Arrangement

Økologisk, Biodynamisk og Naturvin – Kurs

Noen av medlemmene i klubben var med på vinskolen hos Stavanger Vinforum og fikk en innføring i hva forskjellen er på økologisk, biodynamisk og naturvin. Kurset ble holdt av Janne Bendiksen og ble avholdt i lokalene til Gaffel & Karaffel i Stavanger.

I økologisk jordbruk blir druene dyrket etter økologiske prinsipper. Det vil si at man ikke kan benytte kunstgjødsel eller kjemiske sprøytemiddel i åkeren. Man kan allikevel sprøyte med kobbersulfat og bruke svovel i produksjonen.

Biodynamisk jordbruk benytter de samme prinsippene som økologisk jordbruk, men her benytter de i tillegg metoder basert på filosofien til Rudolf Steiner (antroposofi). De tar blant annet hensyn til månefaser ved planting, beskjæring og innhøsting, og de benytter seg av homeopatiske miksturer til gjødsling og sprøyting.

Naturvin har derimot ingen entydig definisjon. Mens det finnes organisasjoner som kan sertifisere produsentene både som økologisk og biodynamisk er ikke dette mulig for naturvin. Vinmonopolet beskriver reglene for naturvin slik: Naturgjær, ikke tilsetning av enzymer, syre eller sukker, og minimal bruk av svovel. EU regulerer ikke naturvin.

Kvevri vector line illustration. Traditional Georgian big clay vessel Qvevri for wine making

Heinrich Oh when the Saints PetNat 2021 – Pris: 270,-
Østerrike, Burgenland
St. Laurent 100%

Ufiltrert og grumsete med strågul farge. Lukter gult eple, gjær, sitrus og blomster. Litt hissige bobler, men god munnfølelse med mye stofflighet. Den smaker sitron, epler og stikkelsbær. Dyrket biodynamisk av blå druer uten skallkontakt som en «blanc de noir».
Merket som naturvin hos vinmonopolet. Biodynamisk sertifisert og vegansk.

87 poeng


Prozent PROTZ PiWi goes pink 2021 – Pris: 250,-
Tyskland, Pfalz
Spatburgunder 48%, Prior 22%, Cabertin 15%, Cabernet Carbon 15%

Lys lakserosa farge. Veldig fruktig med litt dropsaktig brungebærlukt samt blomster. Den har høy syrlighet med smak av sitrus og ananas. Medium lengde. PiWi er druer som er krysset frem for å bli resistente mot sopp og skadedyr. Dette gjør at vinbonden kan redusere bruken av sprøytemiddel.
Økologisk sertifisert.

86 poeng


Pfluger Buntsandstein Riesling trocken 2022 – Pris: 170,-
Tyskland, Pfalz
Riesling 100%

Lys gul farge. Pen duft av eple, pære, lime, blomster, urter, fersken og mineralitet. Veldig syrlig i munnen med god munnfølelse. Smaker grønt eple, lime, urter, steinfrukt, mandler og saltaktig mineralitet. God lengde.
Biodynamisk sertifisert og vegansk.

87 poeng


Gurashvill’s Mtsvane Qvervi 2018 – Pris: 290,-
Georgia, Kakheti
Mtsvane 100%

Oransjevin! Lys oransje farge. Tydelig appelsinskall på lukt, og litt bak der lukter den urter, krydder, tørket aprikos, kvae og hvite blomster. I munnen har den en del tanninet etter å ha lagt med skallkontakt i et helt år. Lett bitter med en del stofflighet. Smaker av appelsin, urter, aprikos, honning og krydder.

90 poeng


Aroa Le Naturel Tinto 2022 – Pris: 164,-
Spania, Navarra
Garnacha 95%, Merlot 5%

Medium lilla farge. Umiskjennelig duft av fjøs i glasset, men bak der kommer det frem blåbær, bjørnebær, lakris, urter og bandasje. Fjøset luftes litt vekk etter hvert. I munnen gir den myke tanniner og fin syrlighet. Mørke bær, blomster, blod og fjøs.
Merket som naturvin hos vinmonopolet. Økologisk sertifisert og vegansk.

85 poeng


Domaine Benedetti Mère Nature 2022 – Pris: 181,-
Frankrike, Rhône
Grenache 60%, Syrah 40%

Lys rødlilla farge. Frisk men litt lukket duft av rips, plomme, bandasje og røde blomster. Smaker også røde bær og blomster, og har relativt mye tørrstoff!
Merket som naturvin hos vinmonopolet. Økologisk sertifisert og ufiltrert.

87 poeng


Det var et interessant kurs med gode viner som forteller om de forskjellige vintypene!

Til slutt litt om andre begreper:

Oransjevin: Hvitvin laget med skallkontakt. Dette gir en sterkere farge på vinen som ofte kan gå mot oransje, samt tanninet (tørrstoff) i vinen. Begge deler kommer fra skallet. Det er ikke vanlig med skallkontakt for hvitviner.
Det finnes mange stiler av oransjevin – litt på samme måte som for rosevin. Jo lengre mosten ligger med skallkontakt, jo mer farge og tannin trekkes ut.
Oransjevin er foreløpig ikke en egen vinkategori, men EU jobber med å få til dette.

Vegansk: Produsert uten bruk av dyreproteiner (egg, melk, fisk) til klaring og utfelling av proteiner eller tanniner.

Svovel: Brukes til å drepe bakterier, gjær og for å hindre oksidering. Brukes i utstrakt grad i konvensjonell vinmaking. Vin inneholder naturlig ca 10 mg/l med svovel (produseres i fotosyntesen).
EU regler for maks 210 mg/l i hvitvin, og maks 160 mg/l i rødvin. Søte viner kan ha en del mer.
I økologiske viner er maksgrensen 100 mg/l
I biodynamiske viner er grensen 70 mg/l

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.