Reiser,  Vinsmaking

Vingårdsbesøk Schloss Gobelsburg

Vi ble godt mottatt av Stephan hos Weingut Schloss Gobelsburg. Slottet og vingården har en lang historie som strekker seg tilbake til 1074 da det ble bygget et befestet slott på området. Hvis vi beveger oss noen år frem i tid til 1171 ankom en Cistercienser-orden og munkene der begynte med vinproduksjon. Siden den gang har de laget vin her. I 1725 bestemte grev Otto seg for å renovere slottet barokkstil, noe som holdt på i 15 år. Dette arbeidet ble så dyrt at familien var på konkursens rand, og de måtte selge eiendommen. Munkene som da trengte mer land kjøpte gården, men de hadde ingen interesse for slottet. Det ble derfor stående tomt i flere år frem til produksjonslokalene til munkene ble ødelagt i en brann, og de flyttet produksjonen sin inn i kjelleren på slottet. 

I 1955 var det broder Berthram som hadde ansvaret for vinproduksjonen i ordenen, og han satte på ny i gang med å pusse opp slottet. Broder Berthram var flink til markedsføring. Før messe fylte han opp en flaske med gårdens vin, og etter messen tok han med seg denne til baren over gata. Denne ble delt ut gratis til gjestene, og han så at dette falt i smak. Han begynte derfor å fylle vin på flaske som han merket med «Messwein» (kirkevin), og dette ble en salgssuksess. I 1960 tok han kontakt med de nyoppførte Hilton-hotellet i Wien og fikk dem til å selge vinene til gården. Dette ble stor suksess, og den dag i dag er Schloss Gobelsburg å finne på Hilton-hoteller verden over. 

Etter vinskandalen på 80-tallet var det vanskelig å selge Østerrisk vin selv for seriøse produsenter som ikke hadde jukset med vinen, og munkene vurderte å selge gården. Til slutt endte de opp med langtids-leasing i stedet for, og via Willy Brundlmayer fikk Michael Moosbrugger kontakt med ordenen som valgte å leie ut til ham i 1996. Det er fortsatt familien Moosbrugger som driver gården i dag.

Gården har i dag 85ha vinmark hvor de dyrker Gruner Veltliner (ca 50%), Riesling (ca 25%) og forskjellige rødvinsdruer (ca 25%). De har ca 40 heltidsansatte, og i tillegg en del sesongarbeidere og trainees fra flere land. Filosofien deres er å fremme terroir (klima, geologi, kultur og vinmaking) fremfor druetyper. De velger for eksempel druetype ut fra jordsmonn fremfor etterspørel, og har flere viner der de ikke fremmer druetype på etiketten.


Elven Kamp er viktig for mikro-klimaet på gården. Den kommer fra kaldt land i nord, og fører til lavere temperatur i området. Samtidig er elven så liten at den ikke klarer å kjøle ned store områder når det er varmt. Dette gir varme dager og kalde netter, noe som igjen fører til modne viner med en stram syrestruktur. Kamptal er blant annet store på musserende viner siden basevinene har høyt syrenivå.


De bruker ca 10 måneder på innhøstingen, og i år (2023) ble de ferdige 10. november – dagen før vi var på besøk. De plukker alltid i 20kg kasser for at det ikke skal bli så høyt press på de nederste druene. Slik klarer de å bevare hele klaser uten at de blir knuste før pressingen. De starter med sortering allerede i vinmarken, og fortsetter i produksjonslokalet der de har 3 pnaumatiske presser og en vertikalpresse (bucket press) som de bruker til forsiktig pressing av sine fineste viner. Siden de har så mange presser slipper de opphold i produksjonen, og de får presset druene med en gang de kommer inn i produksjonslokalet.


I kjelleren har de både ståltanker og fat. Ståltankene bruker de til sine enkleste viner, mens de tradisjonelle vinene både fermenteres og modnes på eikefat av Østerrisk eik. Vinene som har lagt på ståltank får skrukork, mens vinene som ligger på fat får ekte kork. Selv om de enkle vinene som regel drikkes når de er unge vil de tåle opp til 10 år på flaske.


Når det gjelde modning gjelder følgende:
Village-viner: 5 mnd
Enkeltvinmarksviner: 10 mnd
Erste Lage: 18 mnd
Tradision: 3 år og 10 år

I kjelleren ligger temperaturen på 12-15 grader, og det er ingen kunstig kjøling her. Men siden det kun er naturlig kjøling varierer temperaturen en del i de forskjellige rommene, og de har derfor vogner med hjul under hver tønne for å lettere kunne flytte vinene til rom der temperaturen er ideell. 


Schloss Gobelsburg Brut Rosè
Pinot Noir, St.Laurent, Zweigelt
Pris: 27€

Denne ble servert mer som en velkomst som vi hadde i glasset mens vi ble ønsket velkommen og fikk litt av historien til slottet.
Lys rosa farge med lukt og smak av røde bær og bakverk
89 poeng


Schlosskellerei Gobelsburg Messwein 2022
Gruner Veltliner
Pris: 10,8€

Dette er basisvinen til Schloss Gobelsburg. Broder Berthram sin messevin.
Lys strågul med duft av blomster, urter og eple. Høy syre!
86 poeng


Schloss Gobelsburg Brut Reserve
Riesling, Gruner Veltliner, Pinot Noir
Pris: 25€

Lys gul farge, Duft av friske epler, sitrus, urter og kjeks.
Fine bobler og god syre. Krisp med rene smaker av eple, sitrus og boller. Elegant!
88 poeng


Schloss Gobelsburg Blanc de blanc
Chardonnay, Welschriesling, Gruner Veltliner
Pris: 31€

Lys strågul. En strukturert men rund duft av gult eple, urter og bakverk.
Høy syre og utholdne bobler! En smak av grønne epler, sitron og mineralitet. Krisp og ren smak!
92 poeng


Schloss Gobelsburg Urgestein 2022
Riesling
Pris: 11,40€

Lys strågul farge og god intensitet. Duft av blomster, steinfrukt og eple.
Høy syre og smak av sitrus, steinfrukt og eple. God stofflighet. En flott terrassevin med litt røkt skinke ved siden av.
88 poeng


Domæne Gobelsburg Kamptal 2022
Gruner Veltliner
Pris: 11.80€

Lys gul farge og behagelig duft  av gul frukt, sitrus, saltaktig mineralitet, stikkelsbær, blomster og eplekjerne.
Høy syre og god stofflighet. Sitrus, eple, krydder og lett bitter utgang.
89 poeng


Schloss Gobelsburg Langenlois 2022
Gruner Veltliner
Pris: 14,60€

Lys strågul. Lukt av gul steinfrukt, eple, sitrus, hvit blomst og mineraler.
Rund og fin, men med god syre. Aromatisk duft av eple, steinfrukt, mineralitet (sand), krydder (hvit pepper) og litt bitterhet i avslutningen. Lang ettersmak!
92 poeng


Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz 2022
Gruner Veltliner
Pris: 18,10€

Lys mot medium dybde og gul farge. Lukter fersken, gult eple, honning, mineralitet og stikkelsbær.
God fylde og munnfølelse med rund smak av gul steinfrukt, mineralitet, honning, krydder og grønne urter. Lang ettersmak. En vin med ryggrad dette! Dette er en vinmark der det er 20-30cm löss (steinstøv) over grus. En vin som vil passe fint til krabbe.
93 poeng


Schloss Gobelsburg Ried Renner 2021
Gruner Veltliner
Pris: 27€

Medium gul farge. Moden frukt med duft av fersken, eple, tropisk frukt, hvit pepper og blomster.
En konsentrert vin med stor munnfølelse. Fyldig med fin syre. Moden gul frukt, mineralitet/salt og grapefrukt som gir en lett bitter utgang. Balansert og fin vin.
Denne har vokst i dyp löss med granitt og skifer.
94 poeng


Schloss Gobelsburg Ried Gaisberg Riesling 2021
Riesling
Pris: 22€ for halvflaske

Lys strågul. Medium intensitet av sitron, stikkelsbær, steinaktig mineralitet, og grønt eple.
Krisp og slank. Medium+ syre. Aprikos, mandarin, eple og petroleum på smak. Medium lengde.
91 poeng


Schloss Gobelsburg Heiligenstein 2021
Riesling
Pris: 26€

Lys mot medium strågul. Mild og elegant duft av eple, steinfrukt, sitrus, mineralitet, honning og toast. Kompleks vin med høy syrlighet. Veldig mineralsk smak med eple, sitron, krydder og honning.
93 poeng


Schloss Gobelsburg Tradision Heritage Cuvèe 3 jahre Edition 851
Gruner Veltliner 80%, Riesling 20%
Pris: 60€ for magnum

En blanding av flere årganger med base på 2019 (5% 2017 og 10% 2016). Edition 851 betyr at blenden var laget i husets 851. år med produksjon.
Lys gul. God intensitet av aprikos, fersken, honning, eple og sitrus.
God munnfølelse med en del stoff. Steinfrukt, eple, sitrus og krydder. Lang ettersmak med litt bitterhet.
92 poeng


Schloss Gobelsburg Tradision Heritage Cuvèe 10 jahre Edition 851
Gruner Veltliner 80%, Riesling 20%
Pris: 89€

Medium gul farge. Intens duft av steinfrukt, smørkaramell, petroleum, tørket frukt og honning.
God syrlighet. Smak av eple, tørket frukt, honning og nøtter (brente mandler). Lang!
94 poeng


Schloss Gobelsburg Pinot Noir Reserve 2020
Pinot Noir (Blauburgunder)
Pris: 33€

Lys rød/rødbrun. Lukt av kirsebær, jordbær og pepper.
Medium+ syre. Lett bitterhet med smak av kirsebær, jordbær, urter og vanilje.
89 poeng


Schloss Gobelsburg 2012 Vintage sparkling
Pinot Noir, Riesling, Gruner Veltliner
Pris: 79€

Denne har lagt 10 år på bunnfall.
Lys gul/strågul. God intensitet med en del autolyse. Brioche, nøtt, røyk/toast, røde bær og eple.
God syrlighet med fin mousse som varer lenge! Smak av kjeks/brioche, toast, nøtter, eple og sitrus. En kompleks vin med veldig lang ettersmak!
95 poeng


Schloss Gobelsburg Auslese 2017
Gruner Veltliner
Pris: 15,40€ (37,5 cl)

Dessertvin med 150g restsukker.
Medium gul farge med en sursøt duft av aprikos, sitrus og honning.
Høy syre og smak av tørket frukt og krydder.
88 poeng


Schloss Gobelsburg Beerenauslese 2017
Riesling
Pris: 29€ (37,5 cl)

Dessertvin med 180g restsukker.
Klassisk duft av botrytis, blomster, honning, tørket frukt (aprikos, fersken) og petroleum.
Høy syre som balanserer sødmen. Smak av honning, tørket frukt, sitrus, eple, petroleum og nøtter.
93 poeng


Schloss Gobelsburg Eiswein 2022
Gruner Veltliner
Pris: 45€

Lys gul på farge. Fruktig og slank duft av bakt eple, pære, steinfrukt og honning.
Høy syre og smak av ren frukt. Eple og honning.
90 poeng


Det var en intensiv og utrolig innholdsrik smaking! Vi fikk mye interessant informasjon underveis, og Stephan var utrolig flink til å presentere vinene for oss. Mange av vinene er tilgjengelige på vinmonopolet i Norge gjennom importøren Red & White AS.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.