Vinsmaking

Verden rundt med Sauvignon Blanc

Joa Vinklubb har holdt vinsmakinger i 14 år nå, men enda ikke hatt en smaking dedikert til Sauvignon Blanc! Dette bestemte Tore seg for å gjøre noe med, så han handlet viner fra 5 kontinenter (4 hvis du insiterer på at Amerika ikke er delt).
Sauvignon Blanc er den tredje mest dyrkede hvitvinsdruen i verden med stadig økende popularitet. Det er en aromatisk drue med grønne aromaer som stikkelsbær, gress og asparges. I ekstreme tilfeller lukter den sterkt av solbærblad, noe som veldig mange forbinder med lukten av kattepiss. Dette blir ofte brukt mot druen blant vinkjennere som ikke er så glad i viner laget av Sauvignon Blanc.
Opprinnelig kommer druen fra Bordeaux der den sammen med Cabernet Franc er foreldrene til verdens mest populære rødvinsdrue Cabernet Sauvignon. Loirde-dalen har tradisjonelt blitt regnet som det beste voksestedet til Sauvignon Blanc, men på 1980-tallet skjedde det en revolusjon når det gjelder behandling av druen i den nye verden. Både i USA, Australia og New Zealand begynte de å eksperimentere med blant annet modningsgrad (plukketidspunkt), fatbruk og nyskapende arbeid i kjelleren.
Det er ikke til å stikke under en stol at enkelte medlemmer i klubben har vært skeptiske til viner av denne druen, og nå kom muligheten til å enten bygge under eller rive ned denne skepsisen!

I am Sauvignon Blanc 2022 – Pris: 110,-
Produsent: Cramele Racas
Romania, Recas
Sauvignon Blanc 100%

Lys gulgrønn farge og en nesten intens duft av pæredrops, asparges, gjær og stikkelsbær. Det er noe som er litt feil med lukten i denne vinen – selv om vi tror den skal være slik. I munnen har den syntetisk fruktsmak av stikkelsbær, pære, gress og tomatstilk. Ubalansert og med vannete munnfølelse.

Terningkast: 3 / 79 poeng


Terra Pura Sauvignon Blanc 2021 – Pris: 150,-
Produsent: Matetic Vineyards
Chile, Aconcagua
Sauvignon Blanc 100%

Lus gulgrønn farge. God intensitet med dufter av asparges, urter, solbærblad, eple/pære og noe tropisk (fersken). En litt intens syrlighet og stor konsentrasjon. Eple, stikkelsbær, urter, solbærblad, lime, grapefrukt, krydder og chili. Et litt spicy bitt i ettersmaken!

Terningkast: 4 / 83 poeng


Visio Vintners Sauvignon Blanc 2021 – Pris: 165,-
Produsent: Liciacept
Sør-Afrika, Western Cape
Sauvignon Blanc 100%

Denne har litt forsiktig og elegant duft. Her er det flint, røyk, sitrus, steinfrukt, stikkelsbær, nestle og gule fruktaromaer. I munnen er den balansert med en saltaktig mineralitet, røyk, nestle, eple, lime, stikkelsbær, fersken og grapefrukt.

Terningkast: 4 / 85 poeng


Greywacke Wild Sauvignon 2020 – Pris: 262,-
Produsent: Greywacke Vineyards
New Zealand, Marlborough
Sauvignon Blanc 100%

Lys gul. God intensitet av eple, stikkelsbær, nestle, tørt høy, fersken, sitrus, fat (røyk) og nøtter. Noe balsamisk toner. I munnen har den rene smaker av fersk frukt og flott balanse. Stikkelsbær, eple, sitron, lime, fersken, mineralitet, røyk og nøtter. En elegant og behagelig vin! Lang ettersmak.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Gamble Family Vineyards Sauvignon 2020 – Pris: 290,-
Produsent: Gamble Family Vineyards
USA, California, Napa Valley
Sauvignon Blanc 100%

Lys gul farge og god intensitet. Lett reduktiv duft. Asparges, fersken, sitrus, honning, malt og røyk (fat). Ganske kompleks smak av sitron, grønne stikkelsbær, chili, moden kiwi, malt, røyk/flint og urter. Litt antydning til litchi og banan. God og kremete munnfølelse.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Dom. de la Villaudière Sancerre 2022 – Pris: 260,-
Produsent: Jean-Marie Reverdy
Frankrike, Loire, Sancerre
Sauvignon Blanc 100%

Lys gul på farge. Har er vi tilbake til en vin som ikke har lagt på fat og som har rene smaker av pære, hylleblomst, litchi, sitrus, ananas, gjær, nestle og urter. På smak finner vi en god salataktig generalitet, sitron, eple, grapefrukt, melon og urter. En del tørrstoffer som gir tørr avslutning.

Terningkast: 5 / 87 poeng


Sauvignon Blanc viste seg fra mange sider i kveld! Den enkle litt syntetiske smaken i I Am er populær hos mange, og selger mange liter som BiB i Norge. Den lave prisen hjelper nok på, og mange foretrekker den tydelige og ukompliserte smaken. De litt mer eikene smakene i vinene fra USA og New Zealand gir en rik og kompleks smak som vi i panelet likte veldig godt. Matvennlig viner som vil takle alt fra salater, skalldyr og lyst kjøtt. Sancerre og vinene fra Chile og Sør-Afrika har en grønn stil med rene fruktaromaer og høy syre. Dette er en mer klassisk Loire-stil som veldig mange foretrekker.
Alt i alt fikk vi et godt bilde av hva Sauvignon Blanc kan levere. Ingen av vinene hadde den utpregede lukten av solbærblad selv om vi fant aromaen i flere, men vi kjenner jo til den type viner fra New Zealand.
Ble vi overbevist? Som karakterene viser ble det både og. Det positive med druen er at den kan lage viner i mange forskjellige stiler, men det er kanskje også svakheten? Du vet som regel ikke hva du får når du kjøper en flaske SB, noe som gjør det til en risikosport…

Etter smakingen fikk vi som vanlig servert mengder med gode smakebiter av Tore. Asparges er ofte anbefalt til SB, og Tore hadde tilberedt Asparges både naturelle og rullet i spekeskinke.

Hos Tore

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.