familiedrevet vingård i Rioja Alta som driver småproduksjon av viner med høy kvalitet!
Carlos San Pedro er 5. generasjon vinmaker, og han driver Pujanza som ble etablert i 1998.
Disse vinene er ikke importert til Norge enda.


Hado 2019
Produsent: Bodegas Pujanza
Spania, Rioja
Druer: Tempranillo

Dyp rød (nesten svart) med blå kant. Høy syre med mye tannin. Sorte bær, vanilje og kaffe. 5 dagers maserasjon, fermentering på ståltank + 12 mnd på fransk eik.


Valdepoleo 2019
Produsent: Bodegas Pujanza
Spania, Rioja
Druer: Tempranillo

Medium lilla. Lukter litt som sukkertøy. Mørke bær, sjokolade, kaffe, vanilje og lær. God syre, mye tannin, stor kropp og lang! Fermentering på ståltank (inkludert malo) + 14 mnd på fransk eik.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.