Tysk aften - Kurs om tysk vinproduksjon

 

28. Oktober 2015

Vi traff Janne Bendiksen fra Stavanger vinforum under Stavanger vinfest / vintoget. Hun har jobbet hos Deutsches Weininstitut og kan en del om tyske viner, distrikter, produksjon, druesorter, klassifisering osv. Vi fikk presentert en omfattende presentasjon om temaet sammen med smaking av 7 viner som hun hadde med seg. Alt i alt en spennende tysk aften med mange gode viner.

  1. 1.Von Buhl Riesling Brut 2013 - Pris: 285,-

Tyskland -

Riesling 100%

Et nytt bekjentskap for de fleste av oss. Musserende vin fra Tyskland, eller Sekt som den heter er laget på tradisjonell metode (Champagnemetoden). Veldig frisk! Epler og sitrus. Grapefrukt. Mye bobler som varer lenge. Rund smak av gjærbakst (autolyse). Prisen kan kanskje vanskelig forsvares mot en Cremant i samme prisklasse, men absolutt en god vin...
  1. 2.Horst Sauer Eschendorfer Furstenberg Silvaner 2012 - Pris: 199,-

Tyskland - Franken

Silvaner 100%

Silvaner var også et nytt bekjentskap for flere, men det var flasken som tok den første oppmerksomheten. Denne type flaske er typisk for Franken. God intensitet av bl.a. epler, gress og asparges. Lang ettersmak! Rund og litt tam smak sammenliknet med lukten. Lettdrikkelig og kanskje litt «vannaktig». Blomster og gress/vegetal smak.

3. Georg Mosbacher Riesling trocken 2014 - Pris: 125,-

Tuskland - Pfalz

Riesling 100%

Trocken = Tørr.

Relativt svak lukt med spennende komponenter. Fruktig og vegetal.

Smaken var derimot ganske konsentrert. God syre, og ganske lettkjennelig Riesling. Ikks fulft så spennende på smak, men god!

4. Georg Mosbacher Forster Musenhang Riesling trocken 2013 - Pris: 215,-

Tyskland - Pfalz

Riesling 100%

Litt anonym lukt, men gjenkjennelig som Riesling. Litt tropisk. Ganske konsentrert smak og lang ettersmak. Mer utviklet enn forrige vin.5. Groebe Kirchspiel Riesling GG 2014 - Pris: 275,-

Tyskland - Rheinhessen

Riesling 100%

Intens lukt. Grønt eple og sitrus. Konsentrert lang ettersmak. En ganske tørr riesling. Noe mineralsk.


6. Joh. Jos. Prum Wehlender Sonnenuhr Kabinett 2011 - Pris: 175,-

Tyskland - Rheinhessen

Riesling 100%

Her fikk vi den lett gjenkjennlige regntøy (petroleum)-lukten, sammen med frukt.  Kanskje litt aprikos? Ganske søt reisling. Veldig lettdrikkelig, nesten som saft.


7. Weingut Friedrich Becker Spatburgunder Kalkgestein 2009 - Pris: 350,-

Tyskland - Pfalz

Spatburgunder 100%

Ikke mange av oss som hadde drukket tysk rødvin før heller... Denne hadde god intensitet. Fruktig og animalsk. Krydder/pepper i smaken, sammen med animalsk. Lett, men kompleks og spennende. Du finner mye spennende vin i denne prisklassen, men dette var også et spennende bekjentskap.
Hos Ivar