Vinsmaking

Azienda COS Agricola

Det har vært produsert vin på Sicilia siden 4000 år f.kr. (altså i 6000 år!) Der er middelhavsklima med høy temperatur, mye sol, lite regn og mye vind.

Tidligere var det mest fokus på høyest mulig avling og bulkproduksjon, men i 1980 startet en «redningsoperasjon», og Sicilia produserer i dag mye vin av høy kvalitet. Sicilia er Italias 3. største vinproduserende område i Italia, etter Veneto og Toscana, og har i dag 23 DOC og 1 DOCG (Cerasuolo di Vittoria DOCG).

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano, mest som et artig eksperiment, grunnla vinhuset. Navnet «COS» er satt sammen av forbokstavene i de tre klassekameratenes etternavn.

I dag lager de toppviner ved hjelp av eldgamle metoder i Vittoria på sørspissen av Sicilia, hvor de med status som en av Italias mest anerkjente vinprodusenter nå kultiverer 35 hektar på biodynamisk vis.
De lager sin vin i amforaer, leirkrukker som fylles med vin og graves ned i bakken, nøyaktig som blant annet de gamle grekerne gjorde for tusenvis av år siden. I disse krukkene foregår så både fermentering og modning av vinen, og COS med sine over 150 eksemplarer en av verdens største samlinger av amforaer. COS’ amforaer er på 440 liter, og har fått sin egen vinifikasjonskjeller. Her graves de store leirkrukkene ned i et dypt lag av grus, noe som holder dem stabile både fysisk og temperaturmessig. Amforaer har blitt brukt til vinmaking i 8000 år.

Den karakteristiske butte og stutte flasken som har blitt et av COS’ varemerker er en nøyaktig kopi av en gammel siciliansk vinflaske fra 800-tallet, som ble funnet i COS’ gamle vinhus i Pedalino. I dag kalles denne flaskeformen bare for ”COS-flaske”.

COS Metodo Classico Extra Brut – Pris: 415,-
Produsent: Azienda COS Agricola
Italia, Sicilia, Terre Siciliane
Frappato 100%

Kvelden starter med en musserende vin laget på tradisjonell metode. Lys brun-oransje farge og en karakteristisk lukt av bakverk møter oss først. Og det er en kompleks lukt av denne; Bær, gjerbakst, sitrus/appelsin, honning, malt, blomster, jordaktig og modent gult eple er noen av duftknaggene. I munnen kjenner vi delikate små bobler og en god munnfølelse. Malt, gjærbakst, grapefrukt, jodrbær, mineralitet og sopp/umami.

Terningkast: 5 / 88 poeng

COS Pithos Bianco 2020 (orangevin) – Pris: 320,-
Produsent: Azienda COS Agricola
Italia, Sicilia, Terre Siciliane
Grecanico 100% (aka Garganega)

Denne vinen er laget av gule druer, men på rødvinsmetoden. Det vil si at drueskall og steiner ligger sammen med mosten under fermenteringen, og resultatet blir oransjevin. Lys gul på farge, og lukt av gule bær/eple, mandarin, kanelbjørk, høy, tobakk, voks, samt en saltaktig mineralitet. Litt tynn munnfølelse. Smak av eple, sitrus, gule overmodne stikkelsbær, steinfrukt og mineralitet.

Terningkast: 6 / 89 poeng

Cos Zibibbo in Pithos 2019 (orangevin) – Pris: 320,-
Produsent: Azienda COS Agricola
Italia, Sicilia, Marsala
Zibibbio 100% (aka Muscat of Alexandria)

Vin nummer tre er også en oransjevin. Lys gyllen farge. Sitron, appelsin, urter, honning, nestle og roser. En funky og litt grønn lukt. Denne har stor oljete munnfølelse og god fruktighet. Sitrus, mineralitet, tropisk/steinfrukt, malt, honning og krydder. En kompleks og god vin med litt spesiell duft.

Terningkast: 5 / 89 poeng

COS Nero di Lupo 2020 – Pris: 250,-
Produsent: Azienda COS Agricola
Italia, Sicilia, Terre Siciliane
Nero d`Avola 100%

Rød farge, medium dybde og god intensitet. Jordbær, kirsebær, skogsbær, våt skogbunn og solbærtoddy på lukt. I munnen er det en bærete vin med smak av jordbær og solbær. I tillegg en del smaker som bringer tankene til jul; gløgg, nellik (krydder), urter og kvae.

Terningkast: 4 / 85 poeng

COS Pithos Rosso 2019 – Pris: 300,-
Produsent: Azienda COS Agricola
Italia, Sicilia, Vittoria
Frapatto 40%, Nero d`Avola 60%

Litt mer balanse i denne vinen som har fått litt Frapatto-drue for å myke opp og balansere. Lær, mørke bær, pepper og urter på nesen. I munnen kjenner vi jordbær (røde bær), urter, tobakk og litt grønn men lang ettersmak. Mineralsk og veldig syrefrisk!

Terningkast: 5 / 88 poeng

COS Cerasuolo di Vittoria Classicodelle Fontane 2015 – Pris: 370,-
Produsent: Azienda COS Agricola
Italia, Sicilia, Cerasuolo di Vittoria Classico
Frapatto 40%, Nero d`Avola 60%

Kveldens siste er Sicilias eneste DOCG, og også den eneste i kvels som har ligget på eik. Den har fått noen år i flaske, og har fått litt brun kant. God intensitet og tiltalende duft; Stall, modne mørke plommer, fat, vanilje, sopp, skogbunn, tobakk, sigarboks og tørkede urter. Konsentrert og lang ettersmak. En litt søtlig fruktighet; svisker, pepper, tobakk, fat, sjokolade, nøtter, tørket frukt og fiken. Lekker tresmak og integrerte tanniner. Rett og slett en veldig godt laget vin!

Terningkast: 6 / 92 poeng

DOCG Cerasuolo di Vittoria = 1
DOC Marsala = 12
DOC Vittoria = 24
Terre Sicilia = 22 (hele regionen)

Etter smakingen disket Svein Erik opp med en mengde mat som passet til de forskjellige vinene.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.