Arrangement

Juleølsmaking 2022

Nytt år og nye muligheter. Vi samlet oss til den årlige juleølsmakingen hos Karl Petter. Årets juleøl var valgt ut blant utvalget på Sola vinmonopol, noe som blir vanskeligere for hvert år på grunn av det store utvalget! En lett blanding av lokale brygg, samt noen nasjonale og internasjonale. Innimellom de tradisjonelle juleølene ble det valgt noen utradisjonelle juleøl som blant annet IPA, surøl og Weissbeer. Ingenting skal være uprøvd!
Testen ble utført som en blindsmakinger der merket ble avslørt etter karaktergivning.

Ringnes Julebokk
Pris: 49,90-
Kveldens første øl, og ingen dårlig start. Ganske maltdrevet øl med flott skum og farge. Kaffe, karamell, lakris og banan i smak. Lang ettersmak. Et øl som trolig passer best til mat.

Poeng: 28-38 Snitt: 33
TERNINGKAST: 5

Aass Vellagret Juleøl
Pris: 50,-
Aass vellagret har gjort det godt mange år. Et godt balansert øl som er veldig lettdrikkelig. Flott skum og CO2-nivå, samt lang ettersmak. Karamell og krydder (nellik?) i smak. Rundt og deilig øl.

Poeng: 31-40 Snitt: 35
TERNINGKAST: 6

Spitsbergen Juleøl
Pris: 52,90-
Svalbard bryggeri har vi ikke hatt med i testene våre før. Litt bleikt og lett grumsete i glasset. Humledrevet øl som ikke er så godt balansert. Smaker røyk, sitron og kanel. Vannaktig og bitter munnfølelse. Et spesielt øl som ikke er dårlig, men gir kanskje ikke den rette julefølelsen.

Poeng: 25-35 Snitt: 29
TERNINGKAST: 4

Erdinger Schneeweiss
Pris: 59,90- (50cl)
Her ble det noe rynkling på nesen. Er dette juleøl? Veldig fruktig lukt, og en tydelig smak av banan. Lite malt og humle både i lukt og smak. liten kropp og kort ettersmak. I det hele tatt et litt rart øl. Vi forstod hvorfor når vi fikk vite at det var et hveteøl. Ingen julestemning her, og kveldens laveste karakter fra 5 av deltagerne. De to siste likte ølet godt.

Poeng: 21-32 Snitt: 25
TERNINGKAST: 2

Stavanger Juleøl
Pris: 59,90-
Tilbake til det litt mer tradisjonelle juleølet, men nå av den litt lette typen. Relativt godt balansert men med nokså liten kropp som gjør den lettdrikkelig selv uten mat. Smaker av røyk og kaffe.

Poeng: 27-41 Snitt: 33
TERNINGKAST: 5

Stavanger Lagret Juleøl
Pris: 65,-
Stavanger Juleøl lagret i 12 måneder. Fikk de ikke solgt alt ølet i 2021? Men dette er også helt annerledes enn årets ferske øl! Mye kraftigere på lukt, og en god del mer kompleksitet. Kaffe, karamell og julekrydder. Dette passer nok fint til pinnekjøtt.

Poeng: 31-41 Snitt: 37
TERNINGKAST: 6

Einstok Winterale
Pris: 53,90-
Fjordårets vinner leverer ikke helt på samme nivå i år. Litt maltpreget lukt, men grei balanse i munnen. Luktet umiddelbart litt stall. Smaken er en blanding av surt og søtt og kan være litt drømmeaktig. Paprika ble også nevnt. Litt spesielt, men ikke dårlig.

Poeng: 26-37 Snitt: 31
TERNINGKAST: 5

Eik & Tid Juleheliks
Pris: 76,90-
Litt rødlig farge på dette, men det er vel det mest julete med ølet… Ikke så verst på lukt, kanskje litt sitrus? Men i munnen er det utrolig surt! Sitron, grapefrukt og «sure føtter» (godteriet). Det må være surøl ble det sagt rundt bordet. Vi skal vel være glade rundt jul – ikke sure?

Poeng: 24-29 Snitt: 26
TERNINGKAST: 3

Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret
Pris: 41,90-
Etter surklet var dette en velsignelse. Flott utseende og balansert og fin både på lukt og smak. Meget lang ettersmak, stor kropp og samtidig høy score på drikkbarhet.»Pibbernøder», pepperkaker, kaffe, karamell og krydder. Et flott øl og kveldens ubestridte vinner! Når det samtidig er kveldens rimeligste øl så kan du ikke slå den.

Poeng: 29-45 Snitt: 38
TERNINGKAST: 6

Salikatt Snug as a Bug on a Rug
Pris: 102,90- (44cl)
Fra kveldens rimeligste til det dyreste. Et bleikt øl som er litt uklart. Veldig humledrevet som gir dårlig balanse. Lang ettersmak. Lukter av sitron, banan og tropisk frukt. Lite julestemning her….

Poeng: 22-30 Snitt: 26
TERNINGKAST: 3

Berentsen Julefnugg
Pris: 56,70-
Det var flere som hadde ventet på denne i kveld. Et kraftig øl med flott utseende og nydelig lukt. God balanse, lang ettersmak og stor kropp. Karamell, røyk, einebær og cola ble nevnt rundt bordet. Et øl for de som liker kraftige saker! Deltagerne var delt om den saken…

Poeng: 27-45 Snitt: 37
TERNINGKAST: 6

Jacobsen Christmas ale
Pris: 119,90-
De resterende ølene var bonus – øl som Harald hadde med seg.
Flott på utseende, men litt svak på lukt. Ikke helt balansert på smaken, men relativt kompleks. Lukter såpe (ajax), og har smak av banan, sjokolade og krydder.

Poeng: 26-43 Snitt: 29
TERNINGKAST: 4

Shepherd Neame & Co Christmas Ale
Pris: 59,90-
Engelsk juleøl har vi ikke hatt så mange av. Litt bleikt og lite skum. Balansert lukt og smak med godt CO2-nivå, grei ettersmak og relativt komplekst. Smak av kaffe, røyk og banan. Lettdrikkelig.

Poeng: 27-39 Snitt: 32
TERNINGKAST: 5

Flåklypa Spesial Juleøl
Pris: 59,90-
Nå var vi begynt å bli litt slitne. Medium score på utseendet og lukt. Fin balanse. Kort ettersmak og litt ensidig øl. Kraftig lukt av noe brent (toast) og karamell.

Poeng: 25-32 Snitt: 27
TERNINGKAST: 3

14 øl ble kanskje litt mye, men vi kom oss gjennom. Etter smakingen ble det spekemat, akevitt og god prat til langt på natt. Nok en vellykket smaking utført! Det er en hard jobb, men noen må jo gjøre den.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.