Reiser,  Vinsmaking

Vingårdsbesøk hos Domäne Wachau

Tirsdagen startet med en fin busstur tilbake til Dürnstein for å besøke Domäne Wachau. Der tok Simon Gattinger godt imot oss og guidet oss rundt både i åker, produksjonslokaler, slott og kjeller. Simon jobber hos Domäne Wachau i tillegg til å drive sin egen lille gård like i nærheten. Han har studert vinmaking og ønologi, og etter studiene har han jobbet hos flere produsenter rundt i verden. Han er en ung mann med mengder av kunnskap og engasjement som smitter!


Domäne Wachau er har derimot en lang historie i vinregionen Wachau. Det er et kooperativ som tar imot druer fra over 250 familier, og det er de samme familiene som står som eiere av kooperativet. Den totale størrelsen på vinmarker som leverer til kooperativet er ca 450ha, noe som utgjør ca 1/3 av all vinmark i Wachau (totalt ca 1350ha).

Slottet som stod ferdig i 1719 ble bygget litt utenfor byen av presten i Dürnstein for at det ikke skulle trekkes for mange paralleller mellom vingården og kirken. Gården het først Winzergenossenshaft Wachau, før det skiftet navn til Freie Weingärten Wachau, og til sist for ca 20 år siden tilpasset de seg det internasjonale markedet ved å kalle seg Domäne Wachau.

Mens vi gikk rundt i produksjonen og vinmarkene fikk vi mange detaljer om Wachau som område.
Selv om vinområdet ikke er så stort er der allikevel stor forskjell på mikroklimaet i regionen. Det er hele 1,5 grader celsius i forskjell mellom den vestlige delen (kaldest) og den østlige delen av Wachau, i tillegg til at det er stor forskjell på jordsmonnet.

Det produseres ca 95% hvite og 5% røde viner her, og det er Grüner Veltliner og Riesling som dominerer. Grüner trives best i litt «enkel jord» der røttene ikke må kjempe for mye for å vokse, jord som loss og sand. Riesling derimot trives i hard og steinete jord som gir motstand.
Reglene i Wachau sier blant annet at det ikke er lov til å tilsette sukker eller andre tilsetninger i mosten, og at alle druer må plukkes for hånd. Federspiel er en vin med medium kropp og alkoholnivå mellom 11,5 og 12,5% alkohol avb, mens Smaragd som regel har stor kropp og skal ha et alkoholnivå på over 12,5% alkohol.

I åkeren jobbes det mye med beskjæring for å få ideelle forhold for druene. Det er ønskelig med litt skygge for å beskytte mot den sterkeste solen, men ikke for mye. På skyggesiden av vinplanten ønsker de god luftsirkulasjon for å unngå skadedyr. De har også lov til å vanne, og den foretrukne metoden er drypp-irrigasjon. De siste årene har de vært mer plaget av hagl, så flere bønder har valgt å investere i netting for å beskytte plantene. Domäne Wachau har et team på 3-4 personer som reiser rundt til de forskjellige markene slik at bøndene kan konsultere med dem dersom de har spørsmål rundt arbeidet.

Innhøstingen skjer som nevnt for hånd, og sortering skjer i vinmarken. Siden det er så mange små vinmarker som er fordelt rundt i hele vinområdet har Domäne Wachau 3 hus der bøndene kan levere druer. Druene blir plukket i små kasser, men legges i større kasser for å transporteres til presshuset. Disse kassene blir tag’et med små elektroniske brikker slik at informasjon om vinmark og bonde med mer følger druene hele veien. I presshuset tas det prøver av druene som de måler for sukkerinnhold, syre med mer. Bøndene får betalt etter kvalitet på druene og innsatsen som de legger ned i arbeidet i vinmarken. Druer fra en vinmark i terrasse får de for eksempel mer betalt for enn en flat vinmark. Presshuset er veldig moderne og automatisert, og de har hele 8 presser.

Kjelleren til Domäne Wachau er meget spesiell. Den ligger under slottet og nedover helt til det mer moderne butikklokalet – under vinmarken «Kellerberg» som har fått navnet etter kjelleren. Denne vinmarken er på 8ha, hvorav Domäne Wachau har ca 4ha, og druene lager vin av Smaragd-kvalitet. I kjelleren finnes det ca 15000 flasker med vin, hvor den eldste flasken er fra 1952. De har store eikefat i kjelleren som må settes sammen der nede siden det ikke er plass til å frakte dem inn hele. Et stort fat som settes sammen i kjelleren krever 5-6 mann i opp til 10 dager fra leverandøren. Det er en møysommelig jobb. 

De fleste vingårder har en «hobby» som de bruker litt tid på. Hos Domäne Wachau viste det seg å være beholdere av forskjellige typer. De har betong-egg, amfora, quevri fra Georgia, beholdere av granitt, og den meget spesielle uthulende marmorsteinen som rommer 600 liter med vin. Vinen «Steinwerk» kommer fra denne og granittbeholderne som de har i kjelleren.

Vel tilbake i butikken fikk vi plass i et smakerom der Simon hadde laget til en veldig systematisk og god smaking. Han serverte oss to og to viner sammen i de forskjellige kvalitetsklassene – en Grüner Veltliner og en Riesling i hver kvalitet. En interessant vinkling! Vi fikk også smake på deres mer eksperimentelle viner fra amfora og marmor, samt en forsterket vin (tilsatt sprit for å stoppe gjæringen), samt en druebrennevin.


Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2022
Drue: Grüner Veltliner 100%
Pris:  9,70 €

Lys strågul.  Fin fruktig duft av eple, sitrus og hvit pepper.
God syre og mye frukt i smaken også. Gul steinfrukt, eple, blomster og sitrus.

86 poeng


Domäne Wachau Riesling Terrassen 2022
Drue: Riesling 100%
Pris:  11,40 €

Lys strågul. Lukter steinfrukt (fersken), eple og blomst.
Høy syre! Sitron, eple og fersken. Medium- lengde.

88 poeng


Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Ried Kaiserberg 2022
Drue: Grüner Veltliner 100%
Pris:  14 €

Lys strågul farge. Duft av steinfrukt, eple og mineralitet.
I munnen har den god syre, medium kropp og god konsentrasjon. Smak av eple, sitrus, og hvit pepper.

88 poeng


Domäne Wachau Riesling Federspiel Ried Bruck 2022
Drue: Riesling 100%
Pris:  14 €

Lys gul. Meget god intensitet av steinfrukt, eple, mineralitet og urter.
Høy syre og god konsentrasjon i smak. Fersken, aprikos, eple og sitron. God munnfølelse.

89 poeng


Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Ried Kellerberg 2022
Drue: Grüner Veltliner 100%
Pris:  36 €

Medium strågul med en elegant duft av blomst, grønt eple og mineralitet.
Frisk smak med lett bitterhet i ettersmaken. Veldig krise munnfølelse. Smak av eple, pepper, grapefrukt og saltaktig mineralitet. Denne har ligger 6mnd på 2000l eikefat.

92 poeng


Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten 2022
Drue: Riesling 100%
Pris:  36 €

Denne vinmarken vokser i terrasser helt ned i Donau. Her er det mye löss som gjør at Riesling trives godt. Fargen er medium gul og vinen har en intens duft av steinfrukt, eple, sitron og mineralitet. 
Konsentrert vin med god struktur. Frisk vin med lang ettersmak. Smak av steinfrukt, ren sitron, eple og salter.

94 poeng


Domäne Wachau Grüner Veltliner Steinwerk Spitzer Graben 2022
Drue: Grüner Veltliner 100%
Pris:  17 €

Dette er vinen som har lagt på marmor og granitttanker. Et av eksperimentene i kjelleren.
Medium gul farge. Medium intensitet, og lukten her er mest mineralitet og mindre frukt. I munnen er det medium+ syrlighet, struktur og lengde. Mye mineralitet (flint), litt eple og sitrus på smak.

89 poeng


Domäne Wachau Gemischter Satz Smaragd Uralt-Reben 2022
Drue: Field blend
Pris:  26 €

Nok en eksperimentell vin. Druene er en field blend av druer fra en vinmark som er mer enn 60 år gammel.
Medium- gulfarge. God intensitet av urter (mynte?), fat, røyk, mineraler og eple. God munnfølelse med tanniner og mye urter. Interessant vin!

89 poeng


Domäne Wachau Müller Thurgau MTX 2022
Drue: Müller Thurgau 100%
Pris: 17 €

Dette er en naturvin som har spontanfermentert i betongegg.
Medium gul farge. Lukter litt søtlig av gul steinfrukt og gult eple. Lett oksidert. Rund munnfølelse med god syre og tanninstruktur. Gul frukt og urter i smak.

88 poeng


Domäne Wachau Riesling Amphora 2021
Drue: Riesling 100%
Pris: 26 €

Denne har lagt i 600l amforaer med skall uten filtrering.
Medium gul grumsete. Lett oksidert med duft av sitrus, eple og urter. 
Rund og tanninrik struktur. Smak av eple, urter og litt bitter sitrus (grapefrukt).

86 poeng


Domäne Wachau Grüner Veltliner V.D.N. 2022
Drue: Grüner Veltliner 100%
Pris:  23 €

Dette er en fortified wine – altså en vin som er tilsatt druebrennevin for å stoppe gjæringen før sukkeret er fermentert. Alkoholnivået er 16,5%
Lys strågul farge. Lukter litt alkohol, men ikke for mye, i tillegg til lakris og urter. Søt med stor munnfølelse. Smak av tørket frukt, honning og steinfrukt.

88 poeng


Domäne Wachau XA22 Grüner Veltliner Weinbrand
Drue: Grüner Veltliner 100%
Pris:  38 €

XA22 står for at snittalderen på innholdet er 22år gammelt. Dette er en brandy. Mørk gul farge. Lukt av alkohol urter og nøtter.


Etter smakingen hoppet vi rett på bussen og reiste mot Nikolaihof som var vårt neste planlagte besøk. Vi satt igjen med mange inntrykk fra nok et flott vingårdsbesøk!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.