Silvaner

12. juni 2020

Inspirert av Kjells Vinkjeller og facebooksida «Vin» valgte vi denne gangen å smake på viner laget av druen Silvaner, eller Sylvaner som den heter utenom Tyskland. Svein Erik kjøpte inn 4 tyske og 2 franske viner. Silvaner var tidligere den mest dyrkede druen i Tyskland, men fikk et dårlig rykte etter å ha blitt brukt som hoveddrue i tyske bulk-viner på 50 og 60-tallet. I dag utgjør Silvaner kun 5% av vindruene som dyrkes i Tyskland. Utenom Tyskland er Sylvaner kanskje mest anerkjent i Alsace i Frankrike der vinene ofte har en litt annen stil.

Porzelt Klingenmünster Silvaner Muschelkalk 2017 – Pris: 220,-
Tyskland, Pfalz
Silvaner 100%

Lys grønngul farge med god intensitet av gult eple, pære, tropisk frukt, honningmelon, asparges, nyper og skifer. God munnfølelse. Grønn smak av blomster, urter, epleskall og gress. Litt bitter, men balansert.

Terningkast: 4

Porzelt Klingenmünster Kirchberg Silvaner 2015 – Pris: 309,-
Tyskland, Pfalz
Silvaner 100%

Klar gyllen farge. Intens duft av honningmelon, moden gul frukt, pære, aprikos, honning og litt petroleum. Konsentrert smak med god lengde. Kremaktig munnfølelse med smaker av honningmelon, krydder, blomster, roser, tropisk frukt, eple, noe mineralsk og honning.
Meget velbalansert og fantastisk god!

Terningkast: 6

Engel Renaissance Sylvaner Vieilles Vignes 2018 – Pris: 214,-
Frankrike, Alsace
Sylvaner 100%

Her er det en helt annen duft preget av sitrus, krydder, blomster, pære, smør, mandel, gjær, anis, petroleum og gult eple. Konsentrert og lang ettersmak. Sitrus, urter, krydder, grapefrukt, roser og druestilk/stein.

Terningkast: 4

Boeckel Sylvaner Zotzenberg Grand Cru Villes Vignes 2017 – Pris: 298,-
Frankrike, Alsace
Sylvaner 100%

Kveldens andre franske er fra den eneste Grand Cru vinmarken for Sylvaner i Alsace. Fin på nesen. Eple, melon, gjærbakst, salt/skifer, smør, krydder, vanilje og grapefrukt. En meget behagelig lukt.
Oljeaktig munnfølelse med smaker av sitrus, eple, krydder, smør, grapefrukt og honning. Fin balanse og behagelig ettersmak.

Terningkast: 5

Fürst Pur Mineral Silvaner Trocken 2018 – Pris: 199,-
Tyskland, Franken
Silvaner 100%

Lys grønngul. God intensitet, med en grønn lukt av sitrus og eple. I smaken finner vi det samme; Sitrus, grønnt eple og noe tropisk frukt. Kan kanskje minne litt om Alvarinho? Dette er nok en god terrassevin!

Terningkast: 4

2Naturkinder Wilde Heimat 2016 – Pris: 350,-
Tyskland, Franken
Silvaner 100%

Oransjevin! Lys oransjegul farge. God intensitet med en litt «funky» lukt av appelsinskall, gjær, voks/stearinlys, kjeller, ølgjæring og smøreolje. Kan minne litt om eplecider. Konsentrert og lang ettersmak. Surt eple, appelsinskall, sukat, vørterøl, drueskall/stilk og frukt. En sær smak som nok kommer mer til sin rett som matvin.

Terningkast: 4

Silvaner / Sylvaner er et relativt nytt bekjentskap for vinklubben, men vi elsket den! Det var stor forskjell på de forskjellige vinene. Det er forskjell på stilen til de Tyske Silvanerne og de Franske Sylvanerne. Begge har gode viner, og viner som gjerne kan konkurrere med Riesling og andre hvitvinsdruer der ute. Absolutt et flott nytt bekjentskap!

Etter vinsmakingen ble det ostebord, god musikk og historier.

Hos Svein Erik.

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.