Arrangement

En smak av fremtiden – Ingvild Tennfjord

Majoriteten i vinklubben stilte nok en gang på vinsmaking med Ingvild Tennfjord på Gaffel og Karaffel i Stavanger. Denne gangen snakket Ingvild om fremtiden innen vin og vinmaking. Global oppvarming gjør at vinkartet endrer seg. Gamle vinland må legge om produksjonen, finne nye metoder, og kanskje plante nye sorter. På den andre siden popper det opp nye vinland som tidligere ikke har produsert vin på grunn av klima. I kveld smakte vi viner fra disse nye vinlandene.


Trius Brut – Pris; 250,-
Trius Winery
Chardonnay 70%, Pinot Noir 30% 
Canada, Ontario, Niagara

Vi startet kvelden med en musserende aperitiff fra Canada. Vi kjenner best til Okanagan Valley, men også på østkysten av Canada produseres det god vin. Denne er fra Niagara, på grensen til USA. Canada hadde en stor kvalitetsheving på 70-tallet. De dyrker vindruer nær vann der klimaet er litt mer stabilt slik at de ikke får så kalde vintre at vinplantene dør. Prisen på Canadisk vin er ofte litt høy, men denne rakkeren koster kun 250kr, noe som er innafor for en musserende på klassisk metode som har ligget 2 år på bunnfall.

Medium intensitet med duft av eple, pære, sitrus, honning og gjærbakst. Stikkelsbær og anis ble også nevnt. I munnen er det medium bobler og god syre. Grønne epler, sitron og gjærbakst. Lang ettersmak.

Passer til: Aperitiff, fårikål og krabbe.


Garzón Albarino Reserve 2021 – Pris: 193,-
Garzon
Albarino 100%
Uruguay, Øst-Uruguay, Maldonado

Vin nummer 2 er en kjenning fra vinklubben; Albarino fra Uruguay. I Sør-Amerika har det blitt produsert god vin i mange år. Argentina har gått foran med sin Malbec, og Chile har blitt kjent for å produsere grei kvalitet til en billig penge. Mellom der finner vi «dritten i midten» som Invild beskriver det. Det mellomste barnet som ikke får den oppmerksomheten det fortjener. Vinprodusentene i Uruguay gjorde et smart valg på 70-tallet; De satset på kvalitet fremfor kvantitet! Du får god kvalitet til riktig pris fra Uruguay.

God intensitet på denne. Inviterende og imøtekommende! Her kjenner vi pære, banan, gul frukt, melon, fersken, sitrus og solbærblad. Den har litt grønn lukt, og fremstår litt dropsaktig.
På smak kjenner vi igjen pæredrops, eple, sitrus, urter, stikkelsbær og litt bitterhet fra steinfrukt. Fin balansert syre og ganske lang ettersmak.


Gusbourne Guinevere Chardonnay 2017 – Pris: 390,-
Gusbourne Estate
Chardonnay 100%
England

Vi skulle egentlig ha en annen kjenning for vinklubben; Simpsons Gravel Castle, men denne lå innelåst i en batteritom Tesla i parkeringshuset – heldigvis! Ikke til forkleinelse til Simpsons som er en veldig god produsent, men denne vinen er et hakk opp på kvalitetsstigen!
I England har de også dyrket druer i mange år. Mange pensjonister plantet Chardonnay og Pinot Noir på hobbybasis i etterkrigstiden, og i 1976 fikk de endelig betalt; Modne Chardonnay-druer! Men det er de siste 10+ årene at produksjon og kvalitet har tatt av. I Norge kom engelsk musserende på markedet rundt 2014/2015, og i 2020 var Norge det viktigste eksportmarkedet til engelsk vin. Ikke bare musserende, men også hvit, rosè og rødvin fra England har meget god kvalitet.

God intensitet! Dette er en kompleks vin med lukt av eple, sitrus, smør/popcorn, grønne urter, hvite blomster, fiken og noe mineralsk. Det første vi la merke til i munnen er den gode syrligheten! Smak av grønt eple, nyperoser, vanilje, grapefrukt, smør, stikkelsbær min mineralitet. Avslutter med en dynamisk ettersmak (se Ingvild; vi lærer!) som varer lenge! En fantastisk god vin!

Passer til skalldyr, ovnsbakt kylling, krabbe og til date!


Ch. Kefraya Bretèches Rosé 2020 – Pris; 150,-
Ch. Kefraya
Grenache 15%, Cinsault 10%, Tempranillo 10%, Syrah 30%, Cabernet Sauvignon 35%
Libanon, Bekaa Valley

Rosèvin har en stor spennvidde fra de bleke og milde Provance-vinene på den ene siden til Piemonte-rosè på nebbiolo som har høy syre, en del snerp og god struktur. Denne vinen ligger midt imellom.
Lav til medium intensitet av røde bær (jordbær), vannmelon, roser, stall/lær og litt vanilje. På smak er det røde bær, røde epler, sitrus og lakris. Lett bitter. En behagelig vin med god struktur.

En flott vin til laksemiddagen.


Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2019 -Pris: 189,-
Thymiopoulos Vineyards
Xynomavro 100%
Hellas, Makedonia, Naoussa

Nok en god bekjent. Hellas er et gammelt vinland som har fått en renessanse de siste årene. Nærheten til hav gjør at viner som du ellers skulle tro var preget av kokt frukt heller blir friske viner med saltaktig mineralitet. Druene til denne vinen er dyrket i vulkansk jord.
God intensitet. Syrlige røde bær (kirsebær/moreller, skogsbær og rips), vanilje, svisker, urter og lakris/anis. I munnen kjenner vi den gode syren som er godt balansert med fine tanniner. Slank kropp med mye smak! Krydder, urter, nyperose og skogsbær.

Denne skal du servere til sopp! F.eks. sopprisotto eller soppbaserte pastaretter. «Endelig fredag! Sett på jazz»


Ingvild Tennfjord leverer igjen! Hun er underholdende og lærerik. Vi merket oss at nivået lå litt høyere på denne smakingen enn tidligere smakinger, noe som er naturlig da mange av deltagerne har vært med på smakinger med Ingvild før. Vi lærte i hvert fall mye denne kvelden, og vi koste oss med meget gode viner!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.