
Blindsmaking på Ramskår
Vi var 3 medlemmer av vinklubben som reiste på hytten til Svein Erik på Ramskår i Nord-Rogaland. Selv om godværsperioden var over koste vi oss i flotte omgivelser på hytta rett ved Førresfjorden. Vi fikk også tid til sightseeing på Visnes på Karmøy der Svein Erik hadde sin oppvekst, samt en tur til Haugesund.
Fredagen nøt vi reker og hvite viner, mens vi grillet nydelig lammekjøtt lørdagen. Det ble mange gode viner på turen, og lørdag hadde vi blindsmaking med 5 viner. Smaksnotater under.




Dom. Perceval Vin des Allobroges Rousanne 2015 – Pris: 250,-
Produsent: Dom. Perceval
Frankrike, Savoie, Vin des Allobroges
Druer: Roussanne 100%
En spesiell vin som har vært senket på 33m dyp i Lake Leman i ett år. I tillegg har den vært lagret hos Karl Petter i flere år før vi åpnet den på blindsmaking. Vinen har et tydelig oksidert preg og lukter i tillegg av aprikos, kvae, peppermynte, urter og honning. Det er noe sherry-aktig over duften. I munnen er den frisk med god konsentrasjon. Flint/røyk, urter, gul steinfrukt, sitrus og noe balsamisk. Godt med stoff.
Blindsmaking: Her var vi på gammel verden og middelhavet tidlig. Det ble snakk om Hellas og Frankrike, og hvite Rhône-druer ble også nevnt før fasit ble avslørt. Ikke værst! Alder var derimot ikke så lett å finne ut av, men det var enighet om at den hadde noen år i vertikal.
Terningkast 5 / 88 poeng

Soalheiro Primeiras Vinhas Alvarinho 2019 – Pois: 270,- (for 2023)
Produsent: Quinta de Soalheiro
Portugal, Minho, Vinho Verde
Druer: Alvarinho 100%
Medium gulgrønn farge. God intensitet av steinfrukt, blomst, honning, eple og urter. Frisk og fyldig med god balanse. Gule epler, sitron, lett tropisk, fersken, blomst og krydder. Godt med stoff.
Blindsmaking: Her var vi inne på kjølig område, lagret 5-10 år, og vi snakket om følgende druer: Chardonnay (gikk bort fra denne), Gruner Veltliner og Alvarinho. Vi var enige om at det ikke var Riesling. Vi gikk til slutt for Alvarinho. Bra!
Terningkast 6 / 89 poeng

Travaglini Gattinara 2018 – Pris: 310,- (for 2021 i dag)
Produsent: Giancarlo Travaglini
Italia, Piemonte, Gattinara
Druer: Nebbiolo 100%
Denne vinen er lys brunrød med litt brun kant. God intensitet av kirsebær, roser, urter, lær, våt skogbunn og tjære. I munnen er det første vi reagerte på den høye syren og tanninene. Røde bær (kirsebær), tjære, lær, skogbunn og blomster. Egentlig litt lett munnfølelse i begynnelsen, men med god konsentrasjon og veldig rent uttrykk.
Blindsmaking: Her var vi raskt inne på Nebbiolo fra Piemonte. Vinen har god konsentrasjon, så vi var inne på Barolo med litt alder. Når vi fikk vite prisen (som ikke rimer med Barolo) ble Langhe nebbiolo og Gattinara nevnt.
Terningkast 5 / 89 poeng

Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2011 – Pris: 610 (for 2018 i dag)
Produsent: Scarpa
Italia, Piemonte, Barbera d’Asti
Druer: Barbera 100%
Medium rød farge og intens duft av kirsebær, mørke bær, lær, lakk, sigarboks, skogbunn og integrert fat. Det lukter litt høy alkohol. I smak er det røde og mørke bær som moreller og skogsbær, lær, fuktig skogbunn, lakris, tjære, krydder, vanilje og fat. Lang og god ettersmak!
Blindsmaking: Her var vi raskt på gammel verden og litt varmt område. Frankrike, Spania og Italia ble nevnt. Druene Grenache og Sangiovese ble nevnt. På spørsmål om alder ble det sagt 2017-2019, så den har holdt seg godt. Dette er en annen klasse Barbera enn de vanligste til 200kr.
Terningkast 6 / 92 poeng

Weinert Pedro del Castillo red blend 2023 – Pris: 140,-
Produsent: Bodega Weinert
Argentina, Mendoza
Druer: Malbec 30%, Bonarda 70%
Medium rød med lilla kant. Lukter litt solbærtoddy, vanilje, eukalyptus, røde bær og urter. I munnen er det litt søtlig frukt (syltet frukt) som solbær og kirsebær. Bløt munnfølelse. Litt alkoholisk ettersmak. Ikke så kompleks.
Blindsmaking: Her var vi i nye verden med varmt klima. Sør-Afrika, Australia, California og Sør-Amerika ble nevnt.
Terningkast 4 / 84 poeng
Etter blindsmakinger tok vi de hvite vinene sammen med et lite ostefat. Den første vinen fra Frankrike passet ypperlig til osten, og Soalheiro gjorde seg heller ikke bort 🙂



Senere på kvelden tok grillet vi indrefilet av lam og nøt de røde vinen til middagen. Begge vinene fra Piemonte var god match til middagen.

Til slutt må vi nevne at vi hadde premiere på 2024-årgangen av Joasider, vår egenproduserte sider med epler fra Ramskår og Kirsebærhagen. Vi var meget fornøyde med resultatet fra både den perlende sideren og issideren som vi laget for første gang på denne årgangen!

Joasider Kronprins 2024
Råstoff: Kronprins 100%
Duft: gule epler, urter, karamell og blomst.
Smak: medium syre, lett bitterhet, fine forsiktige bobler. Eple, urter og karamell.
89 poeng

Joa Issider 2024
Råstoff: Aroma 65%, Kronprins 35%
Dyp guloransje. Dufter rent gult eple, «julekrydder» (nellik).
Høy syre! Eple, nellik, krydder, karamell, klementin. Flott balanse! Lang!
92 poeng
Vi er kanskje «litt» farget av at dette er egen produksjon 🙂 , men vi var meget fornøyd med resultatet!

