Brunello di Montalcino

Kveldens viner

30. september 2020

Svein Erik og Karl Petter var med på spesialsmaking av Brunelloviner med Stavanger Vinforum på Gaffel og karaffel i Stavanger.
Flaskene kom fra kjelleren til Nils som igjen har handlet mesteparten i Siena. Flere av vinene har fått litt alder etter lagring i kjelleren.

Vinene i smakingen er alle fra Montalcino sør i Toscana, men to av dem er «rosso di Montalcino» som er «lillebroren» til Brunello. Alle disse er laget på Brunello-druen som er en klone av Sangiovese Grosso.
Til sist fikk vi 2 bonusviner som kom fra Portugal.

Roberto Cipresso 2013
Pris ca 600kr

Kveldens første var en Brunello i moderne stil. Røde bær og litt animalsk på lukt. Veldig fruktig smak dominert av kirsebær. God syre og en del tanniner. Ganske lang ettersmak.

Terningkast: 4

Il Poggione 2010
Pris ca 350kr

Andre vin var litt lukket i starten. God lukt av røde bær. Mer fat i denne, og voldsomt med tanniner. Lang ettersmak. Tåler 5-10år til.

Terningkast: 4

Lisini 2001
Pris ca 1000-1200kr

Vin nummer 3, og alderen er oppe i 19år. Her er det også litt frukt, mer mer sekundæraromaer. Sopp, nøtter, stall, lær, fat, tørket frukt og skogbunn. Fin syre og tanniner.

Terningkast: 5

Casanova di Neri 2001
Pris ca 4-500kr

Litt stikkende syrlig lukt. Funky! Tørket frukt, tobakk og svisker. Litt lukket i starten, men åpner seg fint etter hvert. Fine tanniner gir en tørr munnfølelse. God syre og lang ettersmak!

Terningkast: 5

Argiano 2001
Pris ca 400kr

Karl Petter’s favoritt for kvelden med tanke på pris! Lys rødbrun med lukt av tørkede kirsebær og noe animalsk. Fruktig smak med litt tobakk, fat og skogbunn. Mer finesse og fin syre. Finslepne tanniner.

Terningkast: 6

La Rasina 2001 «il Divasco»

Tydelig lukt av rosiner! Også litt fjøs og skog. Smak av tørket frukt, eik og vanilje. God syre og grove tanniner.

Terningkast 4

Altesino 2001
Pris ca 450kr

Frisk frukt, krydder og sopp på nesen. Kirsebær, plommer og pepper på smak. En ungdommelig vin med god syre og lang ettersmak.

Terningkast 5

Poggio di Sotto 2017 Rosso di Montalcino
Pris ca 780kr

Krisk frukt (kirsebær) og pepper. Frisk og ung med relativt lite tanniner. Veldig lettdrikkelig!

Terningkast 4

Poggio di Sotto 2017 Rosso di Montalcino
Pris ca 780kr

Litt mer utviklet enn 2017. Fortsatt friske kirsebær, men også litt stall og skog. Eik og vanilje. Medium ettersmak. Begge disse kunne fått 5 år til.

Terningkast 5

Poggio di Sotto 2015 Brunello di Montalcino
Pris ca 1400kr (2011 er på polet)

Lys rødfiolett. Denne lukter lite men behagelig. Frisk frukt og høy friskhet. Fine tanniner. Denne er alt for ung til å drikke nå, men den er allerede god.

Terningkast 5

Poggio di Sotto 2001 Brunello di Montalcino
Pris ca 1400kr (2011 er på polet)

Lys rød farge. Utviklet frukt – en utrolig god lukt! Smaken preget av utviklet frukt, nøtter, sopp og skogbunn. En frisk vin med fine tanniner og lang ettersmak.

Terningkast 6

Poggio di Sotto 1997 Brunello di Montalcino
Pris ca 1400kr (2011 er på polet)

Dyp brunrød. Moden frukt, sopp og skogbunn. På smake er den lett animalsk, moden frukt, fat, skogbunn og nøtter. Den er fortsatt fruktig, og utrolig frisk!

Terningkast 6

Quinta das Bageiras 2010
Pris ca 200
Portugal, Colheita

Bonusvin nummer 1. Dyp rødlilla vin. Stor munnfølelse som har en del animalske aromaer. Noe annet enn Brunello. Mye myke tanniner.

Terningkast 5

Quinta das Bageiras Avo Fausto 2017
Portugal, Colheita

Bonusvin nummer 2. Dyp rødlilla. Animalsk lukt. Fruktig vin med solbær og animalske toner. Trå tanniner.

Terningkast 4

En interessant smaking som viste oss variasjonene i Brunello. Mange virkelig gode viner! Vi så også at det finnes gode Brunelloer i det litt mer folkelige prissjiktet. Gode diskusjoner rundt bordet, og gode historier. Alt i alt en vellykket smaking!

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.