
Bli kjent med druen Barbera
Dette er en artikkel i serien «Bli kjent med …» der vi presenterer druer, vinstiler og andre tema som kan hjelpe nye vinelskere som ønsker å lære mer om vin. Artikler i serien samler vi på denne siden.
En av de mest populære vindruene i Norge er Barbera. Vinmonopolet er fullt av viner som er laget av denne druen, og polet på Sola har hele 38 Barbera i utvalget (11 av disse er boks eller pose).
Barbera stammer fra Piemonte som ligger helt nord i Italia, og de fleste vinene som er laget på denne druen kommer også herfra. Hvis du ser på utvalget i butikken heter de fleste enten Barbera d’Asti eller Barbera d’Alba. Det betyr at vinen er laget rundt byene Asti eller Alba, men det forteller også noe om stilen. Barbera d’Asti regnes for å være mer delikat og elegant, mens Barbera d’Alba er fyldigere og mer strukturert.
Viner laget på druen er kjent for å være fruktig med høy friskhet og moderat med tanniner. De mest typiske smakene fra en Barbera er sursøte kirsebær og mandel, noe som gir den gode fruktigheten samtidig som den har en litt bitter utgang. Det er en vin som er lettdrikkelig alene, men den passer også til en rekke lettere retter som for eksempel pasta eller hvit fisk. Barbera er en rødvin som ofte blir anbefalt til ribbe og pinnekjøtt for dem som absolutt ikke vil ha hvitvin.
Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2023

Produsent: Carussin
Område: Italia, Piemonte, Barbera d’Asti
Druer: Barbera 100%
Pris: 164,90-
Jeg har valgt ut to viner fra Asti som viser forskjellen i stil som også finnes innenfor det samme distriktet, Den første har nok mange smakt før, og flere omtaler denne som «eselvinen». Det er en relativt enkel, men veldig godt laget Barbera som passer til lyst kjøtt.
Dette er en naturvinsorientert vin. Det vil si økologisk sertifisert (biodynamisk produsert), uklarert, ufiltrert og tilsatt minimalt med svovel. Vinen har modnet på ståltanker.
Duften er fullt av bær (kirsebær, bjørnebær, plomme), mandel, urter og lær. God syre og lav på tannin.
Scarpa I Bricchi Barbera d’Asti 2022

Produsent: Scarpa
Område: Italia, Piemonte, Barbera d’Asti
Druer: Barbera 100%
Pris: 325,-
Vin nummer 2 har en litt høyere pris, men det gjenspeiler seg også i smaken. Mye av grunnen til den høyere prisen er at vinen har modnet på store eikefat i 18-24 måneder, noe som gir vinen en rundere og fyldigere munnfølelse. Denne vinen har 14,5% alkohol, noe som ofte kan virke litt mye på en vin, men denne vinen er så godt laget at alkoholnivået ikke kan merkes. Det er fruktkvalitet og konsentrasjon som gjør at alkoholen blir en mer integrert del av vinen.
En nydelig Barbera! Kirsebær, jordbær, lær, våt skogbunn og urter. Godt balansert med fløyelsmyke tanniner og lang ettersmak.

