Utvikling i vin

Kveldens viner

14. februar 2020

Denne kvelden hadde Tore invitert Lars Rune Aasland for å lære oss litt om hvordan vin utvikler seg ved lagring. Vi fikk smake vinene blindt for å få i gang en interessant diskusjon rundt druetype og vinene uten at vi var forutinntatte.
Kvelden startet med to Chablis Premier Cru med 10 år forskjell i lagring. Vi fortsatte med to Barbera med nesten samme alder, men som viser forskjell på modernister og tradisjonalister i Piemonte. Til slutt fikk vi erfare hvordan Barolo utvikler seg over tid. Her var det over 50 år forskjell på lagringstid.

Duplessis Chablis 1er Cru Montmains 2007
Frankrike, Burgund, Chablis
Chardonnay 100%

Første vin klarte vi å identifisere som Chardonnay etter litt. Lys gyllen farge, god intensitet av sitrus, eple og noe fat (røyk). Saltaktig mineralitet / sjø i smaken. Konsentrert og lang ettersmak!

Terningkast 5

Duplessis Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017 – Pris: 350,-
Frankrike, Burgund, Chablis
Chardonnay 100%

Den ferske Chabis’en hadde my mer frukt i smaken! Eple, sitrus og tropisk frukt. Litt mindre konsentrasjon og kortere ettersmak enn 2007. Smak av sitrus, eple og urter. Mineralsk. Annerledes, men også veldig god!

Terningkast 5

Scarpa Barbera d’Asti Bogliona 2008 – Pris: 400,-
Italia, Piemonte, Barbera d’Asti
Barbera 100%

Dyp brunrød farge. God intensitet av røde bær (kirsebær) og noe fat. Fyldig og veldig frisk. Myke og behagelige tanniner. Smak av kirsebær, rips, svisker og krydder. Veldig god Barbera som representerer modernistene i Piemonte.

Terningkast 5

Flavio Roddolo Barbera d’Asti 2006 – Pris: 300,-
Italia, Piemonte, Barbera d’Asti
Barbera 100%

Andre Barbera representerer tradisjonalister i Piemonte. En helt annen stil! Lukter kjeller/mugg/lakk i begynnelsen, men etter at den får luftet seg kommer fruken mer frem, og den går litt mer mot stall/animalsk. Syrlig og en del tanninger. Lang ettersmak.

Terningkast: 4

Anselma Giacomo Barolo Collaretto Riserva 2013 – Pris: 600,-
Italia, Piemonte, Barolo
Nebbiolo 100%

Her er det mye som skjer! Lukter svisker, rips, bringebær, roser og gamle møbler/tjære. Veldig god fylde, og lang ettersmak! Svisker, anis/lakris, tjære og sopp i smaken.

Terningkast 5

Pio Cesare Barolo 1961 – Pris 1300,-
Italia, Piemonte, Barolo
Nebbiolo 100%

Etter flere timer lufting fikk vi smake en godt lagret Barolo. Lys saft/rosé-aktig farge. Intens og overraskende fruktig lukt. Jordbær, nyper og roser. Konsentrert og lang ettersmak! Nypete, urter og blomster i smaken. Veldig elegante tanniner.

Terningkast 5

Vi lærte mye om utvikling i vin denne kvelden! Lars Rune har mye kunnskap og erfaringer som han delte med oss, noe som vi setter stor pris på!
Tore disket opp med et ostebord med nok kalorier til å holde ut februar! Nydelige viner og oster sammen med gode historier ut over kvelden!

Hos Tore

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.