Vinsmaking

Vulkanske viner vol.2

De som har vært på vulkanske øyer har sett hvor goldt det kan være med sin sorte karrig jord og spektakulære formasjoner. Reiser man litt opp i fjellene kan man kjenne de varme vindene med salt fra havet, og se de flere hundre år gamle vinstokkene som kryper langs den tørre vulkanske jorden. Det kan være vanskelig å forstå hvordan disse plantene kan overleve i slikt miljø.
Vinrankene ser heller ikke ut som de gjør i flat næringsrik jord i Frankrike og Italia. På Lanzarote finner vi karakteristiske groper med en liten steinmur rundt hver vinranke. På Santorini vokser planten i sirkler som etter flere år danner en stamme som kan minne om en kurv. Dette er to av flere måter å tilpasse seg miljøet de vokser i.

Vin som er laget av druer som er dyrket i vulkansk jordsmonn kan ofte kjennes i lukt og smak. Lukt av brent tre og røyk, gjerne iblandet litt svovel og en litt ubeskrivelig undertone. Dette er lukter du kan finne i andre viner også, men i vulkanske viner kan de fremstå litt tydeligere.

Dom. de Montrose 1701 2019 – Pris: 280,-
Produsent: Domaine Montrose
Frankrike, Languedoc, Cotes de Thongue
Syrah 10%, Grenache Blanc 15%, Grenache 60%, Rousanne 15%

En lys oransje vin. Du tenker kanskje ikke på Languedoc som vulkansk, men produsenten av denne vinen fremmer akkurat det.
Lukt av nyperose, bringebærdrops, røyk, anis, melon og tropisk frukt. Frisk med en oljete munnfølelse. Melon, eple, grapefrukt, røde bær og mineralitet på smak. En tiltalende vin!

Terningkast: 5 / 87 poeng

Suertes del Marqués Trenzado 2020 – Pris: 280,-
Produsent: Suertes del Marqués-Soagranorte
Spania, Tenerife, Valle de la Orotava
Listan 100%

Lys gul på farge.
På nesen var det en sterk lukt av gummidekk og brent tre. Flat uten frukt.
Flaskefeil, og derfor ingen karakter..

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021 – Pris: 300,-
Produsent: Gaia Estate
Hellas, Santorini
Assyrtiko 100%

Hvilken opptur! Lys gulgrønn vin med god intensitet. Gult eple, sitrus, blomster, flint, fat og urter. Etter hvert litt asparges og smør.
I munnen er den ganske syrlig, konsentrert og lang! Steinfrukt (fersken), sitron, eple, røyk, mineralitet, asparges og melon. En kompleks vin som er veldig lettdrikkelig alene, men vil også takle lette retter.

Terningkast: 6 / 90 poeng

Nychteri by Gaia 2019 – Pris: 400,-
Produsent: Gaia Estate
Hellas, Santorini
Assyrtiko 100%

En ganske annerledes vin som også er basert på Assyrtiko-druen. Denne har nok hatt litt mer fatkontakt, og dessuten lagret 2 år lengre.
Medium gyllen farge. God intensitet av gul frukt (eple, melon), flint, urter, nøtter, blomst. fat (vanilje) og salataktig mineralitet.
Konsentrert og lang med smak av steinfrukt, smør, salt, nøtt og urter. En mektig vin som passer til mat.

Terningkast: 5 / 89 poeng

Suertes del Marqués El Esquilòn Listan Negro 2017 – Pris: 300,-
Produsent: Suertes del Marqués-Soagranorte
Spania, Tenerife, Valle de la Orotava
Listan Negro 100%

Lys rød på farge, og relativt svak duft. Rips, jordbær og sure kirsebær, samt røyk, urter, pepper og grønn stilk. Godt balansert med grønne tanniner. Jordbær, urter, røyk og flint.Den grønne stilken kommer også igjen sammen med en tørr trefinish.

Terningkast: 4 / 85 poeng

Dom. Drouhin Dundee Hills Pinot Noir 2019 – Pris: 498,-
Produsent: Domain Drouhin Oregon
USA, Oregon, Dundee Hills
Pinot Noir 100%

Lys rød på farge. Relativt svak men elegant duft av søtlig frukt og røde bær (jordbær, rips og kirsebær). Den litt søtlige frukten minner om plommer eller sviskegrøt, og i tillegg fant vi litt krydder, lær og røde blomster.
I munnen er den bløt og frisk med ganske markant kryddersmak, samt fat (vanilje), urter, kirsebær og jordbær. Kompleks og god, men litt for dyr.

Terningkast: 5 / 91 poeng

Etter vinsmakingen fikk vi en bonus ost- og vinkombinasjon.
Chardonnay fra Jura sammen med smeltet Mont d’Or ost. En klassisk kombinasjon fra dette spennende området i Frankrike som vi tidigere har hatt som tema. En nydelig kombinasjon!

Cotes du Jura Les Prémices 2019 – Pris: 270,-
Produsent: Domaine Baud Génération 9
Frankrike, Jura
Chardonnay 100%

Nydelig duft av sherry, eple og nøtter.
Frisk med god munnfølelse!

Etter vinsmakingen avsluttet vi kvelden med reker, ost og vin!

Hos Morten

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.