Pinot Gris / Pinot Grigio

26.05.2018

Denne lørdagen hadde vi vinsmaking på terrassen til Karl Petter. Vi smakte 4 Pinot Gris / Grigio etter et opplegg anbefalt i boken «Vin til folket», før vi avsluttet med en joker fra Portugal. Etter vinsmakingen fikk vi med oss Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid før vi avsluttet kvelden på terrassen.

Vin nummer 1 og 2 ble smakt mot hverandre. Fyldig, fet og fruktig (Alsace) mot lett frisk og nøytral (Oregon):

Trimbach Pinot Gris Réserve Personelle 2013 – Pris: 359,-
Frankrike – Alsace
Pinot Gris 100%
God itensitet med lukter av Petroleum/mineralsk, honning, krydder, grønne epler, pære og aprikos. Fet, oljete munnfølelse. Honning, aprikos, og melon i smak. Ganske frisk. En stor og spennende vin, men nokså dyr. Bikket allikevel over på 5.

Terningkast 5

Eyrie Pinot Gris 2015 – Pris:220,-
USA – Oregon
Pinot Gris 100%
Mange spennende lukter i denne. Lukter bl.a. popcorn (malolaktisk gjæring), sitrus, petroleum, oregano og asparges. Ikke fullt så mye å finne i smaken; Sitrus, pære og anis. Dette var også en veldig god og relativt kompleks vin. Ikke fullt på høyde med den første, men en del rimligere.

Terningkast 5

Vin nummer 3 og 4 ble også smakt mot hverandre: ung, enkel og endimensjonal (Veneto) mot lagret, nyansert og kompleks (Friuli).

Zenato Pinot Grigio 2016 – Pris:149,-
Italia – Veneto
Pinot Grigio 85%, Chardonnay 15%
En mindre kompleks vin. Lukter sitrus, gress/vegetal og eple. Ganske frisk vin med liten kropp. Sitrus og eple i smaken. Dette er en veldig god terrassevin for de ukompliserte sommerkveldene 🙂

Terningkast 4

Scarbolo Ramalto XL Pinot Grigio 2014 – Pris:260,-
Italia – Friuli
Pinot Grigio 100%

En meget spesiell vin. Oransjegul i fargen. Dette kommer av at vinen har modnet på skall i 2 uker etter gjæring. Denne fargen er typisk for Pinot Grigio på grunn av fargen på skallet. En kompleks vin med mange lukter: Brie-ost/tåfis, asparges, sardiner i olje, grapefrukt og honning. Stor oljete munnfølelse med smaker av melon, nektarin, sitrus, grapefrukt og bringebær.

Terningkast 4

Den siste vinen var en bonusvin:

Colares Chitas 1999 – Pris:300,-
Portugal – Colares
Ramisco 100%
Du kan se på den brunlige fargen at dette er en vin som har vært lagret en tid. Umiddelbar reaksjon er at denne lukter som portvin. Dette er da også en produsent som er kjent for sin portvin. Lukter ellers av plommer, lær og moden frukt. Smaker av fruktstein, sviske, lær og urt. Litt bitter.

Terningkast 4

Etter vinsmakingen ble det altså Champions League finale med vin, ogst og spekemat!

Hos Karl Petter

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.